ARTIKEL

Meneer, uw vrouw wil iets zeggen

Bert Oling | 11 november 2000
Herkent u dat beeld, meneer wil graag iets nieuws kopen voor zijn set, vooral met luidsprekers heb je dat, en de vrouw des huizes krijgt een steeds grimmiger trek om de mond. Neemt na een poosje een houding aan van “die krengen komen er niet in”. Pa mompelt nog wat tegen de verkoper dat hij gaat nadenken en buiten zie je de ruzie groeien. De speakers komen er in dit huwelijk niet in.

Er zijn alternatieven. Er zijn zelfs dames die speakers zelf uitkiezen en de maat voor lief nemen, maar dat is een kleine minderheid. Gelukkig mag ik me rekenen tot zo’n bofkont. Zonder mij te willen begeven op het niveau van Libelle en Margriet, geef ik u ongevraagd wat adviezen hoe u uw vrouw mag verleiden tot het kunnen aanschaffen van audio. Want de dames zijn er in het geheel niet ongevoelig voor, maar je moet er iets voor doen.

Ga eerst zelf op onderzoek uit, na de boodschappen en op een moment dat het uitkomt. Praat vooral technisch met verkopers en laat de info op u inwerken. Neem cd’s mee en luister in alle rust naar de muziek en desnoods de testtonen die u graag hoort. Staar u niet blind op iets waarvan u van tevoren weet dat het niet in de huiskamer past. Te groot, te lelijk of de verkeerde kleur. Denk ook aan de kinderen, vingertjes in de elektrostaat, ingedeukte tweeters, alle speelruimte verdwenen, dat soort dingen.

Stel de shortlist is klaar en de verkoop dealer naar klant is al gelukt. Dan komt de volgende verkoop, klant naar zijn vrouw. Minstens zo belangrijk, ook voor de detailhandelaar. Slijmen is een mogelijkheid, maar er zijn betere verleidingen te bedenken. Zoals:

1. Neem uw vrouw mee op een moment dat het haar schikt en niet terwijl ze bezig is met een klus waar ze toch al een hekel aan heeft.
2. Val haar niet lastig met de meest vreemde en niet aanhoorbare muziek. Neem muziek mee die ze prettig vindt. Laatst was ik op een show van een dealer en daar stond en omvangrijke AV set met grote speakers. Op het beeld werd een aantrekkelijke wat oudere Franse zanger vertoond, die een zaal gevuld met dames in zijn greep hield. De enig aanwezige dame bij de demo, duidelijk getroffen door de aanblik aan de aantrekkelijke Fransman, sommeerde haar man min of meer om toch vooral de folders van de gehele AV set aan de dealer te vragen. Dit vond ze erg mooi. Ik garandeer u, met Startrek had ze het nooit iets gevonden. Pas nog klaagde een kennis dat ze absoluut geen zin had om mee te gaan met haar man, zeker weer een middag die rot muziek aanhoren, omdat de opname zo mooi is was haar enig commentaar en veto.
3. Overtuig u er beiden van dat de aanschaf past in het interieur en dat er plaats voor is. Desnoods worden eindelijk ook die nieuwe gordijnen een keer gekocht en opgehangen. Waarbij u, gluiperig als u bent, kiest voor een stof die de akoestiek ten goede komt thuis.
4. Vertel eerlijk dat er nog wel iets meer bij zal komen, want nieuwe kabels zijn een must. Telkens weer uw vrouw achteraf voor dit soort verrassingen stellen, laat de weerstand tegen audio fors toenemen. Net als op uw werk, maak een plan, desnoods een begroting en bespreek het samen.
5. Neem samen het besluit, dan is de komst van de nieuwe spullen ook voor samen iets om naar uit te zien. Laat ook duidelijk merken er blij mee te zijn. Flesje wijn, gebak, bloemen, het doet nog steeds wonderen. Of ga samen uit eten om de aankoop te vieren. Dat is geen slijmen, dat is de acceptatiegraad verhogen.
6. Meneer, als uw vrouw iets wil zeggen, al slaat ze technisch misschien de plank mis, luister naar haar. En verkopers die uw vrouw in een gesprek negeren omdat manlief de aankoop gaat doen zijn ook niet bepaald bevorderlijk voor de acceptatie. Die kunt u ook beter mijden. In de autobranche weet men wel beter, daar is het de vrouw die de doorslag geeft. Heren audiodealers, let daar eens op.
7. Beloof uw vrouw een collier met tenminste de waarde van een Siltech interconnect of een flink stuk MIT kabel. De connectors aan het collier zijn niet nodig, een bescheiden diamant wel.

Tot nu toe is het mij gelukt veel plezier te hebben met de hobby. Ik wens u beiden hetzelfde toe.

EDITORS' CHOICE