ARTIKEL

Focal JMlab fabrieksbezoek in Pau

René van Es | 05 augustus 2004

Zelfs al maak je elektrostaten, elke luidspreker heeft een vorm van een behuizing of frame nodig. En om behuizingen snel, efficiënt en netjes te fabriceren maak je gebruik van een fabriek. Tijdens mijn vakantie was ik in de gelegenheid één van de kastenfabrieken van Focal – JMlab te bezoeken.

Gelegen aan de voet van de Midi-Pyreneën en net onder de rook van Pau. Een gelegenheid die ik, samen met mijn vrouw, met twee handen aangreep en waar wij van Jacques Constant, directeur van de Pau vestiging en van de professionele divisie van Focal – JMlab, een complete rondleiding kregen.

Focal JMlab in Pau (c) Xingo

Jacques Constant is een vriendelijke ogende man van middelbare leeftijd die verbazingwekkend goed Engels spreekt. Gelukkig maar, want mijn Frans is abominabel. Als ik van wal steek met de vraag waarom de kastenfabriek zover van St. Etienne afligt (het hoofdkwartier) verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht. Ik woonde ooit in de buurt van Parijs maar wilde daar weg. In het klimaat en het natuurschoon van deze streek, gecombineerd met de rust en de ruimte, voel ik mij thuis. Ik wil hier nooit meer weg. Ik woon hier al heel lang en mijn bedrijf staat hier al jaren. Jacques Constant legt de historie graag uit. Jacques Mahul (CEO van Focal – JMlab) en ik zijn al 30 jaar vrienden. Wij kennen elkaar uit de audio al kwamen we uit verschillende disciplines. Jacques is 25 jaar geleden zijn luidsprekerunit fabriek begonnen en ik niet veel later hier een bedrijf om kasten voor luidsprekers te bouwen. Het was logisch dat toen Focal kasten nodig had voor de units, Jacques Mahul hier terecht kwam. Langzaam aan wilde ik zelf uit deze branche stappen en ik vroeg Mahul letterlijk: “Als je ooit genoeg geld hebt verdiend met Focal, neem dan dit bedrijf over, dan ga ik weer iets anders doen wat beter aansluit op mijn opleiding tot bedrijfseconoom. Ik ben tenslotte geen timmerman”. Tien jaar geleden kwam Jacques Mahul de afspraak na, mits ik nog 2 tot 3 jaar als directeur in Pau zou aanblijven. Die periode is ondertussen uitgegroeid tot 10 jaar en eigenlijk heb ik geen behoefte meer om te vertrekken. Zeker niet nu ik ook directeur ben van de professionele divisie waardoor ik veel kan en moet reizen, terwijl ik de supervisie behoud over deze locatie waar ik zoveel mensen ken en die staat in de streek waar ik zo graag woon. Lastig is wel dat St. Etienne hier 7 uur reizen met de auto vandaan is. Toch ga ik om de week naar St. Etienne voor mijn werk daar.


EDITORS' CHOICE