ARTIKELRhapsody

Rhapsody Kerstshow 2003

Redactie HiFi.nl | 24 december 2003

Griezelig echt

Het is al jaren een goed gebruik dat Harry van Dalen met het complete Rhapsody team een kerstshow neerzet in Hilversum die steeds vernieuwend genoemd mag worden. Het is zoals Harry zelf zegt: “Voor ons de mogelijkheid om te laten zien aan onze klanten en belangstellenden wat er bereikbaar is op het gebied van geluid en tegenwoordig ook beeld. Omdat we de absolute top willen halen is het ook steeds weer een uitdaging om het maximale uit een set te persen. Dus spannen we ons in en zijn bijna een week bezig met proberen en tunen. Daar leren we zelf ook van en die kennis komt uiteindelijk weer ten goede aan onze klanten”.

Als je bedenkt dat een groot deel van de bezoekers geen klant is van Rhapsody en dat misschien ook nooit zal worden, dan begrijp je welke gedrevenheid Harry moet hebben om steeds weer (al meer dan 25 jaar) een prestatie van formaat neer te zetten.

Ik was op de voorpremière omdat ik onmogelijk het weekend aanwezig kon zijn. Dat heeft zijn voordelen maar ook nadelen. Je kunt meer op je gemak luisteren maar je mist de sfeer en bovendien de tijd voor sommige uitgebreide demo’s van diverse systemen. Toch een indruk van wat er te zien en vooral te horen was.

Griezelig meerkanaals

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDe eerst demo werd gegeven met een surround set die bestond uit vijf Audio Physic Avanti luidsprekers, drie Pass Lab eindversterkers en drie Pass Labs voorversterkers. Gekoppeld aan dCS d/a converters die voorzien werden van een digitaal signaal dat rechtstreeks van de masters van Turtle Records komt. Bekabeld met Siltech. Wie nog niet overtuigd was van de voordelen van multi kanaal zal dat na de kerstshow ongetwijfeld zijn.

Opname na opname schepte een sfeer en een realisme dat onbereikbaar is met stereo. Hoe goed stereo ook kan zijn. Of het nu ging om een cabaretier die zingt en zelf piano speelt of om een klassiek orkest; de afbeelding was fenomenaal. Griezelig echt was een orgel opname. Voordat het orgel speelt hoor je mensen lopen en mompelen in de kerk en gelooft u mij, de kerk stond in de afluisterruimte in Hilversum. Je voelde haast de lucht verplaatsing die altijd aanwezig is in grote ruimtes. Een piano concert, gegeven met twee vleugels die met en tegen elkaar spelen zette Steinway`s neer met kracht en enorm volume. Een klassieke zangeres haalde zover uit dat het maar beter is dat ze niet zelf zong, haar stem zou niet in de ruimte gepast hebben. De volumeregelaars van de Pass Labs waren hard nodig. Een ongekende ervaring en de beste en meest overtuigende multi kanaal demo tot nu toe en mogelijk tot in de verre toekomst. Getuigend van een griezelig realisme te horen uit vijf luidsprekers.

 Klik hier voor een vergrote afbeelding   Klik hier voor een vergrote afbeelding

Stereo met Avalon en Hovland

Stereo is niet vergeten. In de kleinere ruimte stond een opstelling rondom Avalon Opus luidsprekers en de oogverblindend mooie voor- en eindversterkers van Hovland. Gevoed uit een dCS dac met de nieuwe Lascala drive van dCS, die alle informatie opwaardeert naar een SACD digitaal formaat.

Klik hier voor een vergrote afbeelding   Klik hier voor een vergrote afbeelding 

Klik hier voor een vergrote afbeelding   Klik hier voor een vergrote afbeelding

Klik hier voor een vergrote afbeelding   Klik hier voor een vergrote afbeelding

Een stuk van Patricia Barber speelde de sterren van de hemel en verbleekte niet ten opzichte van het geweld dat ik net daarvoor beluisterde. De Hovland met de Avalon bracht een diep en breed stereobeeld vol detail en verfijning. De gedachte aan vijf luidsprekers in mijn huiskamer doet me nog steeds huiveren als ik denk aan leefbaarheid, gelukkig kan het dus altijd nog met twee kanalen ook heel mooi zijn. De set mag zonder meer gerekend worden tot mijn persoonlijke favorieten. Afwachten of de diverse oudejaar loterijen genoeg opbrengen om Harry met een order te verblijden.

Martin Logan, Avalon, Theta en Barco

Een verdieping hoger staan de nieuwe Martin Logan luidsprekers. Nu eens geen elektrostaten maar een conventionele woofer gecombineerd met bandluidsprekers. De opvallende center en achterspeakers laten zich prima combineren met de vloerstaanders. Gespeeld werd met de nieuwste Primare allesdraaier die de consument de keuze laat elk formaat uit de winkel mee te nemen. Met uitzondering van vinyl. In de ruimte ernaast eveneens een surround opstelling met de allerlaatste Avalon home cinema speakers. Bestaande uit monitors en vloerstaanders.

Klik hier voor een vergrote afbeelding   Klik hier voor een vergrote afbeelding

Op de zolder een paar Avalon Symbols met center en Avalon in-wall achterkanalen. Aangestuurd door Theta en een Barco als projector. In dit home cinema theater kreeg ik een popconcert voorgeschoteld. Mijn muziek was het niet, al was de beleving er één die me direct deed denken aan de popconcerten die ik vroeger graag bezocht. Drive en impact, volume en sfeer. Na het popgeweld een stukje uit “Final Fantasy” bekeken. Zegt het genoeg als ik meld dat de film hopelijk onder de kerstboom zal liggen? Magnifiek beeld uit de Barco terwijl Theta en Avalon zorgen voor de audio ondersteuning bij de visuele effecten.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Toch blijft na afloop van de home cinema demo’s mijn voorkeur uitgaan naar de benedenverdieping waar of de multi kanaal sessie en de stereo demo mijns inziens echt bewezen wat de medewerkers van Rhapsody in hun mars hebben. Jammer als u dat heeft gemist. Volgend jaar moet u dit soort dagen echt reserveren in de agenda en de kerstboodschappen een dagje uitstellen. Wie wel geweest is zal mijn ervaringen zeker beamen. Zij zijn de gelukkigen.

Prettige feestdagen en een goed en luisterrijk 2004!


EDITORS' CHOICE