Praalder Audio/Video show

René van Es | 09 december 2005

Praalder heeft een “naam” in Den Haag en verre omstreken op het gebied van het leveren van audio en video oplossingen. Praalder weet bovendien hoe je op de juiste manier in de publiciteit komt. Dat blijkt uit de druk bezochte show die Praalder in het weekeinde van 26 en 27 november organiseerde. Het Atlantic Hotel in Kijkduin bood een ambiance die minder door de audiofiel werd bezocht, maar veel meer door echtparen, gezinnen en zelfs vrouwen alleen.

Zoals Onno Praalder het verwoordde: “Praten met de bezoekers hier, is praten met mensen die niet op zoek zijn naar audiofiele weergave, maar naar een oplossing om thuis te komen tot een muziek of beeldbeleving waarbij genieten de hoofdzaak is”. De ruime opkomst, die voor exposanten alle verwachtingen overtrof al is de Praalder Show telkens een trekker, geeft aan dat velen op zoek zijn naar vervanging van hun huidige set. De kamers zaten vol, de centrale hal was druk, de bar gezellig en wie ik ook sprak, het was tevredenheid alom. Dat men op niveau de producten presenteerde hield de bezoekers binnen. Mijn enige kritiek betreft het wederom hoge “Krall” gehalte van de show. Verder niets dan lof en daarom een korte rondgang langs de exposanten. Zonder eigen fotomateriaal dit keer.

Ad van Medevoort presenteerde als enige multichannel SACD. Compleet met lezingen over de opname techniek door Pentatone en Polyhymnia. Zijn indrukwekkende set hield bezoekers aan de stoel gekluisterd tijdens het draaien van Pink Floyd. Toen daarop een requiem volgde zag ik velen vluchten. Niet vanwege de weergave, maar men zat er al behoorlijk lang en keek net als ik verder. Marantz speelde met Mordaunt Short Performance luidsprekers in stereo en zette muziek heel fraai neer. De Performance is een in hoogglans uitgevoerde kast die het in een modern interieur heel goed doet. Meer klassiek was de B&W 5.1 set up in de kamer ernaast. Aangestuurd met Rotel, dat er verschrikkelijk goed uitziet als je een complete RMB set stapelt. Nieuw was de RMB-1077 multi channel versterker waar men op de vijfde etage mee draaide. 7 x 100 Watt digitaal vermogen. HNNY verbaasde vriend en vijand door in de hotelkamer uitsluitend een eenvoudige 36 cm Onkyo set neer te zetten met twee Tannoy Arena speakers en een Arena sub. Heel slim, want wie de beurs bezocht voor een goed geluid en niet op zoek was naar een “omvangrijke of kostbare” set, haalde zijn hart in deze kamer op. HNNY speelde in op de behoefte van velen en het moet gezegd worden, het is een prima set die daar speelde. Geluid speelde een hoofdrol, de Diboss schermen in de hoek stonden er wat verloren bij omdat men luisterde en niet keek. Buurman NAD speelde met de Dali Ikon reeks. Value for monney, dat leest u in de internationale vakpers en in de door mij geschreven recensie van de Ikon 2. NAD flatscreens zijn niet goedkoop, technisch gezien uistekend en maken van elk beeld een plaatje. Ze ondersteunden de 5.1 weergave van de Ikon.

