ARTIKEL

Interview Paolo Beduschi


Jan de Jeu | 04 augustus 2005

Tijdens mijn bezoek aan de Lente Hifi Show in de Doelen vertelt Leo Kooijman van Sharkwire Nederland, terwijl mijn ogen bewonderend de fraaie lijnen van de in zijn stand opgestelde Paolo Beduschi luidsprekers indrinken, dat de ontwerper van die fraaie weergevers binnenkort naar Nederland zal komen.

De keren dat ik luidsprekers van zijn hand gezien en gehoord heb zijn op één hand te tellen maar op die weinige momenten hebben ze zowel klankmatig als in visuele zin een meer dan positieve indruk achtergelaten. Wanneer hij dan ook vraagt of ik geïnteresseerd ben in een interview aarzel ik niet en stem ik direct toe. De tijd verstrijkt en ik ben het voorval eerlijk gezegd alweer vergeten wanneer ik een e-mail krijg waarin ik uitgenodigd wordt om "in een Italiaanse ambiance" de Maestro en zijn echtgenote te ontmoeten. Raadplegen van mijn agenda wijst uit dat ik de desbetreffende zaterdag geen andere afspraken heb en zo komt het dat ik op de bewuste - mediterraan zonnige - dag de korte afstand tussen ZevenbergschenHoek en Oud-Beijerland overbrug en om 1 uur de parkeerplaats voor de bedrijfsruimte van Sharkwire Nederland opdraai.

Paolo Beduschi (c)Werner Ero

De wapperende Italiaanse driekleur en de gastvrij geopende deuren waarvoor enkele mensen staan die, onder het genot van een hapje en een drankje, geanimeerd met elkaar in gesprek zijn, maken zonneklaar dat ik op de plek van bestemming gearriveerd ben. Nog voor ik uitgestapt ben herken ik enkelen gezichten; het audio wereldje is maar klein. Naderbij gekomen wordt ik hartelijk welkom geheten door Leo en zijn charmante echtgenote. Terwijl ik een welkomstdrankje geoffreerd krijg - een werkelijk voortreffelijke Prosecco die ik, vanuit de wetenschap dat ik vandaag niet recenseer maar interview, maar al te graag aanneem - zie ik op enige afstand Paolo Beduschi ( spreek uit; Bedoeski ) en zijn echtgenote, de architect Serenella Bortoli. Leo vertelt dat hij als aanloop naar het interview een aantal luistersessies gepland heeft met tussendoor volop gelegenheid om te converseren met de overige genodigden en te genieten van zowel vaste als vloeibare delicatessen uit de Italiaanse keuken. In de navolgende uren zal ik er achter komen dat hij een perfect gastheer is.

Paolo Beduschi (c)Werner Ero

De op de eerste verdieping gelegen luisterruimte is warm gedurende de demo’s van Paolo. Gespeeld wordt met de door Beduschi in samenwerking met enkele anderen ontwikkelde en gebouwde, strak vormgegeven, geïntegreerde klasse A versterker, aangestuurd door hetzij de Meridian 508 van de Italiaan zelf of de Opera Consonance CD speler van Leo. Bekabeling is uiteraard van Sharkwire en de luidsprekers waarmee gedemonstreerd zal worden zijn achtereenvolgens de Corelli en de Scarlatti. Zowel de kleine Corelli als de Scarlatti weten zich op overtuigende wijze te presenteren waarbij de laatstgenoemde, die over een extra woofer beschikt, met meer gewicht een duidelijk groter beeld presenteert. Het is dan ook de Scarlatti die me het meest aanspreekt. En dan met name in combinatie met de wat ronder klinkende Consonance. Paolo prefereert - niet verwonderlijk; het is tenslotte zijn speler - de meer puntige weergave van de Meridian.

EDITORS' CHOICE