ARTIKEL

VAD `04 Impressie 4

Redactie HiFi.nl | 28 oktober 2004

Door Patrick van den Bergh

Patrick van den Bergh beschrijft in 5 artikelen zijn indrukken van drie dagen VAD Show. U leest hieronder deel 2, waarin aandacht voor Toshiba.

Inleiding

Tijdens mijn bezoek aan de ‘VAD Hifi & Home Cinema Show 2004’ is het mij opgevallen dat er diverse importeurs zijn die de kwaliteitslat van hun demonstraties naar een hoger niveau hebben proberen te leggen. Leuk is het om te horen dat diverse mensen recentelijk de seminars van het ‘Home Acoustics Alliance’ en ‘Image Science Foundation’ hebben bijgewoond. Het HAA richt zijn pijlen op alles wat te maken heeeft met akoestiek in de huiselijke omgeving, terwijl het ISF zich voornamelijk bezighoudt met standaardiseringen binnen de beeldende industrie, van opname tot weergave. Ons land kent sinds een paar weken bijna een heuse ‘boom’ aan ISF-gecertificeerde mensen, maar in hoeverre de consument hier dadelijk ook de vruchten van kan plukken blijft natuurlijk afwachten. Voor meer informatie omtrent het ‘Image Science Foundation’, en wat het voor u kan betekenen, verwijs ik graag naar het artikel ISF Calibratie wat eerder op HiFi.nl werd gepubliceerd.

Toshiba
www.toshiba.nl

Ookal begint de term ‘ISF’ ook binnen Nederland een steeds bredere bekendheid te krijgen, er zullen altijd bedrijven zijn die dwars tegen de stroming in blijven zwemmen. De demonstratieruimte van Toshiba was hier een mooi voorbeeld van. In plaats van het omgevingslicht aan te passen naar de omstandigheden, zijn het de weergevers die aangepast waren, af-fabriek wel te verstaan.

De demonstratieruimte liet zich gemakkelijk vergelijken met een woonkamersituatie zoals we die in haast 90% van alle gevallen binnen Nederland tegenkomen. Veel licht, al dan niet direct zonlicht, dat in de ruimte aanwezig is en een goede beeldweergave eigenlijk al per definitie in de weg staat. Instellingen zoals ‘Brightness’ en ‘Contrast’ worden door de fabrikanten haast altijd veel te hoog ingesteld zodat het toestel nog enigszins een beeld tevoorschijn kan toveren in de ruim overbelichte showrooms. En aangezien elke fabrikant natuurlijk het liefste heeft dat juist hun toestel boven de rest uitspringt worden de grenzen vaak tot in het extreme opgezocht.

Van een realistische kleurenweergave is vaak geen enkele sprake, want zou het gras in mijn tuin net zo groen zijn als het wordt weergegeven op veel televisies dan zou enige paniek toch niet ontbreken. Waarschijnlijk had ik dan al direct de plaatselijke gemeente gebeld met de mededeling dat iemand ergens in mijn tuin nucleair afval heeft gedumpt.

VAD Show 2004 (c) Xingo

De consument weet echter vaak niet anders en installeert de nieuw aangeschafte weergever vaak op dezelfde wijze in de woonkamer. Dit gaat vaak zelfs gepaard met een gevoel van trots wanneer de nieuwe aanwinst aan vrienden en kennisen getoond wordt; “Zelfs met direct zonlicht kan mijn nieuwe plasma de ruimte nog verlichten!”

Toch ‘siert’ het Toshiba enigszins dat men, in tegenstelling tot andere fabrikanten, juist voor deze aanpak heeft gekozen om hun producten aan het publiek te tonen. Omdat het vergelijkbaar is met de werkelijke situatie krijgt u, als consument, een goede indruk hoe de desbetreffende plasma of lcd in uw woonkamer zou kunnen presteren. Slechter zal het niet meer worden, wellicht enkel beter. Dat hiermee echter ook de onwetendheid in stand wordt gehouden is dan weer een groot min punt. 

VAD Show 2004 (c) Xingo

Toshiba’s demonstratieruimte stond vol met verschillende lcd’s in diverse formaten. Van een kleine 4/3 lcd tot grotere breedbeeldformaten. Ook de oude vertrouwde CRT-televisies waren niet vergeten, en daarnaast toonde men nog twee grootbeeld (rear-pro) televisies die tevens gebasseerd zijn op de CRT-techniek. Ook de plasma-televisie was natuurlijk niet vergeten, met een beeldresolutie van 852x480 en een contrastverhouding van 700:1 stond deze 42-incher vrolijk zijn kunnen te tonen. De TV-tuner en luidsprekers zijn geintegreerd en de verwachte verkoopprijs van dit ‘schilderij’ komt rond de 4000 euro te liggen. Over de beeldkwaliteit van alle weergevers in de demonstratieruimte kan ik kort zijn. Door de af-fabrieksinstellingen presteerden ze allen niet op het niveau dat normaliter wel gehaald kan worden. Al met een simpele, maar juiste brightness-contrast instelling is er meer diepte uit het plaatje te halen dan dat nu aanwezig was. Diverse ‘artifacts’ die te zien waren, zijn dan ook rechtstreeks afkomstig van allerlei digitale enhancement-filters. Voor een ‘videofiel’ is het haast een doodzonde om op een dergelijke wijze de producten te laten zien. Maar de aanwezige, potentiele klanten leken overtuigd van de weergevers.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Volgens de woordvoerder staat ons nog vele noviteiten van Toshiba te wachten, waaronder zelfs een op CRT-gebasseerde televisie die net zo plat is als de huidige plasma- en lcd-weergevers. Want plat lijkt het toverwoord voor de toekomst. In plaats van de weergavekwaliteit is het toch vooral de uiterlijke verschijning dat de aandacht trekt van de consument, althans zo lijkt het.

Klikt u hier voor het volgende artikel uit deze reeks

Tip: leest u ook:

Impressie 3 - B&W Nederland
Impressie 5 - Eurogram
Impressie 6 - Audiac
Impressie 7 - Malcolm J. Latham


EDITORS' CHOICE