ARTIKEL

DVD+/-RW


Dr. Longbeard & Marja | 26 februari 2003

DVD RW logo`sEen standaard is pas een standaard als er meerdere formaten bestaan die net allemaal iets anders zijn. Een zeecontainer heeft standaard maten voor lengte, breedte en hoogte om het behandelen ervan eenvoudig te maken. Echter, er bestaan legio langere, bredere en hogere ‘standaard containers’.

Bij herschrijfbare DVDs zijn er ‘gelukkig’ ook diverse formaten te vinden. In het bijzonder DVD-RW en DVD+RW. Het RW in de naam staat voor Re-Writable. Het is mogelijk om zo’n 1.000 maal dergelijke schijfjes opnieuw te beschrijven voordat het vervangen moet worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld CD-R en DVD-R bezit een herschrijfbare DVD schijf een laagje kristallijn materiaal dat door middel van fase verschuiving onder invloed van de schrijvende laser, een licht en donker patroon vormt. De lichte en donkere vlekken stellen de nullen en enen voor in het digitale domein. CD-R en DVD-R  maakt gebruik van een laagje organische verf die slechts een maal te gebruiken is.

DVDZowel DVD-RW als DVD+RW gebruiken een schijfje met een doorsnee van 12cm. Ook hebben beide typen een opslagcapaciteit van 4,7GB per kant, 9,7GB dus in totaal. Er is nog geen dubbel-laags herschrijfbare DVD op de markt. DVD-RW is een ‘officieel’ formaat en is erkend door het DVD Forum, een club die DVD formaten verzint en bewaakt. DVD+RW is een ontwikkeling waarin onder meer Philips een groot aandeel heeft.

DVD+RW heft vooral een aantal beperkingen op die het DVD-RW formaat in zich heeft. De belangrijkste voordelen van DVD+RW zijn onder meer:
· Snel formatteren. Blanco schijfjes zijn direct te gebruiken.
· Snel opnemen. DVD+RW kan met 2.4 keer de snelheid van DVD-RW werken, 25mbits/sec.
· Ondersteuning van het Universal Disk Format zodat met de muis bestanden van en naar de schijf kunnen worden gesleept.
· Defect Management zorgt voor transparante afhandeling van fouten bij lezen en schrijven.
· De lossless-linking techniek maakt het mogelijk om zowel niet sequentiele (random recording) als sequentiele (video) opnames te maken. Zo zijn er ook edits te maken binnen een bestaande opname op schijf. Er is geen noodzaak om de edites eerst op harde computerschijf te maken en dan opnieuw de DVD te branden.
· Geen finalisering nodig. Een opname kan altijd worden onderbroken en de schijf is direct te gebruiken in DVD-video spelers
· Zowel ondersteuning van Constant Linear Velocity – voor video- als van Constant Angular Velocity, wat weer handig voor PC/Mac gebruikers die zo hogere doorvoersnelheden kunnen halen.

Sommige oudere DVD afspeelapparatuur kan moeite hebben om een DVD+RW schijfje te lezen. De meer recente spelers en PC/Mac drives hebben er geen problemen mee. De voordelen van het +RW formaat zijn zo groot dat wanneer er een keuze gemaakt moet worden tussen beide formaten, +RW bijna altijd wint. Slechts in geval van de noodzaak van compatibiliteit met oudere spelers, verdient –RW de voorkeur.

Een lijst met spelers en hun capaciteit om naast DVD-RW ook DVD+RW te behappen is hier te vinden.

.

 

EDITORS' CHOICE