Transtec legde de nadruk op de 12.000 euro Sim projector en nieuwe Kef Uni-Q luidsprekers. Het beeld fascineerde elke bezoeker zo dat de luidsprekers minder aandacht kregen. Zou ik de keuze hebben tussen een dure auto aanschaffen of een goedkope auto voor op de weg plus de Sim voor thuis kopen, dan stapte ik in een goedkope auto. Dat het beeld van HD materiaal afkomstig was werkt mee maar zegt niet alles. Briljant. Focal presenteerde de Electra reeks. Mondjesmaat leverbaar nog een paar stuks 907Be en ik zag zelfs een 927Be. Praalder schijnt ze te hebben en als ik u was zou ik naar de winkel rennen. Het nieuwe model speelde eveneens, op Sugden versterker en CD speler. Het laag was te veel voor de hotelkamer, het midden en hoog op een niveau zoals we dat van Focal gewend zijn. Top. Later trof ik elders de door RenĂ© Smit begeerde Profile reeks van Focal aan. Pioneer zette een eigen set neer. Rond de Pioneer Plasma, het scherm dat door velen nog steeds als de top wordt gezien. Pioneer heeft een eigen reeks luidsprekers, je ziet ze echter niet veel. Alleen bij presentaties als deze kom ik de tegen. Heel fraai presteerde bij Dynaudio een set Focus monitors. 800 euro per stuk aangestuurd door de kW van Musical Fidelity. Brute power voor een bescheiden luidspreker. Dat de Focus genoot van het geweld was snel duidelijk. Jan Laffra was in zijn nopjes en straalde aan alle kanten geluk uit. Als de CD speler zweeg kwam een MF kW phono versterker met een Marantz draaitafel aan bod. Leuk was om te zien dat bezoekers dachten naar CD te luisteren tot men de CD speler opende en de muziek bleef. Juist omdat de doorsnede bezoeker niet de “die hard” audiofiel was, zag je de verbazing dat LP zo goed kan spelen. Tenslotte John+Partner die Phil Collins zowel projecteerde op beeld als de zaal in via een Elac 5.1 opstelling. Elac speakers kunnen er wat van met een drumsolo. Naar later bleek ook met andere muziek waar mee instrumenten bij betrokken zijn. Elac was Ă©Ă©n van de weinigen met een open ruimte en had veel aanloop van passanten op weg naar de zalen.

In de diverse grote zalen was een meer statische opstelling met veel nadruk op beeld. Geen CRT meer te vinden tussen de LCD’s en plasma’s. De tijd van de CRT lijkt over, zeker met het zakken van de prijzen voor platte schermen en de steeds betere kwaliteit die geboden wordt. Real Spectral toonde graag op welke manier u uw platte scherm netjes in de kamer kunt zetten door een meubel toe te passen en het scherm niet spijkervast aan de muur te hangen. Meer design uiteraard bij B&O. Praalder is een grote B&O dealer en organiseert speciaal voor zijn B&O klanten avonden waarop nieuwe snufjes en apparatuur wordt belicht. Buurman Loewe doet nauwelijks onder qua design voor B&O. Was Loewe Ă©Ă©n van de laatste die ik zag instappen op LCD en plasma, ze maken het nu ruim goed met het huidige aanbod. Daarnaast wederom Diboss, Sharp, Pioneer, NAD en Sony flatscreens om te bewonderen. In de grote zalen stond de apparatuur die boven te beluisteren was, aangevuld met andere types. Daarbij merken als Tivoli (radio’s), Thorens (platenspelers), Blueroom (speakers), Quad en Denon (hifi). Bezoekers konden hier aan verkopers van Praalder en aan vertegenwoordigers van de importeurs in alle rust hun vragen kwijt. Voorzien van informatie zakte men af naar de order desk of naar de audiofiele software van Nutters Audio. Of men zocht in de bar naar een rustig plekje om met vrouw of gezin een mogelijke aankoop te bespreken. Toen ik wilde vertrekken deed het mij goed twee dames bij de lift aan te treffen die terug wilden naar de 3e etage. Ik kwam ze overal tegen. Ze wilden persĂ© nog even gaan luisteren of ze bij hun keuze bleven. Na een frisse neus op het strand zat Praalder er voor ons ook op. Leuke show en vooral de oprechte interesse van de gemĂȘleerde bezoekers bracht veel sfeer. Wie die sfeer niet kon meemaken kan in ieder geval de apparatuur bij Praalder bewonderen en kopen in de Appelstraat of in de Theresiastraat in Den Haag.


EDITORS' CHOICE