ARTIKEL

Theo Wubbolts

In de straat staat hij bekend als ‘de geluidsfreak’, maar liever heeft Theo Wubbolts, hoofdredacteur van publiekstijdschrift voor audio en video Hifi Video Test (HVT), dat ze zeggen: ‘wil je een goed stuk muziek horen? Dán moet je bij Theo zijn.’ Deel 4 van De Muziekbeleving van…

“Eigenlijk was ik op muziekgebied altijd al een buitenbeentje”, zegt Theo Wubbolts (1953, Groningen). Terwijl zijn leeftijdgenoten wegliepen met Beatles, Byrds en Beach Boys, luisterde de zestienjarige Theo het liefst naar klassieke muziek. En in plaats van popconcerten bezocht hij klassieke concerten. Een erfenis van thuis, waar vooral klassiek klonk. Die bewuste radio uit ’59 ‘speelt’ boven op zijn zolder nog steeds. “Klassiek maakte meer indruk dan pop”, zegt de geboren en getogen Groninger. “Pop vond ik amusement, een gebruiksartikel voor de massa, en ook wat saai. Klassiek vond ik een duurzaam artikel en veel afwisselender. (lachend) Ik weet het, het klinkt wat pedant voor een jochie van zestien, maar ik voelde dat zo. Nu nog steeds trouwens.”


Eerste set

Aanvankelijk speelde hij zijn platen af op een grammofoonkoffer met een speaker in het deksel, maar dat geluid vond hij al snel ‘wat magertjes’, Wubbolts ging sparen voor een betere set. Het werd een Pionier PL12 platenspeler met ADC 220 XE-element, een Scott-versterker, een A426, en twee Svenska-boxen. Wubbolts weet het nog exact. “Het geluid dat uit die set kwam heeft veel indruk gemaakt. Vanaf dat moment ben ik als een gek platen gaan kopen.”
Deels uit muzikale interesse, deels uit toeval en deels uit ‘geldnood’ kwam Wubboltz in 1981 terecht in de buitendienst van een audiozaak in Groningen. Hier raakte hij verder verslingerd aan apparatuur. Hij ontdekte de QUAD-elektrostaten, die hij meteen zelf wilde hebben. “Helemaal geweldig dat geluid. Bij veel dynamische luidsprekers hoorde ik een vervorming,  die een soort intuïtieve afkeer in mij opriep. Bij de QUAD hoorde je dat niet.”


HVT

Wubbolts wilde verder groeien in de hifibranche en solliciteerde na vijf jaar Groningen bij TransTec in Rotterdam “Het klinkt misschien arrogant, maar er waren twee bedrijven waar ik wilde werken, Audioscript en TransTec, twee toonaangevende bedrijven. Ik wilde me serieus verder ontplooien in audio en muziek.”  Na tien jaar TransTec werd Wubbolts gevraagd labelmanager te worden van een klassieke platenmaatschappij: Etcetera, een label voor ‘alternatief klassiek’, dat twee jaar in ruste was geweest. Door zijn ervaring en - inmiddels grote - muziekverzameling was de Groninger een wandelende muziekencyclopedie geworden. Twee jaar runde Wubbolts Etcetera en ging vervolgens weer een nieuwe uitdaging aan: hij werd in 1998 hoofdredacteur van het blad Hifi Video Test (HVT), toen nog van het Wegener-concern. In 2001 kocht Wubbolts met Dick Steffens het blad over van de toenmalige uitgever en is sindsdien behalve hoofdredacteur mede-eigenaar van het blad, dat zetelt op een kantoor in Baarn.


Jubileum

Vijfentwintig jaar werkt Wubbolts inmiddels in de branche, maar hij zal nooit genoeg van muziek krijgen, zo vertelt hij op zijn werkkamer, temidden van een portret van componist Schubert, enorme QUAD-speakers, een uitgebreide hifiset (met onder meer een moderne Nakamichi naast een nostalgische Dual) en bergen cd’s en platen. Hoewel, muziek kan hem ook mateloos irriteren, zo nu en dan. “Omgevingsmuziek waarmee je te pas en vooral te onpas wordt geconfronteerd. Verschrikkelijk. Zoals muziek die keihard uit auto’s schalt. Ik heb geen waardeoordeel over die muziek, maar erger me wel groen en geel aan het feit dat ik ongevraagd bestookt wordt met de smaak van anderen. Daar zouden echt torenhoge boetes op moeten staan, het is zo wezenloos.”


EDITORS' CHOICE