ARTIKEL

Sander Bosma

Méér maakt niet (altijd) gelukkiger.

Wat zijn de dingen soms oneerlijk verdeeld in de wereld. Je hebt een lekker klinkende set, compleet en niet toe aan vervanging en dan win je met een fotowedstrijd van HiFi.nl nóg een set. Het overkwam Sander Bosma en het was de aanleiding voor een luisterbezoek. Gelijk maar eens horen hoe de nieuwe set presteert.

Sander heeft op dit moment niet eens de mogelijkheid om de twee complete sets in verschillende ruimtes op te stellen, dus zijn ze maar allebei in dezelfde ruimte, die tevens dienst doet als luisterruimte, slaapkamer en werkkamer, opgesteld. Sander woont eigenlijk wel in een unieke situatie, sinds kort samenwonend met zijn vriendin in een woongroep met zes personen. Een soort mini-commune waarbij men naast een gemeenschappelijke woonkamer, keuken en badkamer, allemaal een eigen kamer heeft. En wat dacht je van een bar, dakterras, vergaderzaal en logeerkamers? Deze laatste twee kun je reserveren en dat is best wel praktisch, hoewel velen de bar meer zal aanspreken. Door deze faciliteiten in het gebouw kent men elkaar best wel goed, en dat terwijl de woongroep waarin hij woont de enige in het gebouw is. Hoewel het goed bevalt zijn Sander en zijn vriendin op dit moment op zoek naar een andere woonruimte: ze willen wel in het zelfde gebouw blijven wonen, maar dan in een woonhuis voor twee personen, zodat ze wat meer privacy en meer eigen woonruimte hebben.


De winnende foto van Sander

In het dagelijks leven verdient Sander de kost als gemeenteambtenaar waarbij hij zich bezig houdt met de verkeersproblematiek van de stad waarin hij woont. Naast het behandelen van vergunningsaanvragen die te maken hebben met het verkeer, zoals parkeerplaatsen en inritten, ontwerpt Sander verkeersoplossingen, zoals rotondes. Met geavanceerde software past en meet hij om te kijken of er een rotonde past op het kruispunt, en men kan zelfs verkeer simuleren om te bepalen of bijvoorbeeld grote vrachtwagens de rotondes kunnen nemen. Een afwisselende baan lijkt me.

Sander heeft als hobby onder andere fotografie en dat zal mede de oorzaak zijn dat hij de fotowedstrijd heeft gewonnen, die door HiFi.nl was uitgeschreven voor de Doelen Lente Hifi show in Rotterdam eerder dit jaar. De resultaten van die hobby zijn op dit moment zo goed dat Sander al heeft mogen fotograferen voor een kookboekje/jaarverslag (leuke combinatie). En binnenkort gaat ie zelfs als huwelijksfotograaf aan de slag! Nou dan moet je toch wel wat weten van fotografie. De resultaten worden mij getoond en het ziet er allemaal erg professioneel uit.


Deze foto stuurde Sander ook in

De gewonnen set bestaat uit een versterker en CD-speler van Cambridge Audio model 340A respectievelijk 340C, Rega P2 draaitafel en Totem Mite luidsprekers. Aangevuld met interlinks en luidsprekerbekabeling van Supra om het geheel te completeren. Naast deze nieuwe set is er natuurlijk de “oude” set in huis. Deze set is door de jaren heen gewijzigd en verbeterd. Het begon allemaal met een oude buizenradio van pa, die Sander op zijn kamer mocht gebruiken. De interesse voor muziekweergave is wel op dat moment ontstaan. De buizenradio werd opgevolgd door een Marantz versterker met Akai luidsprekers, cassettedeck en draaitafel. De draaitafel is onlangs vervangen door een Pro-ject Xpression. De set werd uitgebreid met een CD-speler van Sony, en de Akai luidsprekers moesten het veld ruimen voor een paar Missions 733. Ook de versterker heeft het veld geruimd, deze werd vervangen door een Marantz PM80MK2, welke deels in klasse A speelt. De Sony CD-speler werd vervangen door een Marantz en ook de luidsprekers werden weer vervangen. Ditmaal door Focal JM Labs type Cobalt 816 S. De huidige set bevat dus Marantz componenten, een Project draaitafel en Focal JM Labs luidsprekers. Bekabeling tussen deze componenten wordt gerealiseerd met Van den Hul Clearwater luidsprekerbekabeling en Nordost Black Knight interlinks.

De stroomvoorziening is opmerkelijk voor wat betreft de aarding. De set had een bromprobleem en dat is opgelost door de set te aarden aan de metalen verwarming. Nou is dat niet zo heel bijzonder, ware het niet dat het via de PC wordt gerealiseerd. De PC zit met zijn netsnoer op hetzelfde stekkerblok als de set, en vervolgens is vanaf de PC een aarddraadje getrokken naar de radiator. Daarmee verdween de brom uit zijn set. Op mijn vraag waarom de set niet rechtstreeks op de verwarming is geaard antwoordde Sander dat het aansluiten van de aarddraad aan de achterkant van de PC gemakkelijker ging dan achter de set. Het Patrick-gaat-glazig-kijken-moment was toen toch echt weer aangebroken...  Misschien toch maar een rechtstreekse aarding realiseren door een geaard stopcontact aan te leggen vanaf de meterkast?

Naast een PC voor de aarding gebruikt Sander een PC voor zijn digitale muziekverzameling. Deze verzameling is gigantisch en bestaat voornamelijk uit geripte CD`s. Overigens wordt muziek die bij Sander in de smaak valt altijd aangeschaft op CD en als het even kan op vinyl. De muziek die in de smaak valt is pop, rock en wereldmuziek. In het algemeen betreft het melodieuze muziek, echte liedjes met een boodschap, met een begin en een eind. Voordat ik dat wist had ik kant B van Mike Oldfield`s Ommadawn op 180 grams vinyl gedraaid...een door mij en de de meeste fans zeer gewaardeerd werkje van deze solist wat ab-so-luut niet voldoet aan de smaak van Sander. Het is wel melodieus, maar het is niet echt een “liedje” met een begin en een eind, laat staan dat het een boodschap heeft. Het is tamelijk complex en vraagt 200% aandacht. Grappig is wel dat ik merk of muziek wel of niet wordt gewaardeerd door de personen die ik het laat horen, zonder dat we erover praten en een mening geven. Dit was duidelijk niet zijn smaak. Helemaal vrolijk werd Sander van de nieuwe plaat van Bruce Springsteen, genaamd We Shall Overcome. De heer Springsteen heeft een album opgenomen met een mix van country en folk. Een plaat met met soms hele oude nummers (sommige liedjes zijn meer dan 100 jaar oud!) met grappige melodieën waar je erg vrolijk van kunt worden, iets waar Sander in ieder geval wel erg van houdt.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »