ARTIKEL

De Top 10 van...Robert


Robert van de Wardt | 04 augustus 2005

Deze week de Top 10 van hardware auteur Robert van der Wardt. Uit zijn Top 10 blijkt dat Robert met name Jazz en Pop erg weet te waarderen. Verrassend is daarbij het aantal minder bekende namen die Robert tot zijn favorieten rekent. Helaas kon Robert maar 6 films noemen in zijn top 10 films.

De Top 10 van...Robert van der WardtSusanne Abbuehl – April

Een frêle dame die op het Jazz Festival van 2001 in Dordrecht optrad. Heel intiem (de muziek ;-) met vertolkingen van de ‘poems’ van E.E. Cummings. En vergeet niet naar het exotische ‘Mane na’ te luisteren.

klank: 9 (ECM kwaliteit)
genre: jazz
formaat: CD

 

 

De Top 10 van...Robert van der WardtChristy Baron - Thought About You

Nog een jazz zangeres. Op dit album zingt zij standards naar eigen, minimalistische, interpretatie. Luister eens naar Ain`t no sunshine, Columbus, Night and Day, I thought about you... Koop gewoon de cd, steek de openhaard aan, schenk een whisky in, laat je achterover in de bank zakken en geniet.

klank: 8
genre: jazz
formaat: CD

 

 

De Top 10 van...Robert van der WardtMichiel Borstlap - Gramercy Park

Pianist van eigen bodem en mag natuurlijk niet ontbreken. Ik heb voor Gramercy Park gekozen omdat deze 3-cd verschillende stijlen laat horen: piano solo, piano trio en met DJ Molendijk ‘Meets soulvation’. Topper blijft natuurlijk het nummer Centurion, dat helaas niet op dit album staat.

klank: 7
genre: jazz
formaat: CD

 

 

De Top 10 van...Robert van der WardtPeter Gabriel - Passion

Mijn favoriete muzikant en promotor van wereldmuziek: zijn muzikale tentakels zitten overal. Passion is filmmuziek voor The Passion of the Christ van Martin Scorsese. Veel instrumenten en muzikanten uit het midden-oosten en Pakistan/India, uiteraard met Shankar, David Rhodes, Nusrat Fateh Ali Khan en zelfs Youssou N`Dour. Tony Levin, Manu Katche en Jerry Marotta spelen hier niet mee, maar PG kan niet zonder hen genoemd worden.

klank: 8
genre: filmmuziek/ethno/world
formaat: CD

 

 

De Top 10 van...Robert van der WardtLamb - Fear of Fours

De indertijd nieuwe en verfrissende combinatie van jazz en drum’n’bass geeft dit album iets speciaals.

klank: 8
genre: drum’n’bass
formaat: CD

 

 

De Top 10 van...Robert van der WardtMarillion - Misplaced Childhood

Mag gewoon niet ontbreken en kan wat mij betreft in één adem genoemd worden met Yes en Genesis, maar dan een decennium later. Jammer dat je indertijd de LP moest omdraaien want het liefst speel je het album in één keer van voor naar achter af. En hulde aan Fish voor zijn meesterlijke teksten.

klank: 7
genre: symphonische rock
formaat: CD

 

 

De Top 10 van...Robert van der WardtJohn Mclaughlin - Live in Paris

Voor Live in Paris doe ik de deur niet meer open...  En hoor drummer Dennis Chambers eens los gaan!

klank: 7
genre: jazz(-rock)/fusion
formaat: CD

 

 

De Top 10 van...Robert van der WardtMedeski, Martin & Wood - Tonic

Live opname van het Amerikaanse trio in New York`s Lower East Side ‘Tonic’. Een van de meest realistische live opnames die ik ken. Heerlijk: wanneer de snaren van de contrabas worden aangeslagen hoor je de snaredrum meetrillen! En de muziek swingt als de neten, maar er zit ook zware kost tussen.

klank: 8
genre: jazz
formaat: CD

 

 

De Top 10 van...Robert van der WardtPink Floyd - The Wall

Deze mag eenvoudigweg niet ontbreken: de grootste rock-opera aller tijden.

klank: 8
genre: symphonische rock
formaat: CD

 

 

De Top 10 van...Robert van der WardtRomano, Sclavis, Texier, Le Querrec - Carnet de routes, Suite Africaine

Een trio-me-reet (thanks Jules ;-) op zijn Frans, want Le Querrec is als fotograaf mee op de rondreis die de heren al spelend door het Afrikaanse continent maken. Interessant maar moeilijk album, dat dan weer swingt en dan weer wringt... Leuk dat je behalve de cd er ook het 60 pagina`s dikke fotoalbum met reisverslag bij krijgt, je droomt bij de muziek meteen met de beelden uit Afrika weg...

klank: 8
genre: avant-garde/jazz
formaat: CD

EDITORS' CHOICE