Het was te verwachten dat ik na mijn bezoek aan de Dali fabrieken in Denemarken een set Ikon luidsprekers ter recensie aangeboden zou krijgen. Iets waar ik met plezier op zat te wachten, omdat de Ikon serie van Dali behoorlijk indrukwekkend zou worden, zeker in relatie tot de prijs. De Ikon 6 vloerstaander sloeg ik over, ik ging liever voor de Ikon 2 monitor.
Met als achterliggende reden dat de pers destijds werd uitgenodigd om kritiek te leveren op het prototype van de Ikon 2. Wat zou men in Denemarken met die kritiek hebben gedaan? Mijn persoonlijke kritiek betrof de laagweergave, die ik niet goed vond aansluiten op het geweldige hoog waartoe de Dali tweeter combinatie in staat is. En er kwam veel te veel laag uit de kleine kast, zonder een mooie aansluiting te vormen op de tweeter. Hoe fijn om te ontdekken dat Dali zich de kritiek heeft aangetrokken en een geweldige monitor heeft afgeleverd.
Dali is een echte Deense luidsprekerfabrikant die Deense units verwerkt in luidsprekers die in eigen huis worden ontworpen, gezaagd, gefineerd, geassembleerd en getest. Dali kan leunen op expertise die in Denemarken zo ruim voorhanden is op luidsprekergebied, maar werkt onafhankelijk. Zoals gebruikelijk is voor een fabrikant worden nieuwe ontwikkelingen eerst toegepast in de topmodellen, om later af te zakken naar meer betaalbare modellen. Zo is het ook de Ikon vergaan. Veel van wat een Ikon unit in zich heeft valt terug te leiden tot de Euphonia serie. Zoals de papier/houtconus en de dome/ribbon tweeter combinatie. De Ikon reeks, die zich richt op zowel de traditionele stereo als op de surround markt, omvat twee monitors, drie vloerstaanders, twee centers, een surround speaker voor aan de muur en een sub woofer. Binnen de Ikon reeks kunt u dus altijd slagen.
De grootste van de twee monitors, de Ikon 2 staat voor mijn neus. Hij is niet bepaald bescheiden van afmeting met zijn buitenmaten van 44 x 19 x 30 centimeter. Hij weegt 9 kilo per stuk, wat normaal is in deze klasse. Hij is leverbaar in licht eiken of licht walnoot vinyl fineer. Voor deze prijs, 800 euro het paar, stopt Dali liever meer geld in de units en het filter dan in duur echt hout fineer. De kast zelf is 18 mm MDF plaatmateriaal, waarbij extra aandacht is besteed aan het front. De units geschroefd in een laminaat front met grijze kunststof. Op de achterzijde zit een bi-wire terminal. Niet omdat Dali dat wil, maar omdat de markt dat wil. Drivers maakt Dali niet zelf, maar besteed dat uit aan anderen. Het ontwerp van de units is wel van Dali en ze hebben specifieke Dali trekjes. De woofer is een 6,5 inch type met een door houtvezel versterkte papier conus in de karakteristieke kleur die dergelijk materiaal heeft. We herkennen hierin de Euphonia serie. Achter de conus een lange slag spreekspoel, bewegend in een krachtig magnetisch veld. Dali kiest voor een lang slag woofer, zonder de lange slag actief te benutten. De bewegingsvrijheid wordt benut om op huiskamer niveau de vervorming laag te houden. De korf is van gegoten aluminium, waar de concurrent in deze prijsklasse vaak blijft hangen in kunststof.
De tweeter die vanaf 3 kHz de weergave overneemt bestaat uit een 28 mm dome die tot ongeveer 14 kHz weergeeft en een bandtweeter die daarna het werk afmaakt. De bandtweeter gaat al bij een veel lagere frequentie dan 14 kHz zachtjes aan de slag, omdat het filter heel flauw afvalt. Dali maakt de keuze dome/ribbon omdat volgens hun technici: "een dome van 28 mm nodig is om laag genoeg te kunnen filteren en goed aan te sluiten bij het middengebied, terwijl een hoge belastbaarheid gewaarborgd is. Een 28 mm dome heeft echter te weinig spreiding bij hoge frequenties en daarom de combinatie met een tere ribbon, die veel minder belastbaar is en pas vanaf een hoge scheidingsfrequentie optimaal presteert". Dali is ondertussen meester in de integratie van de twee units. Het kunststof frame waarin beide units een plek vinden is gefabriceerd binnen nauwe toleranties. In de kast een eenvoudige demping. Het filter is hard wired opgebouwd op een plaatje MDF en voorziet in bi-wiring. Luchtspoelen en Solen condensatoren in de signaalweg. De Ikon 2 is een basreflex systeem met een poort aan de achterzijde. Bedoelt om op stands uit de muur en van de achterwand geplaatst te worden. Het opgegeven frequentie bereik is 42 Hz tot 30 kHz binnen +/- 3 dB. De poort is afgestemd op 41 Hz. De gevoeligheid ligt rond 88 dB voor 1 Watt bij een nominale impedantie van 8 Ohm. Geen zware belasting voor een versterker. Wat verstandig is gezien de verwachte randapparatuur bij een Ikon.
De set
De Ikon 2 vindt een plaatsje in mijn luisterruimte van 2,85 x 4,40 meter. 60 centimeter van de achterwand, 40 cm van de zijwanden af en licht ingedraaid, zodat de tweeters ver achter mij elkaar kruisen. Op Alphason stands.
De versterker is een Van Medevoort MA240. Een losse Dynaudio Sub 250 staat ter beschikking op de pre-out van de vM. Bronnen zijn een Marantz CD63 SE CD speler met Trichord klok en Millennium CD-mat, een combinatie die uitsluitend werkt als loopwerk om een Musical Fidelity X-DAC V3 d/a converter met zwaardere voeding van digitaal signaal te voorzien. Tweede bron is een Goldring GR 1.2 platenspeler met Goldring element en phono versterker. Signaalkabels van onder meer Chord Company (Chameleon Silver Plus) en luidspreker kabel is een bi-wire Chord Company Odyssey 4. Stroomvoorzienig met Supra materiaal. Her en der wat Acoustic Analysing TVA dempers omdat een Ikea Oppli kastje nu eenmaal geen al te beste basis is voor apparatuur.