ARTIKEL

Omtec PC-9001 Power Controller

Dr. Longbeard & Marja | 28 december 2000
Iedereen in Europa is on line. Ja, 100% van de inwoners van Europa is verbonden met het netwerk. Internet? Nee, het europese stroomnetwerk. Miljoenen en miljoenen apparaten hangen allemaal aan hetzelfde netwerk waar u en ik ook mee verbonden zijn. Koelkasten, kachels, lampen, computers - je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel via het Net verbonden.

En aan dat zelfde net gaan we dan onze met zorg gekozen muziek installatie hangen. Deze installatie is voorzien van de mooiste kabels en interconnects. We spelen een LP of CD af en vinden de klank fraai. Maar kan het niet veel beter? Immers, de samenvoeging van twee signalen zorgt voor ons muzikaal genot. De combinatie van bron signal en de voedingspanning is uiteindelijk wat het ‘geluid’ maakt.

We hebben dus alles gedaan om het bron signaal zo perfect mogelijk aan te bieden. Alleen aan het voedings signaal hebben we in de meeste gevallen niets gedaan. En hier gaat het meestal fout. Het signaal dat uit de muur komt is tegenwoordig verre van sinus vormig. De vorm heeft het meeste weg van een trapezium.

De verschillende gebruikers van de netstroom belasten het net ook verschillend. Nog niet zolang geleden waren gloeilampen veruit in de meerderheid als het om gebruikers gaat. Tegenwoordig zijn er steeds meer electronische dimmers op het net te vinden en diverse digitale electronica. Het grote nadeel van dimmers is dat deze het net asymetrisch belasten wat weer hoorbaar is in het brommen van transformatoren in audio apparatuur verderop op de kabel. Ook digitale bronnen als CD spelers en PCs zijn verantwoordelijk voor een forse netvervuiling. Dit gebeurt bij ons thuis. De buren hiernaast doen het zelfde en hun buren enzovoort. De hele straat wijk, stad, provincie, land hangt allemaal aan dezelfde kabel.

Terwijl audio systemen steeds beter worden, en met name de voedingen met efficiente ringkerntrafos, worden ze ook steeds gevoeliger voor netvervuiling en kunnen snel gaan brommen. Maar ook veel subtielere effecten van de hedendaagse netvervuiling bedreigen ons dagelijks. De al genoemde ‘digitale’ vervuiling van CD spellers en PCs beinvloed de klank van onze installatie danig. Het lage tonen gebied lijdt onder deze vervuiling en klinkt dun en tekent niet ver door. Hoge tonen klinken schril en blikkerig.

Veel audio enthousiasten horen de gevolgen en compenseren dit door andere luidspreker kabels te proberen; een dike koper kabel klinkt ‘warmer’ en maskeert het echte probleem. Door de subwoofer een streepje meer te geven wordt het laag opgekrikt. Dit zijn lapmiddelen en doen het geluid niet ten goede. We moeten bij de bron zijn van de problemen. En omdat we niet een eigen energie centrale kunnen bouwen (accu voedingen laten we even buiten beschouwing) is voor ons de bron de stoppenkast.

EDITORS' CHOICE