ARTIKEL

Luistershow 2005

Marc Brekelmans | 22 maart 2005

In hetzelfde weekend als de Doelen Lente HiFi show vindt in het tegenover gelegen hotel Engels de jaarlijkse luistershow plaats. Deze show wordt georganiseerd door twee HiFi winkels in die in de omgeving van Rotterdam gevestigd zijn, namelijk Audiohuis Delft en Pluimgraaff Geluid uit Vlaardingen.

Deze show is veel kleiner en intiemer van opzet dan de Doelen Lente HiFi show. De luistershow neemt niet meer dan één etage van hotel Engels in beslag waar in 9 kamers en de centrale hal 12 bedrijven acte de presence geven.

Bij binnenkomst wordt ik, zoals trouwens iedere bezoeker, allerhartelijkst begroet door mevrouw Pluimgraaff van de gelijknamige HiFi winkel. Met een overzicht van de show in de hand en een paar aanwijzingen van mevrouw Pluimgraaf start ik mijn rondgang in de grootste kamer van deze show.

Dynamic Solutions
Merken: Basis, Graham, Master, Nirvana, Sign Audio Technology, DK Design, Hovland, Master Art, Phonomena, Marsh Sound Design, Master Base, Aesthetix, Lyra, Record Research Lab.
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Deze kamer (eigenlijk zijn het de zalen “Irene 1 & 2”) wordt in beslag genomen door Dynamic Solutions. Rick Paap van Dynamic Solutions heeft, zoals we inmiddels van hem gewend zijn, veel werk gemaakt van zijn demo-opstelling. Tegen de korte achterwand van de immense ruimte heeft Dynamic Solutions een opstelling gemaakt met als digitale bron een Marantz SA11-S1 SA-CD-speler en een Basis 2000 met Basis Vector 3 arm en Lyra Helikon element als analoge bron. Versterking geschiedt door middel van de spiksplinternieuwe DK Design VS-1 Reference MKII versterker en Aesthatix Rhea phonoversterker. Als weergever diende Rick’s eigen Master Four luidspreker. Alle interconnects waren van Nirvana, powercords van Sign Audio en de luidsprekerbekabeling was van Hovland (Reference 3). Uiteraard had Dynamic Solutions alles geplaatst op Masterbase.
Om onder showcondities toch het optimale te kunnen halen uit deze prachtige opstelling had Dynamic Solutions op strategische plaatsen diffusors geplaatst.

Luistershow 2005 (c) Xingo
Rick Paap tijdens zijn demo.

Luistershow 2005 (c) Xingo
Basis 2000 met Basis Vector 3 arm en Lyra Helikon element

Zoals ik al zei; Dynamic Solutions neemt demonstreren tijdens shows erg serieus. Dat bleek weer toen een bezoeker vroeg of hij zijn meegebrachte CD mocht horen. Was dat in eerste instantie geen probleem, toen bleek dat het een CDR betrof was Rick’s welwillendheid als sneeuw voor de zon verdwenen. Na sterk aandringen door de bezoeker liet Rick zich uiteindelijk toch verleiden. En ten onrechte mag ik zeggen, aangezien Rick’s bange vermoedens ten aanzien van de kwaliteit van CDR’s al bij de eerste tonen werden bevestigd.
Terug naar origineel materiaal was het leven weer terug in de weergave.

Luistershow 2005 (c) Xingo
De nieuwe DK Design VS-1 Reference MkII


Audipuls
Merken: L:ambda, TAC, Vincent, Audio Spectrum
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Het, sinds jaar en dag, door Audipuls gevoerde Vincent had het nodige nieuws te melden. Meteen bij binnenkomst viel mijn blik op een aantal indrukwekkende interconnects en luidsprekerkabels van het Chinese merk. Het assortiment is weliswaar beperkt tot 1 type interconnect, een subwoofer kabel, een powercord, een biwire luidsprekerkabel en een XLR interconnect (de laatste was een echte primeur), maar is wel erg doordacht. Zo heeft de luidsprekerkabel standaard afschroefbare connectoren en worden er, eveneens standaard, twee soorten banaanstekers  en een setje spades bijgeleverd. Erg fraai!

Luistershow 2005 (c) Xingo
De nieuwe Vincent bekabeling

Op het gebied van electronica had Vincent het nodige nieuws te melden. Zo is er een nieuwe tuner onder de naam STU-3 (400 euro), welke in tegenstellng tot de STU-1 en STU-2 geen hybride is maar een transistor versie. Een grote ringkerntransformator en polypropyleen condensatoren moeten zorg dragen voor een uitstekende geluidskwaliteit.

Luistershow 2005 (c) Xingo

Gedemonstreerd werd o.a. met de nieuwe mono eindversterkers van Vincent, de SP998 (1700 euro p/st.), welke 50 Watt ik klasse A leveren. In A/B instelling leveren deze jongens maar liefst 300Watt aan 8 ohm.
Ook aan de hoofdtelefoon liefhebbers wordt gedacht door Vincent. De nieuwe hoofdtelefoonversterker KHV-1 (600 euro) is een hybride versterker met aansluitingen voor twee (!) hoofdtelefoons.

Luistershow 2005 (c) Xingo
Vincent KHV-1 met sfeerverlichting

Verder demonstreerde Audipuls met het Griekse (!) luidsprekermerk Audio Spectrum. De getoonde Artemis luidspreker klonk in ieder geval veelbelovend en zag er bovendien fraai uit.


Audio Art
Merken: van Medevoort
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Luistershow 2005 (c) XingoDeze Nederlandse fabrikant van hoogwaardige elektronica en luidsprekers demonstreerde SA-CD in een meerkanaals opstelling. Daarvoor werd gebruik gemaakt van de nieuw ontwikkelde van Medevoort DD 5.0 A luidsprekers. Deze nieuwe actieve luidsprekers maken gebruik van de digitale versterkermodule zoals die in de van Medevoort MA240 wordt gebruikt. Voor de demonstratie had Audio Art de hulp ingeroepen van Jean Marie Gijssen van de Polyhymnia Studio’s.

Luistershow 2005 (c) Xingo

Luistershow 2005 (c) Xingo
van Medevoort MA240

Ook toonde Audio Art een Luxman DVD-speler met vM modificatie. Naar ik begreep zal deze modificatie standaard uitgevoerd gaan worden op de Luxman DVA250 DVD-speler.

Luistershow 2005 (c) Xingo
Luxman met vM modificatie

Luistershow 2005 (c) Xingo
Actieve luidsprekers van vM


EDITORS' CHOICE