ARTIKEL

World of HiFi - Neuss

Rene Smit | 30 november 2006 | Fotografie Rene Smit

De High End Society is een overkoepeld orgaan welke voor de hierbij aangesloten importeurs van audioapparatuur beurzen verzorgt zoals de jaarlijks terugkerende High End show in Munchen. Naast deze meerdaagse show verzorgen ze in samenwerking met het tijdschrift Stereo ook 2-daagse beurzen die bedoeld zijn om muziekliefhebbers kennis te laten maken met een betere vorm van muziekweergave.

Als een soort karavaan trekt de “WORLD OF HIFI” door heel Duitsland om op diverse plaatsen eenzelfde show te geven. Al diverse malen werd ik door Frau Paxa, de persvoorlichtster van de High End Society, benaderd om eens een show te bezoeken. Echter de locaties waren dusdanig ver weg dat dit niet op één dag te doen was. Toen ze echter een e-mail stuurde dat dit jaar ook Neuss bezocht zou worden zag ik mijn kans schoon, een autorit van ruim 2 uur is te overzien. En dus toog ik op een vroege zondagmorgen richting Neuss.

De opzet is duidelijk anders dan bijvoorbeeld de hier bekende jaarlijks terugkerende VAD show in Veldhoven. Alle aangesloten importeurs stellen apparatuur ter beschikking en medewerkers van Stereo en de High End Society stellen hiermee sets samen. Ook de demo’s worden verzorgd door diezelfde mensen. De sets lopen op in prijs van circa 3500 euro tot een superset van maar liefst 271.000 euro. Op deze manier zijn de luisteraars in staat kennis te maken met de meerwaarde die een duurdere met zorg samengestelde set kan geven. Tijdens de demo’s wordt geen uitgebreide uitleg over de set gegeven.

World of HiFi - Neuss - Duitsland

Wel wordt uiteraard de gebruikte apparatuur genoemd. Elke demo duurt 25 minuten en gedurende de demo blijft de deur van de ruimte gesloten. Op deze manier wordt je als luisteraar niet afgeleid door mensen die in de gangen staan te praten of dat de muziek overstemd wordt door de muziek van de buren. Ook worden de demo’s om en om gegeven zodat de overlast echt minimaal is. Tussen de demo’s heb je ongeveer 5 minuten om naar een andere ruimte te gaan. Voor specifieke vragen over de producten kun je als consument terecht in twee grote zalen waar alle importeurs hun eigen stand hebben.
Door de veelheid aan sets, 15 stuks maar liefst, in diverse prijsklassen, de vrije entree en de betaalbare prijzen in het restaurant is de beurs zeer laagdrempelig.

World of HiFi - Neuss - Duitsland
Advance Acoustic

Het uiteindelijke doel is natuurlijk de mensen dusdanig te prikkelen dat ze bereid zijn geld uit te geven aan goed klinkende apparatuur die in staat is de muzikale boodschap over te brengen. Het doet hierbij niet ter zake welk merk gekozen wordt. De importeurs zien elkaar dan ook niet echt als concurrent maar meer als collega’s. Persoonlijk denk ik dat deze opzet voor alle partijen heel goed kan werken. Wanneer de consument eenmaal overtuigd is van de meerwaarde van een mooie muziekinstallatie volgt de aankoop vanzelf.

Bij de entree wordt je voorzien van een flyer waarin de opgestelde sets beschreven staan inclusief prijzen zodat je als argeloze bezoeker niet valt voor een set die achteraf onbetaalbaar blijkt te zijn. Aangezien niet alle 15 sets beluisterd kunnen worden op één dag maak ik een keuze uit het ruime aanbod.

World of HiFi - Neuss - Duitsland | Fischer and Fischer
De 135.000 euro set

Begonnen wordt met de op één na duurste set, de lieve som van 135.000 euro, welke gedemonstreerd wordt door Frau Mundra. Zij is werkzaam bij het tijdschrift Stereo. Na een korte introductie van de gebruikte apparatuur volgt het luisteren. Zij begint met een CD van een voor mij onbekende Duitse popster die qua geluid het midden houdt tussen Jamie Cullumn en Matt Dusk. De Fischer & Fischer Dipole speakers waarbij een soort open baffle gecombineerd wordt met glazen panelen en ondersteund door subwoofers gemaakt van leisteen klinken zoals ze eruit zien. Koel en glazig, met een prijs van 50.000 euro per paar moet het beter kunnen. Het Teac Esotoric P03 loopwerk gecombineerd met een D-03 DAC kan in ieder geval niet de schuldige zijn. Ook de Roksan Xerxes 20 draaitafel kan de, in mijn oren, niet fraaie weergave van de speakers niet veranderen. Versterkers waren van Krell, een Evolution 222 voorversterker en 2 Evolution 402 monoblokken. Ondanks dat het geluid me niet kan bekoren is het wel een verademing een demo te krijgen met niet alleen audiofiele muziek en een stortvloed aan technische details. Ook opvallend is de aandacht waarmee het gemixte publiek luistert.


EDITORS' CHOICE