ARTIKEL

De Top 10 van...

Patrick van den Bergh | 28 juli 2005

Toen HiFi.nl mij vroeg om een persoonlijke top 10 voor muziek en film samen te stellen, wist ik al dat dit een moeilijk te beantwoorden vraag zou gaan zijn. De top 10 voor zowel muziek als film zoals ze hier nu staan, is eigenlijk een momentopname. Stel mij morgen de vraag opnieuw en het kan dus gerust zijn dat er een andere lijst tevoorschijn komt.

 

De Top 10 van ...Patrick vd BerghBob Marley and the Wailers - Exodus

Opgenomen na de mislukte aanslag op zijn leven in 1976. Desondanks zit het album vol liefde, hoop en revolutie. Een klassieker, niet alleen in zijn eigen genre maar ver daarbuiten.

klank: plat en gecomprimeerd maar nog steeds genietbaar
genre: reggae
formaat: CD

 

 

De Top 10 van ...Patrick vd BerghSlayer - Reign in Blood

Een krappe 28 minuten klokt dit metal-album waarmee Slayer in 1986 een ‘Statement’ neerzet die tot op heden zijn weerga nog niet kent. Maar het zijn een heftige 28 minuten, u bent gewaarschuwd!

klank: eigenlijk gewoon slecht (zoals zoveel metal albums)
genre: trash metal
formaat: CD

 

 

De Top 10 van ...Patrick vd BerghBen Allison & Medicine Wheel - Buzz

Fenomenaal jazzalbum waarin traditionele en moderne invloeden tot coherente composities gesmolten worden. Veelal poliritmisch, dynamische instrumentale nummers waarvan de titelsong ‘Buzz’,welke het drukke leven van de stad New York symboliseert, een meer dan uitstekend voorbeeld is!

klank: goed, speels
genre: jazz
formaat: CD

 

 

De Top 10 van ...Patrick vd BerghPink Floyd - Dark side of the moon

Behoeft natuurlijk weinig woorden, gewoon genieten van de in muziek omgezette hersenspinsels van de heren van Pink Floyd.

klank: naar behoren
genre: pop
formaat: CD

Klik hier om dit album op SACD te bestellen

 

De Top 10 van ...Patrick vd BerghHugh Masekela - Hope

De bijna tot Andre Hazes geworden persoonlijkheid van de Afrikaanse jazz. Het nummer ‘Stimela (The coal train)’ is bij elke beursganger wel bekend maar dit album herbergt nog meer, mooiere pareltjes die, mijns inzien, zeker niet afgedaan mogen worden als “typisch, saaie audiofiele muziek”.

klank: behoorlijk goed, heerlijk dynamisch
genre: jazz, wereldmuziek
formaat: CD

 

 

De Top 10 van ...Patrick vd BerghDream Theater - Images and Words

En toen was er Dream Theater! Absoluut fantastische “progressive metal” van een band die met dit album uit 1992 doorbrak naar het wat grotere publiek.

klank: ‘wall of sound’ maar verder een matige opname
genre: progressieve metal
formaat: CD

 

 

De Top 10 van ...Patrick vd BerghDream Theater - Metropolis pt 2: Scenes from a memory

Het vervolg van het nummer ‘Metropolis part I – The Miracle and the Sleeper’ uitgewerkt tot een volledig conceptalbum. ‘Scenes from a Memory’ neemt je mee op een fabuleuze, muzikale reis langs een minder fabuleuze gebeurtenis. Van begin tot eind uiterst boeiend, en niet enkel vanwege het majestueuze drumwerk van Mike Portnoy.

klank: matig
genre: progressieve metal
formaat: CD

 

 

De Top 10 van ...Patrick vd BerghJohnny Cash - murder

“Here is my personal selection of my recordings of songs of robbers, liars and murderers. These songs are just for listening and singing. Don’t go out and do it” staat er op de hoes van de CD ‘Murder’. Een geweldige opening van een evenzo geweldige verzameling Cash liedjes die handelen over de donkere kant van de mens en maatschappij. Deze CD is een van drie welke de verzamelaar ‘Love, God and Murder’ telt.

klank: variërend van matig tot goed en van mono tot stereo
genre: Singer/songwriter, Country
formaat: CD

 

 

De Top 10 van ...Patrick vd BerghMike Stern - These Themes

Supergitarist Mike Stern met het album dat in het verlengde ligt van ‘Voices’ maar ditmaal met een duidelijkere emfase richting de instrumentale nummers. Zoals haast altijd met Mike Stern ‘grooved’ het de pan uit!

klank: goed
genre: jazz-fusion
formaat: CD

 

 

De Top 10 van ...Patrick vd BerghPink Floyd - The Wall

De heren Gilmour, Waters, Mason en Wright nemen je mee op een hallucinerende tocht door het leven van rockzanger Pink wiens leven langzaam maar zeker meer omsloten wordt door de muur die hij opbouwt. Een geweldig album!

klank: gewoon goed, niets speciaals
genre: pop
formaat: CD


EDITORS' CHOICE