Musical Days at Audio Excellence

Jan de Jeu | 17 maart 2005

Maandenlang heb ik me uitsluitend beziggehouden met het verbouwen van een huis. Het wordt dan ook hoog tijd dat ik me weer eens uitgebreid ga storten op mijn grote passie; het luisteren naar en genieten van muziek. Mijn referentieset kan ik nog niet opstellen in de luisterruimte omdat deze nog gerealiseerd moet worden op een vooralsnog kale zolder. Mijn huiskamersysteem staat op z`n plek en speelt lekker maar ook daar valt nog wel wat aan "finetuning" te doen.

Wat ligt er dan meer voor de hand dan weer eens naar een hifi winkel af te reizen en me onder te dompelen in een luistersessie. De vraag welke specialist ik daarvoor uit zal kiezen is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Ik heb in de loop der tijd al heel wat detaillisten bezocht en er zijn een groot aantal dealers die een uitstekende demo kunnen verzorgen. Gelukkig is er binnen deze groep sprake van een selecte groep specialisten die mijn persoonlijke voorkeur geniet waardoor de keuze wat minder moeilijk wordt.

Audio Excellence ZevenbergenNatuurlijk speelt daarbij het productaanbod en het geëtaleerde vakmanschap een grote rol. Minstens even belangrijk voor mij is echter de persoonlijkheid van de specialist en zijn vermogen om een sfeervolle ambiance te creëren. En last but not least; hij moet verstand hebben van, en gevoel hebben voor, vinyl weergave systemen. Juist dit laatste zinnetje maakt dat er maar een handjevol gegadigden overblijven. Hoe kies je vervolgens uit de crème de la crème? Zoals meestal het geval is gebeurt er ook ditmaal iets waardoor de keuze als vanzelf gemaakt wordt. In de nieuwsrubriek van Hifi.nl lees ik; "Musical Days at Audio Excellence". Ik besluit contact op te nemen waarna een afspraak voor een luistersessie snel gemaakt is. Op de bewuste dag vertrek ik tien minuten voor het begin van de luistersessie van huis. Niet eerder realiseerde ik me dat ik sinds kort op slechts negen kilometer afstand van deze winkel woon. De motor is nog maar nauwelijks opgewarmd als ik het industrieterrein "Zwanengat" oprijd en even later pal voor de deur halt houd.

Gedurende de "Musical Days" staat bij deze dealer een installatie speelklaar opgesteld die de ware muziekliefhebber het water in de mond doet lopen. Allereerst is daar de Perception luidspreker van Dynamic Solutions die ik weliswaar reeds meerdere malen heb kunnen beluisteren maar nog niet eerder in deze, naar het schijnt definitieve, uitvoering. Daarnaast staat er een draaitafel speelklaar waarvan ik het nodige verwacht; de Avid Volvere, uitgerust met een Rega RB300 arm en het Benz Ace element in de high output versie. Ook de obligate digitale bron is, letterlijk en figuurlijk, een zwaargewicht; de schoon aan de haak 11,4 kilo wegende CD 3 mk II van Audio Research. En alsof het niet op kan; de versterking wordt afwisselend verzorgd door de geïntegreerde VSi 55 of de SP16 / VS 55 combo, eveneens behorend tot het productaanbod van het illustere Amerikaanse buizenmerk.

Audio Excellence Musical Days (c) Xingo

De laatste maal dat ik van een uitsluitend uit Audio Research componenten samengestelde installatie mocht genieten was in 2004 gedurende THE show in Las Vegas toen ik, terwijl de meeste beursgangers zich buiten op het grasveld koesterden in de late middagzon, niet weg te slaan was uit de ruimte waar de grote mono eindversterkers van elk 200 Watt hun magie via de vloerstaande Van der Steen weergevers over mij uitstortten. Met die herinnering in het hoofd stap ik door de blauwe voordeur van het vertrouwde pand de kleine hal in waar ik Kees Jan Lankhaar ontmoet, één van de twee gezichten van Audio Excellence. Ik neem plaats aan de grote "eettafel" die in de aangrenzende ruimte opgesteld staat en terwijl Kees Jan zich naar de keuken rept om daar voor ons beiden de eerste kop koffie te zetten wordt mijn aandacht getrokken door de muziek die ik zacht vanuit de luisterruimte door de openstaande deur hoor komen. Mijn blik wordt ongemerkt die kant op getrokken en ik zie langs de zijwand het bekende lage meubel met daarop drie Avid draaitafels en twee phonotrappen; de Phonomena en de Benz Micro Lukachek. Inmiddels is Kees Jan terug en terwijl we de gebruikelijke audio gerelateerde gespreksonderwerpen afwerken geniet ik van de geur en smaak van de uitstekende koffie. Het is slechts een voorproefje van wat nog komen gaat.

Audio Excellence Musical Days (c) Xingo

Wanneer ik dan daadwerkelijk voor het goed warmgedraaide systeem plaatsneem begint Kees Jan met zijn demo. En ook al heb ik dat niet genoemd bij de eerder aangegeven criteria waaraan een goede dealer voor mij moet voldoen, het op aanstekelijk enthousiaste wijze opbouwen van een gedegen demo hoort daar wel degelijk bij. Van deze man weet ik al langer dat hij die vaardigheid beheerst. Hij vertelt zijn verhaal en ondersteunt het met uiteenlopende muziekfragmenten, daarbij ruimte openlatend voor mijn vragen en opmerkingen.


EDITORS' CHOICE