ARTIKEL

Beelddossier 3 - Testen


Garmt van der Zel | 15 april 2004

Televisies

Pioneer PDP-504HDE plasma televisie
Met zijn geheel zwarte vlakke glimmende vooraanzicht heeft deze 38 kg zware PDP-504HDE plasma van de vierde generatie een zeer chic uiterlijk. De resolutie van het scherm is 1280x768. Alle beeldbronnen worden aangesloten op een aparte kast, die naast een antenne-ingang voor TV ook 3x Scart, component (interlaced en progressive) en zelfs HDMI ingangen heeft! Vanuit deze kast worden de beeld- en geluidssignalen (er worden ook afneembare speakers bij het toestel geleverd) digitaal naar het toestel geleidt. Met alle digitale `verbeteringen`, zoals MPEG NR, DNR en DRE uitgezet, de sharpness iets onder nul, contrast niet hoger dan 40 en de kleurtemperatuur op `laag`, is het beeld (met een interlaced component signaal) verbluffend gedetailleerd en stabiel. Het kleurenpalet is prachtig, hoewel de primaire kleuren rood, groen en blauw worden benadrukt en het beeld spettert contrastrijk van het scherm. In het witste wit en zwartste zwart wordt nog het laatste beetje detail gemist t.o.v. CRT, maar dit is plasma op zijn best! Bij bewegingen zijn er zo nu en dan in vlakken met lichte kleurgradaties valse contrastovergangen te zien, een bekend fenomeen bij plasma, waardoor het lijkt of het aantal kleuren te weinig is. Een progressive aansluiting geeft geen dramatisch beter beeld. Het aansluiten van de hagelnieuwe Pioneer DV-868AVi DVD-speler via HDMI leverde echter wel een scherper en schoner plaatje op met meer diepte. Bij aankoop van deze plasma investeren in deze bijpassende DVD-speler heeft dus zeker zin! Een topproduct, deze PDP-504HDE, en zeker een volwaardig alternatief voor projectie. Met zijn HDMI ingang en mogelijkheid tot het perfect weergeven van HDTV is dit toestel ook absoluut klaar voor de toekomst!

Beelddossier

Sharp Aquos LC-37AD1E LCD televisie
De Sharp LC-37AD1E heeft met zijn 37" beelddiagonaal een behoorlijk groot beeld voor een LCD-televisie. De resolutie van dit scherm is 1366x768. De beeldbronnen dienen op een aparte kast te worden aangesloten, die de mogelijkheid heeft naast analoge TV ook DVB-T (Digital Video Broadcast, digitale TV via de kabel) te decoderen. Ingangen zijn verder 3x Scart en component (interlaced en progressive). De speakers die worden meegeleverd zijn afneembaar. De lamp belooft met 60.000 uur een aanzienlijke levensduur. Optimale instellingen voor contrast, helderheid, kleur, tint, scherpte en kleurtemperatuur zijn respectievelijk +32, 0, -8, -6, -4 en "laag". De automatische aanpassing aan de hoeveelheid omgevingslicht werkt goed. Toch is de lichtopbrengst duidelijk lager dan van de Pioneer plasma. Het beeld is zeer rustig en snelle bewegingen laten een lichte onscherpte zien. Die onscherpte is echter niet zo storend als ik had verwacht en het heeft geen effect op kleurverloop. Dat zie ik wel eens anders! Ook de kijkhoek is veel groter dan gemiddeld bij LCD, dus u hoeft niet in het midden te zitten. Ook kunt u vrij dichtbij zitten, de pixels zijn zo goed als onzichtbaar. De diepte van de kleuren (kleurverzadiging) is niet meer dan redelijk en het beeld neigt wat naar paars, wat we vaker zien bij LCD. Het zwart is nog niet geweldig, maar ook zeker niet slecht! Het aanbieden van een interlaced of progressive beeldsignaal maakt niet veel verschil. PAL progressive kreeg ik niet weergegeven, wel progressive NTSC. Zet u bij het kijken naar DVD-materiaal opgenomen met video (bijvoorbeeld concerten) de `film mode` uit in het menu Beeld -> Geavanceerd. Al met al een beeld dat absoluut genietbaar is en zich kan meten met plasma televisies van dezelfde prijsklasse.

Beelddossier

SIM2 RTX45 DLP projectietelevisie
BeelddossierHet Italiaanse merk SIM2 staat altijd bekend om zijn prachtige designproducten en de RTX stelt niet teleur! Wat een prachtige toestel! Voor een 45” projectietelevisie is de RTX verrassend ondiep. Met modelnummer RTX55 is ook een 55”model leverbaar. Bij de RTX wordt ook gebruik gemaakt van een aparte `unit` waar de beeldbronnen op moeten worden aangesloten. SIM2 noemt deze `DOIP` (DigiOptic Image Processor). Er zijn 11 (!) ingangen voorhanden, waaronder 2x composiet, 2x S-Video, 3x component RCA, 1x component BNC, 2x computeringang (DB15) en 1x DVI-D. Met een flinterdunne optische kabel verbindt u vervolgens de projector met de processor. Heel elegant weg te werken en uniek! Er worden geen speakers geleverd bij het toestel en ook geen TV-afstemmer, dus hier is meer sprake van een monitor dan een televisie. Binnenin wordt er gebruik gemaakt van een SIM2 HT300 PLUS projector, die zijn beeld op een scherm met behoorlijke gain projecteert, waardoor het zaak is pal voor het toestel te gaan zitten voor het beste beeld. Ook is het beeld in het midden feller dan aan de randen. Qua lichtopbrengst zit dit toestel tussen de LCD en plasma in. Interlaced component aangesloten zijn de optimale instellingen voor contrast, helderheid, kleur, tint, scherpte en kleurtemperatuur respectievelijk 42, 80, 56, 47, 3 en `laag`. De `gamma`-instelling dient op film te staan. De SIM2 geeft het meest `filmische` beeld van de drie, met de meest correcte kleuren, de meeste diepte in het beeld en het zwartste zwart. Texturen van stoffen en gezichten worden heel natuurlijk weergegeven. Bij bewegingen is echter een soort vreemd na-ijl effect zichtbaar in de kleuren, die naar mijn idee aan de ‘DOIP’ kunnen worden toegeschreven en gek genoeg enigszins lijken op het effect dat ik zag bij de plasma, maar veroorzaakt door een ander mechanisme. Progressive scan uit de DVD-speler levert een schoner plaatje op met meer diepte, maar de Pb en Pr aansluitingen dienen omgewisseld te worden voor een correct beeld! Ook dient de helderheid te worden verlaagd naar 65.

EDITORS' CHOICE