Boxen was jaren geleden een populaire benaming voor luidsprekers. Het woord Box is natuurlijk afkomstig uit het Engels en betekent letterlijk “doos”. Nu zagen luidsprekers er vroeger inderdaad vaak uit als dozen.
Tegenwoordig wordt er veel meer aandacht gegeven aan de vormgeving van luidsprekers, aan de ene kant uit esthetische overwegingen, aan de andere kant door klankmatige voordelen. Zo heeft een luidspreker zonder interne parallelle wanden minder last van staande golven in de kast. Vandaag testen we twee luidsprekers die een van de norm afwijkende vormgeving hebben. Met name de Ayon Falcon-S is een vreemde verschijning met zijn ovale behuizing. De Focal (de naam JM-lab wordt door de fabrikant steeds minder gebruikt) Profile heeft ook al zo’n fraai ,euhh…. profiel. Of het nu aan de vormgeving ligt of niet, beide luidsprekers zijn tot fantastische dingen in staat. Nieuwsgierig, kijk dan snel hieronder bij de hardware recensies.
Ook onze huiskamer is maar al te vaak een soort doos. Vooral de in de jaren zestig en zeventig gebouwde doorzonwoningen lijken wat betreft verhoudingen nog het meest op een schoenendoos. Dat de akoestiek in die schoenendozen vaak te wensen overlaat is te wijten aan de verhoudingen van lengte, breedte en hoogte. Gelukkig is er, met betrekkelijk eenvoudige ingrepen, veel aan de akoestiek van een ruimte te verbeteren. Gastauteur Toine Dingemans zal in reeks artikelen proberen u inzicht te geven in akoestiek. Vandaag het eerste deel.
Daarnaast natuurlijk ook deze week weer volop aandacht voor software, een nieuwe set van de week en de column van Rene van Es.
Voor de vinyl liefhebbers onder u willen we graag nog één box onder de aandacht brengen; de werkelijk fantastisch opgenomen en muzikaal interessante 4-LP box van de heren van Kraftwerk.
We wensen u weer veel luister en leesplezier!
Redactie HiFi.nl
Nieuw op HiFi.nl
Hardware
Ayon Falcon-S, door Phil van Deijk
Tot op heden hebben vele andere speakers in de configuratie waarmee ik speel, nog niet kunnen overtuigen dat zij op de meeste fronten heer en meester zijn over mijn Avalons. Dat de Ayon`s dat voor het overgrote deel wel waren zegt iets over de kwaliteit.
Focal Profile 918, door Rene Smit
Volgens een deel van de audio vakpers zijn er nog maar twee toonaangevende luidsprekerfabrikanten. Deze twee steken elkaar technologisch voortdurend naar de kroon. Het gaat daarbij vooral om het bouwen van de meest innovatieve en best klinkende tweeter.
Achtergrondartikelen - Columns
Akoestiek deel 1, door gastauteur Toine Dingemans
De ruimte waarin u muziek beluistert is een fundamenteel component van het audiosysteem, of dit nu een woonkamer is of een speciaal daarvoor ingerichte luisterruimte. De akoestische eigenschappen van die ruimte verdienen uw onverdeelde aandacht..
Luidspreker versus Piano, ingezonden artikel
De Brugse B&W dealer, Hifi Home, nodigde 14 oktober een select publiek uit voor een historische uitdaging: Zou een Hifi installatie in staat zijn om de klank van een “Steinway & Sons" vleugel te evenaren?
Beschermen, door Rene van Es
Het moet toch heerlijk zijn om een product te introduceren waar nog niemand aan heeft gedacht. Om daarna je slag te slaan bij de argeloze consument, die mogelijk gedachteloos het product uit de winkel meeneemt......
Software
Sam Cooke (3 x CD), door Jan Luijsterburg
Hoewel het typisch een uitspraak is voor op de wervende sticker op de voorkant van een CD, wordt Sam Cooke inderdaad door velen gezien als de uitvinder van de soulmuziek: Mr. Soul.
Laura Veirs – Years of Meteors (CD), door Jan Luijsterburg
Tijdens een graafsessie in China zag geologe Laura Veirs plots het licht: haar toekomst lag in liedjes. Vanuit woonplaats Seattle bestookt ze de wereld sindsdien met geweldige CD’s vol hoogst originele songs, gezongen met een ingetogen stem, ergens tussen Suzanne Vega, Mirah en Cat Power in.
Mahler – Symphony Nr 6 in a minor (SACD), door Jan Luijsterburg
Iván Fischer heeft met zijn Budapest Festival Orchestra al veel CD’s gemaakt, maar nog nooit iets van Mahler opgenomen. Je zou bijna denken dat Fischer weinig met Mahler opheeft, maar het tegendeel blijkt het geval. Hij brengt al jaren veel Mahler in de zaal, maar durfde het nog niet aan de geliefde symfonieën vast te leggen. Daarin is nu gelukkig verandering gekomen.
Schubert – Dejan Lazić (CD), door Jan Luijsterburg
De laatste pianosonate die Schubert schreef is een van de meest ontroerende stukken muziek die ik ken. Er zijn vele uitvoering van verkrijgbaar, waarvan hier die van Murray Perahia al eens besproken werd. De jonge Kroatische pianist Dejan Lazić, die we kennen van zijn werk met cellist Pieter Wispelwey, vond het nodig ook zijn licht over het werk te laten schijnen. En gelukkig maar, want zelden klonk het zo indrukwekkend.