ARTIKEL

CES2001 – Alles kan groter, dieper, hoger en vooral ook harder

Dr. Longbeard & Marja | 30 januari 2001

Kabels te over om al die luidsprekers aan te sluiten. Foto ©DrLongbeard

CES, de Consumer Electronic Show, speelt zich ieder jaar af in Las Vegas. De stad die welhaast gebouwd lijkt om gastheer te zijn van shows en tentoonstellingen. Het gigantische Las Vegas Convention Center is alleen dit jaar weer niet groot genoeg om zowel de verwachte 130.000 bezoekers als de ruim 1700 exposanten te herbergen, ondanks de nieuwbouw van vorig jaar. Ook nu moeten er weer tijdelijke paviljoens worden bijgebouwd.

2CES is de show die wordt georganiseerd door de CEA, zeg maar de belangenvereniging voor de electronicaindustrie. De opzet is zodanig dat leveranciers, verkopers en pers bijeen worden gebracht om zo te komen tot betere verkoop kansen. Naast de show zijn er vele tientallen presentaties en discussie panels over de toekomst van bijna alles waar een stekkertje aan zit. Hoewel, met de tegenwoordige draadloze communicatie gaat dat niet helemaal meer op.

De openingsceremonie gaat gepaard met grote namen uit de industrie. Bill Gates, de topmannen van Intel en Palm geven allemaal hun visie op de toekomst van de consumenten electronica. Uit de keuze van de sprekers blijkt al dat ‘digitaal’ de toekomst is. En om het geheel nog een extra tintje te geven zijn de presentaties natuurlijk voorzien van de nodige ‘entertainment’. Blue Man Group is de hoofdact en geeft een letterlijk spetterend optreden. Verderop in het verslag van CES leest u meer over een optreden van Blue Man Group en een recensie van hun CD.

Stereo Stones; stel je voor dat je een vogel in de tuin hoort. Foto ©DrLongbeard Ons bezoek begint in het Convention Center in de hal met onder andere de thuisbisocopen. Wat direct opvalt is de ruime opzet. Anders dan Europese shows wordt er niet op een vierkante meter gekeken. De paden tussen de verschillende stands zijn breed en het gevolg is dat ondanks de grote hoeveelheid bezoekers, je daar geen last van hebt. Ook de stands zelf zijn ruim en kunnen veel belangstellenden tegelijk verwerken.

Van te voren hadden we een uitnodiging gekregen van de firma Monster om in hun stand langs te komen en dan gelijk een kaartje op te halen voor het door hun georganiseerde concert van James Brown bij te wonen. Zo’n kans laat je je niet ontgaan natuurlijk en een verslag is op HiFi.nl te vinden. Monster is een van de best verkopende kabel leveranciers mede door hun verkooptechnieken en hun assortiment is enorm. Nu steeds meer luidprekers en componenten de huiskamer binnen komen moeten deze ook worden verbonden met kabels.

Gewapend met de kaartjes gaan we een ronde maken door de grote hal. Aan de randen bevinden zich de –inderdaad- randverschijnselen. Hier staan de tuinluidsprekers opgesteld. Luidsprekers in vormen die je je bijna niet kunt voorstellen; rotsblokken, paddestoelen, fontijnen te kust en te keur en overal komt ‘geluid’ uit. Helaas voor de Benelux markt konden er geen tuinkabouters met ingebouwde luidspreker worden opgemerkt.

Meer naar het centrum van de hal bevinden zich de stands met de thuistheaters. Bijna ieder vertegenwoordigd merk vertoont beeld op een groot plasma scherm en maakt gebruik van ten minste 6 luidpreker kanalen. De vooral in de VS zo populaire projectie TV toestellen zijn de grote afwezige. Na de plasma schermen zijn het lcd projectoren die de aandacht vragen. Deze laatste categorie wordt steeds krachtiger en stiller waardoor gebruik bij daglicht in de huiskamer meer practischer wordt.

Een huisbioscoop zonder goede stoelen is ondenkbaar. Daarom zijn er diverse levaranciers vertegenwoordigd die hierin voorzien. De meest luxe electrisch verstelbare en vooral grote stoelen in rood of blauw pluche, trekken veel publiek. Handig zijn natuurlijk de ingebouwde koelers voor drankjes en warmhoudplaatjes voor snacks.

Een toevoeging aan de thuisbisoscoop zal binnenkort geur zijn. Nu bestaat de mogelijheid al via internet paginas een bepaalde geur los te laten met behulp van Digiscents, straks dus ook in de huisbioscoop.

De ultra hoge tonen die onder meer met SACD en DVD-A opnames kunnen worden vastgelegd moeten ook weer worden weergeven. Dus zie je her en der ofwel losse Super Tweeters of kabinetten waarin deze tweeters al zijn opgenomen. Het frequentie bereik loopt volgens de leveranciers door tot 100KHz.

Wat na een tijdje rondlopen en overal snuffelen opvalt is de druk op je oren. Naarmate er meer bezoekers de hal binnenkomen lijkt het erop dat de standhouders vooral hun subwoofers extra aandacht willen laten krijgen. Het gebonk is niet van de lucht en ‘echt’ laag is ver te zoeken. Een goede reden dus om de volgende hal te gaan bezoeken.

Digitale radio en TV staat hier in de belangstelling. Een enorme stand van XM Radio kondigt de toekomst van radio aan die nu begonnen is. Na AM en FM is er nu XM. Een aantal grote bedrijven als General Motors, Honda, Alpine hebben de koppen en portemonnaies bijelkaar gestoken en hebben 2 satellieten de ruimte ingeschoten die ervoor zorgen dat over het hele Noord Amerikaanse continent hun radio uitzendingen zijn te beluisteren. In een land waar heel veel tijd in autos op de weg wordt doorgebracht is dit een grote markt, vandaar de automerken die zo graag meedoen. XM radio heeft vele tientallen kanalen die elk een ander ‘profiel’ hebben. Van country tot gospel en van sport tot comedie, alle smaken zijn vertegenwoordigd. Speciale satelliet radio ontvangers worden standaard in nieuwe autos ingebouwd. Uiteraard zijn er meer digitale radio aanbieders en zo staat schuin aan de overkant in een iets kleinere stand en zonder optredens van bekende ingehuurde personen concurrent Sirius. Deze zegt vrij te zijn van commercials. Verder zijn er tientallen stands met leveranciers van ontvangers en toebehoren als Sony, Blaupunkt, Pioneer en Sharp. Wanneer komt Europa aan beurt?

Panja – breedband MP3. Foto ©Dr.LongbeardAan de video kant timmeren de digitale zenders als DirecTV hard aan de weg. Ook hier weer grote sponsors en belangen. Een van de voordelen van satelliet TV die wordt gedemonstreerd is de mogelijkheid van programmeren in combinatie met een set-top box. Hierin bevindt zich een flinke harde schijf die opnames tot 35 uur mogelijk maken. Zo kun je de aflevering van ‘Friends’ van vanavond programmeren om op te nemen, maar ook gelijk de opdracht geven alle volgende afleveringen tot het einde van het seizoen op te nemen. Ook de in de VS nogal aanwezige angst om tere kinderzieltjes te beschadigen kan door de digitalisering worden weggenomen. De mogelijkheden om gebruik van het TV systeem te beperken zijn groot. Van tijdsloten, zendersloten en programmasloten. Alles is in te stellen.


EDITORS' CHOICE