ARTIKEL

Dynaudio in Volvo C70


Rob van Ginneken | 16 februari 2006

Wanneer de zon boven je hoofd brandt, open je bij een cabriolet vanzelf het dak en gaan de ramen omlaag. Toch? Niet dus. Als het aan de Volvo audiospecialist in onze passagiersstoel ligt, moeten we dat laatste maar liever niét doen. ,,De installatie klinkt gewoon beter met de ramen omhoog,” klinkt het zeer beslist. En wie kan het beter weten?

Om dat te onderstrepen, laadt hij nog maar eens een CD met registraties van allerlei live popconcerten. Bruce ‘the boss’ Springsteen klinkt opeens op bouwvakkersterkte door de omgeving. Geen probleem, want we zijn in de Arabische Emiraten en de enigen die we met ons muzikale bacchanaal kunnen storen, zijn de twee dromedarissen die een stukje verderop in de woestijn naar verdwaalde sprieten groen zoeken. Dat is wat je noemt: luisterruimte.

Volvo C70 - Fotografie Rob van Ginneken/Frits van Eldik

,,Volvo stond altijd al borg voor een goed geluid en met onze nieuwe generatie auto’s willen we simpelweg de beste zijn. In de C70 is het resultaat in alle opzichten beter, een nieuw topniveau voor ons merk. Daar is ook veel voor gedaan. In onze infotainment ontwikkelingsafdeling werken zo’n 70 mensen en alleen al 15 daarvan houden zich specifiek met audio bezig.”
Electronica expert en technisch designer Dariusz Kolsut zit tijdens de officiële perspresentatie van het nieuwe Volvo Coupé Cabrio met een vette smile in de auto om ‘zijn’ systeem aan ons te demonstreren. De locatie: Al Zahir Dubai. Vlak bij de grens tussen Dubai en Oman. Een zonzekere bestemming, moet iemand bij Volvo hebben bedacht. Dat kun je wel zeggen ja. Na 450 kilometer open rijden heeft onze zonnebrandolie de strijd opgegeven en beginnen voorhoofd en neus alsnog licht rood aan te braden.

Volvo C70 - Fotografie Rob van Ginneken/Frits van Eldik

Voor we Dariusz Kolsut gelegenheid geven om zijn verhaal te vertellen, moeten we eerst natuurlijk even afbakenen waar we hem op audiogebied zelf ergens moeten inschalen. ,,Thuis? Daar luister ik meestal stereo. Surround is meer iets voor films. Maar ook dat moet dan wel goed klinken. Dat gebeurt dan met een Harman Kardon AVR7000, Bower & Wilkins CM4 en CMC voor en twee Dynaudio’s achter.”

Volvo C70 - Fotografie Rob van Ginneken/Frits van Eldik

So far so good, zeggen de Britten dan. Niet van de allerhoogste plank, maar allemaal gerenommeerde namen. We zijn vanzelfsprekend op pad met een auto waarin het meest uitgebreide Premium Sound Audio Systeem aan het werk is. De luidsprekertechnologie komt grotendeels van het Deense Dynaudio, dat volgens Kolsut ook meedenkt over de plaatsing en optimalisering van het dozijn speakers.
Wie kiest voor de optie ‘subwoofer’ laat de teller oplopen tot 14 stuks, want dan krijg je er een stel extra luidsprekers achter de rug van de achterbank bij. Nogal stevig afgesteld. Hun effect is niet alleen hoorbaar, maar vooral voelbaar in de rug. Ook voorin is het alsof iemand je stoel als kick drum gebruikt. Om over de achterbank zelf maar te zwijgen.

Twee mille

Volvo maakte in zijn opgewaardeerde infotainmentsystemen voor de chiquere business class- en Coupémodellen al jaren gebruik van Dynaudio als ‘audiofiele’ toeleverancier. Belangstelling? Dan is het nuttig te weten dat er in de nieuwe C70 is een gevoelig verschil is tussen de standaard Performance installatie (vier maal 20 Watt), High Performance Audio (vier maal 40 Watt) en het ultieme Premium Sound Audio Systeem. Alleen die laatste spreekt met een Deens accent. En krijgt ook het Dynaudio merkplaatje op het dashboard mee. Opwaarderen naar Premium Sound Audio komt op 2.000 euro. Dan heb je het over een RDS radio met cd-speler, Dolby Pro Logic II systeem, vijf 130 Watt versterkers en twaalf Dynaudio speakers. In de deuren zes (bas, midden en tweeters), in de achterste wandpanelen vier (tweeters en gecombineerde midden-laag speakers) en twee in het dashboard (tweeter en een iets kleinere gecombineerde midden-laag luidspreker). Als extra zijn er de twee subwoofers met versterkers. Dat kost 750 euro extra.

Overigens bevestigt Kolsut de berichten die we eerder al in Volvo kringen noteerden: die subwoofers komen van Harman Kardon. Door hun speciale langgerekte vorm passen ze mooi in de beperkte ruimte die achterin beschikbaar is. Het is woekeren met de centimeters. In ‘open’ toestand zakt het driedelige metalen dak met zijn ingewikkelde mechanisme daar immers in weg.

Volvo C70 - Fotografie Rob van Ginneken/Frits van Eldik

De Volvo audioman demonstreert eerst waarom hij in de auto afwijkt van zijn gewoonte om altijd in stereo naar muziek te luisteren. In het menusysteem van de installatie kun je met een druk op de knop tussen stereo en Dolby Pro Logic II surround schakelen. Het verschil is dermate groot dat er verder geen woord over vuil hoeft te worden gemaakt. De klassieke twee kanalen aanpak klinkt heel fatsoenlijk en voor een auto zelfs ver boven modaal, maar na het omschakelen tovert de techniek een veel beter geluidsbeeld voor je neus. Hoger en mooi stabiel. Waarbij stemmen en instrumenten opvallend goed geplaatst worden. In een autointerieur lang niet vanzelfsprekend. De DSP en centraal bovenop het dashboard gebouwde middenluidsprekers spelen daarbij een hoofdrol.

Volvo C70 - Fotografie Rob van Ginneken/Frits van Eldik

En inderdaad: met de ramen omhoog komt dat allemaal beter tot zijn recht. Wat daarbij ook opvalt, is hoe gemakkelijk de geluidsinstallatie ook op behoorlijk fors volume de controle behoudt. En hoe solide het interieur kennelijk in elkaar steekt. Kolsut: ,,Die beheersing is precies de reden waarom we voor digitale versterkers hebben gekozen. Ze komen van Alpine en brengen gezamenlijk 910 Watt op de been. Vijf maal 130 Watt in het hoofdsysteem en twee maal 130 Watt voor de subwoofers. Luidsprekers zijn nu eenmaal lastige dingen om van vermogen te voorzien, vooral bij complexe belasting. De Ice Power versterkers doen dat heel gecontroleerd en hebben ook weinig vervorming en eigen geluid. Vooral in het laag is dat meteen hoorbaar.”

EDITORS' CHOICE