ARTIKEL

Inruil of upgrade


Rene Smit | 27 januari 2001

Gezien de enorme 2e handsrubrieken op de diverse audiosites en in de audiobladen is het bijna een must om elke verbetering in de audioset te zoeken in het inruilen van het huidige apparaat en het kopen van een “beter”. Is dit nu altijd wel verstandig en noodzakelijk? Naar mijn bescheiden mening luidt het antwoord: Neen!

Allereerst is het zaak bij het aankopen van audioapparatuur vooruit te denken en te plannen. Hoever wil ik uiteindelijk komen met mijn set en wat denk ik er in de toekomst aan budget voor beschikbaar te hebben? Dat zijn eigenlijk 2 vragen die je jezelf moet stellen alvorens tot aankoop over te gaan.

Diverse audiomerken bieden namelijk de mogelijkheid stapsgewijs vanuit de 1e aankoop te upgraden tot een veel hoger niveau zonder te hoeven inruilen. Dit bespaart je een hoop geld door niet steeds verlies te lijden op het produkt wat je inruilt en geeft je de mogelijkheid te stoppen op het moment dat je voor jezelf je audiodoel bereikt hebt. Een aantal merken die hier heel ver in gaan zijn: Arcam, Densen, Linn, Myryad en Naim. De mogelijkheden zijn divers en beperken zich niet tot alleen versterkers, ook cd-spelers en speakers zijn in de meeste gevallen stapsgewijs op te waarderen.

In samenwerking met een goede dealer kun je van tevoren een pad uitstippelen en bestaat vaak ook de mogelijkheid de stappen stuk voor stuk te beluisteren zodat je vooraf weet wat je uiteindelijk kunt bereiken.

Ik wil proberen aan de hand van mijn eigen ervaringen te laten zien wat er zoal mogelijk is. Zo’n 4 jaar geleden deed ik bij Snijders Hifi in Rotterdam, zie ook hun uitgebreide internetsite met leuke tips (www.snijders-hifi.nl), mijn eerste serieuze audio aankoop, een set Monitor Audio Studio 2se luidsprekers met een Rel Strata II subwoofer. Ik kreeg het advies niet direct een versterker aan te schaffen maar eerst eens een jaartje te gaan luisteren naar de MA’s in combinatie met mijn Pioneer A447 versterker. Wetend dat er toch duidelijk meer uit de MA’s te halen was heb ik na een klein jaartje opnieuw een luisterafspraak gemaakt bij Snijders om een mooie versterker te zoeken bij de MA’s, ik had hiervoor een budget van circa Fl. 2000,- beschikbaar. Op dat moment werd de Densen Beat 100 heel positief beschreven dus had ik zelf aangegeven deze te willen beluisteren en dat de keus aan Snijders om wat andere versterkers neer te zetten ter vergelijk. Bij aankomst bleken ze gekozen te hebben voor de goedkoopste Sphinx Myth en de Naim Nait 3, zie voor meer wetenswaardigheden o.a. de site van Naim (www.naim-audio.com) en de Nederlandse importeur www.phonologic.com. Na een middag luisteren en een uitgebreide uitleg over de merken viel de keus op de Naim.

EDITORS' CHOICE