ARTIKELHifi Home

luidspreker versus piano

Gastauteur | 24 november 2005

(ingezonden door HiFi Home)

De Brugse Bowers & Wilkins dealer, Hifi Home, nodigde vrijdagavond 14 oktober, een select publiek van klassieke muziekliefhebbers uit, voor een uniek concertexperiment en de historische uitdaging: Zou een Top Hifi installatie met SACD weergave in staat zijn om de "sprankelende live-klank" van een Steinway & Sons vleugelpiano, ernaast gesteld, te evenaren? Dit werd ooit al eens uitgeprobeerd met een klarinet of strijkkwartet maar nooit met het complexe instrument, de piano.

Het lokale ING bankfiliaal dat voor de gelegenheid werd ingericht als concertzaal, zat afgeladen vol met 140 muziekliefhebbers die in afwachtende spanning zaten te kijken naar de imposante 3 kanalen Model 800 opstelling rond de Steinway concertvleugelpiano. Drie Classé eindversterkers (400 W elk) stuurden de Bowers & Wilkins aan via de multikanaals voorversterker SSP600 van Classé en de nieuwste Acoustic Arts SACD speler. De prijs van de totale Hifi installatie was dus ongeveer vergelijkbaar met die van de Steinway vleugelpiano. Al bij al een eerlijke vergelijking dus.

Hifi Home (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo

Na een Nocturne, Etude van Chopin en de Mondscheinsonate van Beethoven, waar pianist Hans Vervenne en de luidsprekers elkaar afwisselden wisten we het: experiment geslaagd! Want enkel de luisteraars die dichtbij een van de 3 luidsprekers zaten konden een klein verschil horen; dit had enkel te maken met het gebruik van een andere Steinwaypiano in de opname en het verschil in omgevingsakoestiek in de zaal en de opnamestudio waar de SACD’s worden opgenomen.

Tijdens de try-outs werd bewust gekozen voor de meerkanaalsversie van de SACD’s maar zonder de achterste kanalen. Immers waar je ook zat in de zaal, steeds kreeg je het realistische beeld van de piano tussen de 3 luidsprekers; bij de stereoversie van de SACD ging de vergelijking niet meer op… ze was geschikt voor hoogstens een paar stoelen in het midden.

Dus : dank u Bowers & Wilkins voor de diamantconustechnologie die nu alle harmonische klanken, zo typisch voor een piano, perfect kunnen weergeven. En dank u Sony en Philips voor de SACD die deze complexe informatie en dynamiek van de live-performance bijna volledig bevat!

We hebben hier dus een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van High Fidelity!

Hifi Home (c) Xingo (c) Xingo

Tijdens de receptie na het concert vertelde Johan, zaakvoerder van Hifi Home, ons dat het pianist Hans Vervenne was die onze laatste twijfel wegnam om dit experiment te wagen. Vervenne, verkoopsdirecteur bij Steinway & Sons, was dermate onder de indruk bij het beluisteren van de 800 serie in ons auditorium, dat hij importeur Chris Maene kon overtuigen om dit experiment mee te sponsoren! Hifi Home besloot het concert met een spetterende variatie uit de Boltsuite van Shostakovich waar als het ware, plots een compleet symfonieorkest achter de drie 800 serie luidsprekers concerteerde. Bowers & Wilkins luidsprekers kunnen dus nog véél meer dan alleen maar een piano weergeven…

Luc Van der Heyden, van B&W group Belgium, die dit evenement mee sponsorde, werd tot slot gevraagd om het B&W management en researchteam in Steyning te feliciteren voor deze outstanding achievement!

Bij Hifi Home Brugge zit blijkbaar het "stunten" in de genen… want 22 jaar geleden haalden ze het BRT journaal toen vader, Bernhard Viane, als eerste in België bij de lancering van de CD, prompt zijn platenwinkel liquideerde en een grafzerk voor de phonoplaat op de parkeerstrook voor zijn winkel plaatste in het centrum van Brugge!

Meer info over het programma van het concert, de gebruikte SACD’s en de keuze van meerkanalenweergave: www.hifihome.be


EDITORS' CHOICE