ARTIKEL

Perfect Performer King

Sebastiaan de Vries | 17 juni 2002
De Perfecte Performance??

Een poosje geleden werd ik aangenaam verrast door ex hifi journalist en luidsprekerontwerper Klaas Feenstra. Of ik naar zijn nieuwe luidsprekerlijn wilde luisteren. Dit relatief nieuwe Nederlandse product heeft de naam “the Perfect Performer” gekregen. Natuurlijk een zeer gewaagde naam, want is perfectie überhaupt wel mogelijk in muziekreproductie? Met de Perfect Performer wil Klaas in ieder geval in deze prijsklasse een maximale performance neerzetten.
Alvorens we het over het product zelf gaan hebben, wil ik u een klein stukje geschiedenis over deze bijzondere ontwerper niet onthouden.

Klaas Feenstra

De oude rotten onder ons komt de naam Klaas Feenstra waarschijnlijk wel bekend voor. Toen ik begin jaren ‘80 mijn eerste luier vol poepte was Klaas Feenstra reeds actief als hifi recensent voor HVT. Met zijn eigen rubriek “Speaker Corner” had Klaas maandelijks een mooi medium door en voor zelfbouwers (zonde dat zo’n initiatief nu is verdwenen).

In 1982 ontwikkelde Klaas samen met Gerbrand van Veen de wel bekende Pied Piper open pijp weergever. Deze weergever werd als zelfbouw kit verkocht, en werd op de markt gezet met als doel een betaalbaar alternatief te zijn voor de dure highenders.
Ik heb de oorspronkelijke Pied Pieper nooit gehoord, maar het open pijp systeem dat precies was afgestemd op de toen gebruikte Sonic woofertjes, bleek vele oren te fascineren. Toen de Pied Piper echt een commercieel product werd, dat kant en klaar te koop was, scheidden de wegen van de heren.

Op het moment dat ik dit schrijf is de Pied Piper nog steeds te koop in de meest exotische kleuren. Gerbrand van Veen is solo verder gegaan met de Pied Pieper.
Goed of slecht, de huidige klank van de huidige Pied Piper mag niet gezien worden als maatstaaf voor de Perfect Performers van Klaas Feenstra, daar Gerbrand van Veen diverse wijzigingen heeft doorgevoerd in het ontwerp, waar Klaas Feenstra geen verantwoording voor heeft en draagt. De Perfect Performer staat dus volledig los van de huidige Pied Piper, en is een nieuw product geheel ontworpen door Klaas Feenstra. Dat laatste vind ik relevant om te vermelden, daar de Perfect Performers vaak worden verward en/of vergeleken met de Pied Pipers. Hoe zou dat toch komen: PP en PP…? :-)

Klaas heeft gedurende 18 jaar gewerkt bij Philips. Vóór die tijd was hij leraar Engels en AVO in het voortgezet onderwijs. Muziek en hifi waren voor hem altijd een middel om te ontsnappen aan de dagelijkse gang van zaken. Ook aan zelf muziek maken beleeft Klaas grote lol. Hij was ondermeer gitarist / banjoïst in een jazzband. Daar Klaas vaak verre reizen maakte, proefde hij regelmatig van andere culturen, en daarmee ook aan diverse muziekstijlen en instrumenten.
We kunnen stellen dat Klaas gezien zijn ervaringen als hifi recensent en muzikant een goed beeld zou moeten hebben van hoe muziekreproductie zo perfect mogelijk moet gebeuren.


EDITORS' CHOICE