ARTIKEL

Filmpjes op HiFi.nl en Vi-Fi

Video podcasts van Hifi.nl en Vi-fi

Het is opmerkelijk dat twee Nederlandse (internet) audiotijdschriften wereldwijd misschien wel de enige aanbieders zijn van video podcasts. 


Jiri Büller (HiFi.nl) in actie tijdens de Doelen Lente Hifi Show 2006

Om wat extra aandacht te geven aan deze multimediale manier van verslagleggen wisselen Henk Peters van Vi-fi en Marc Brekelmans van Hifi.nl wat meningen uit.


Een podcast is een filmpje

Henk Peters: “Dat benadrukken we de laatste tijd steeds meer, dat een podcast een filmpje is. Het is ook nodig, want waar de jeugd (18-45) dat feilloos weet schrikt men in audioland van het woord “pod”. Want dat is toch van die iPod en dat is een artikel waarvoor men nog huiverig is, gek genoeg. Een video podcast is dus een filmpje dat je inderdaad op een iPod kunt kijken, maar ook op je computer en als je een beetje handig bent, ook op je TV. Het mooie van podcasts is dat je je er maar één keer op hoeft te abonneren en dat daarna, nieuwe afleveringen automatisch binnenkomen op je computer. Dat is het "cast"-deel van het woord. Het is dus een filmpje, maar een dat je niet steeds zelf hoeft op te zoeken, maar dat automatisch naar je toe komt. Daardoor is het ook makkelijk om een trouw publiek te bereiken.”

Marc Brekelmans: "Het is inderdaad soms lastig; we krijgen goede reacties op onze filmpjes, maar toch zijn er nog veel mensen die bij de term Pod- of Vodcast denken dat je persé een iPod nodig hebt om ze te bekijken. Echter, nagenoeg iedere computer beschikt over één of meerdere afspeelprogramma’s zoals QuickTime of Windows Media Player. Het aanklikken van de juiste linkje is voldoende om het filmpje automatisch te laten starten. Afhankelijk van de grootte van het bestand en de snelheid van de verbinding kan dat kort of lang duren, gewoon eventjes geduld hebben dus. Maar dan krijg je ook wat."


Doelstelling

Henk Peters: "We zijn nu een jaar bezig en hebben twaalf podcasts online staan. Ondertussen zijn we ook begonnen in High Definition-kwaliteit (1080p). Wat we ermee beogen is journalistiek berichten van shows zoals de VAD-show en De Doelen Lente Hifi Show. Van de Internationale Funkaustellung, de grootste show ter wereld op het terrein van de consumentenelektronica hebben we zelfs vier video-verslagen gemaakt. Wat we daarin doen is een overzicht geven van wat er te zien is en dat ook nog proberen te duiden. Dus niet alleen vertellen wat er nu op bijvoorbeeld Blu-ray-gebied en HD DVD-gebied te zien was, maar ook aangeven of dat ons inziens wel of niet belangrijk is voor de consument. Verder zijn we bezig met een serie algemeen verklarende podcasts over verschillende thema’s. Eén over surround luidsprekers en waar je op kunt letten bij aanschaf, is al een paar maanden online."


Filmverslag van een HiFi winkel

Marc Brekelmans: "Omdat we het zelf zo leuk vonden zijn we in 2002 begonnen met het maken van een filmverslag tijdens de VAD-show in Veldhoven. Die filmpjes zijn nog steeds te bekijken: VAD Show 2002 of Doelen Lente HiFi Show 2003. Waar we in die tijd rekening moesten houden met de vaak nog trage inbelverbindingen, beschikken tegenwoordig heel veel mensen over "breedband"en hebben we veel meer mogelijkheden. Zo kunnen onze huidige filmpjes dus niet alleen in Quicktime of Windows Media Player bekeken worden, maar bieden we ze ook in HD-resolutie (tot 1080p) aan. Dit is leuk voor hen die hierin geinteresseerd zijn. 

We proberen met onze filmpjes vooral aanvullend te zijn; dingen te doen die met het geschreven woord moeilijk te grijpen zijn. Iemand die boeiend kan vertellen kun je beter met de camera interviewen dan met pen en papier. Ook filmpjes van shows vertellen veel meer over de sfeer van die show dan je ooit kunt overbrengen met woorden. Nieuw is het filmen van winkels, juist om de sfeer van die winkel te kunnen pakken. Neem bijvoorbeeld het filmverslag van Hobo Hifi in Den Bosch dat we vandaag op HiFi.nl plaatsen, dat filmpje laat je in minder dan 5 minuten zien waar Hobo Hifi voor staat. Handig toch?"

EDITORS' CHOICE