ARTIKEL

Audi A8 en B & O

Rob van Ginneken | 10 november 2005

De tijd staat niet stil. De oudere autorijders kunnen zich wellicht nog herinneren dat je bij de eerste Opel Kadett apart de kachel moest bestellen. Als accessoire dus! Aardig om te weten: zónder kostte hij destijds 5.695 guldens en voor het luttele bedrag van 5.995 reed je met warme voeten weg. Het zal duidelijk zijn dat een autoradio in dat licht bezien het toppunt van luxe was. Zet daar de nieuwe Audi A8 met het ‘B & O Advanced Sound System’ maar eens naast. Je kunt bijna niet duidelijker illustreren dat er is in enkele tientallen jaren tijd een boel is veranderd. Alleen de installatie staat bij het chique Duitse automerk namelijk al voor 10.460 euro in de prijslijsten. Adembenemend.

Er gingen al een tijdje geruchten dat Audi zou inhaken op de highend audio trend. Als partner werd – toch een tikje verrassend – het Deense Bang & Olufsen genoemd. Nota bene als alternatief voor het bestaande Bose systeem. Waarmee meteen duidelijk was dat Audi nogal wat nadruk wilde leggen op het design aspect. Bij uitstek de belangrijkste troefkaart die de Denen uitspelen. Terwijl bij Audi vooral kwaliteit (sublieme interieurs!) en technisch raffinement voorop staat. Het is het automerk van ‘Vorsprung durch Technik’. Dat wordt daar met hoofdletters geschreven.

Audi A8 en B & O (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c)
Audi A8 met B&O Beolab 5 luidsprekers

Overigens zit er nog een opvallend accent aan het partnerschap. De enkele jaren geleden ingezette koers om strikt op een hoog segment te mikken, heeft Bang & Olufsen nogal wat omzetverlies opgeleverd en dat gebeurde bij uitstek op de Duitse markt. Waar Audi dus precies vandaan komt. Met deze nieuwe activiteit denken de Denen niet alleen flink te kunnen scoren, maar een samenwerking met Audi past vanzelfsprekend ook als een handschoen bij de beslissing om te specialiseren in hoogwaardige producten.


Ervaringen


Een eerste korte kennismaking met het B & O Advanced Sound System levert een paar opmerkelijke ervaringen op. We beluisterden het systeem overigens in een Duits A8 12-cilindermodel van de fabriek, om de simpele reden dat in ons land nog geen exemplaar beschikbaar is. Meteen wordt duidelijk dat B & O ook met zijn automobieltechniek niet vies is van wat spektakel. Bij het inschakelen van het systeem zoeft links en rechts bovenop het dashboard een tweetal futuristische vormgegeven ‘objecten’ voor de dag. Het doet ons vaag denken aan de exotische Beolab 5 luidsprekers. Ze zijn er op zijn minst door geïnspireerd. En niet alleen technisch. De Beolabs doen vermoeden dat ze zojuist van een ver sterrenstelsel zijn komen aanvliegen.

Audi A8 en B & O (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c)
De Beolab 5

Voor 7.495 euro staan ze in uw woonkamer. Per stuk, wel te verstaan. Kijk eens aan! In dát licht bezien, is tien mille voor een Audi B & O systeem met veertien speakers nog een koopje te noemen. Want zoveel luidsprekers krijgt de Audi mee. De beide exotische tweeters waar we net kennis mee hebben gemaakt, in de voordeuren een ‘tweewegbox’ opgebouwd uit een 90 mm midden tonen- en een 140 mm lage tonen luidspreker. Die zitten trouwens in afzonderlijke behuizingen van respectievelijk een liter en 2,5 liter. Wie de automobielontwerpers kent, weet dat het alleen al een huzarenstuk is om de mannen van de ontwikkelingsafdeling zo gek te krijgen om zoiets in ‘hun’ deuren te bouwen. B & O heeft kennelijk een flinke stem in het kapittel gehad.

Dat vind je ook terug in de rest van het materieel: midden op het dashboard de center speaker, in de achterdeuren een tweeter en een 130 mm lage tonen chassis (in hun eigen behuizing) en onder de hoedenplank een tien liter grote ‘box’ met subwoofer en een tweetal breedband speakertjes voor de surround kanalen achter. Veertien luidsprekers in totaal.


EDITORS' CHOICE