ARTIKEL

van wasrol tot MP3


Patrick Hendriks | 09 februari 2006

Het museum van de 20e eeuw toont nog tot en met 12 februari de tentoonstelling “van wasrol tot MP3”. Deze tentoonstelling laat zien hoe de registratie van geluid zich heeft ontwikkeld. Wij vinden het heel normaal dat we geluid kunnen vastleggen, 100 jaar geleden was dat nog praktisch onmogelijk, maar werd wel volop geëxperimenteerd met het eerste opnamemedium: de wasrol.

In het museum is goed te zien hoe men het geluidsregistratieproces steeds beter ging beheersen. HiFi.nl bezocht het museum en maakte een beeldrapportage. Wilt u de tentoonstelling zelf nog zien, haast u dan want 12 februari komt erg dichtbij!


Een platenspeeldoos met gaatjes speelt een deuntje. Vergelijkbaar met de manier waarop een draaiorgel werkt. Nog geen groeven...


Een afspeelapparaat die werkt met wasrollen: de voorloper van de LP. Op de wasrol staan op de omtrek groeven zoals bij een LP. De rol werd eerst handmatig gedraaid (hoezo wow en flutter?), later werd het een opwindmechanisme, opgevolgd door een elektromotor op batterijen (Edison).


Een hele verzameling wasrollen.


overzichtsfoto met wasrollen en wasrolafspeelmachines.


de beroemde foto van Edison met het luisterende hondje bij de “phonograaf”.


Edison ondervond concurrentie van andere fabrikanten van de phonograaf en maakte een certificaat van echtheid.


Op deze plaat staat de eerste opname van Edison, die oorspronkelijk op wasrol was vastgelegd. Marry had a little lamb...

EDITORS' CHOICE