ARTIKEL

Focal B400 speaker kit

René van Es | 30 augustus 2000 | Fotografie René van Es
Een van de meest vreemde redenen om een stel speakers te gaan bouwen is wellicht om iets om handen te hebben. In mijn geval gaat het me er om naast een drukke kantoorbaan in de avonduren met mijn handen te werken als contrast voor de dagtaak. Het werken met hout, schuurmachine, boor en schroevendraaier is een prima manier om te ontspannen. Tweede reden om weer een "project" op te starten is dat ik bij een kennis een set Bowers & Wilkins CDM 1 SE beluisterde die op een goede versterker ongekende kwaliteiten toonden voor zo`n aantrekkelijke prijs. Dus de handen uit de mouwen en aan de slag. Onderstaande tekst is niet zozeer een bespreking van een set, maar meer een leidraad van wat ik heb gedaan. Die gedachte is mede ingegeven door de met regelmaat gestelde vragen als wat ervoor komt kijken om tot een goed resultaat te komen.

In eerste instantie zijn een aantal sets beluisterd en bekeken. Helaas, wat ik wilde zat daar niet bij. Eisen waren onder meer:
- kevlar midden/laag unit
- tweeweg systeem
- goede tweeter
- max. Fl. 1000,- tot 1200,- per paar compleet (helaas toch weer ver overschreden)
- het systeem moet op een standaard kunnen staan
- niet te groot

Met name de kostprijs bleek een probleem. Er is nogal wat te koop dat onder de Fl. 1000,- kost, maar dan ook niet die kwaliteit biedt die ik zoek en anders ga je ver over de Fl. 1200,- heen. Met veel graven en zoeken in oude Elektuur uitgaven is uiteindelijk gekozen voor een niet meer (althans compleet) bestaande Focal kit, de B400. De eerste calculatie gaf aan dat ik binnen het budget kon blijven.

Tegenvaller nr. 1, de bas units zijn niet meer leverbaar. Wel in afgeschermde uitvoering, maar dan 100 piek per stuk duurder. Ik heb trouwens de metalen pot die ter afscherming dient verwijderd. Probeer ik alles resonantie vrij te maken, heb ik geen zin om die met de units weer aan te brengen. Klonk mij teveel als een bel. Tegenvaller 2, de filters zijn niet compleet leverbaar dus zullen zelf moeten worden samengesteld en de waardes van de spoelen zijn niet standaard. Ook dat maakt de zaak duurder dan gepland. En als laatste, niemand heeft een set staan die te beluisteren is. Nu is de speaker een directe afgeleide van de JMLab Megane Carat en die heeft een goede pers. Verder heeft HiFi News een aantal jaren geleden de kit geleverd in Engeland vanwege de aantrekkelijk opzet en het prima geluid. Dus in den blinde erin gestapt en de meerprijs voor lief genomen.

De originele tekening staat in Elektuur Special nr. 10. Daar doe ik natuurlijk (eigenwijs) niet aan mee. De inhoud is zorgvuldig aangehouden, maar de kast is heel anders opgezet. In de eerste plaats zijn de wanddikten vergroot. De speaker staat op een geïntegreerde voet, waar tevens de aansluitpaneeltjes in zitten. De bovenzijde en de voorzijde worden gemaakt met leer. Het Sonus Faber uiterlijk. Het hout werd perfect op maat gezaagd door Speaker & Co, die ook het overgrote deel van de rest van de materialen leverde. In totaal 32 planken en plankjes in dikten van 12, 18 en 22 mm MDF. Een aantal tips werd in dank aanvaard. De afwerking van de kast is lak, aangebracht met een roller. (Foto 1)

Het eerste wat je doet als het hout binnenkomt is het op de grond kijken of alles aanwezig is en precies past. Door het houtpakket eerst eens goed te bekijken zonder lijm, kom je later niet voor verrassingen en weet je waar welke plank komt te zitten. Het lijmen geschiedt met sneldrogende houtlijm en MDF is een materiaal dat je kunt verlijmen zonder te schroeven. Met fikse lijmklemmen wordt e.e.a. onder spanning gezet tot de lijm de droogtijd heeft gehad. De zuil is gezaagd onder een hoek van 45 graden en om die goed sluitend te krijgen maak je gebruik van spanbanden. Ter voorkoming van beschadigingen plaats je onder de spanbanden stukjes aluminium hoekprofiel en dan trek je de banden aan. Het is zaak dat de zuil geheel haaks is en daarom heb ik kleine stukjes MDF laten zagen die precies in de zuil passen. Op de juiste plek zijn die geschroefd en gelijmd aan de voet en aan de onderplaat van de kast. De zuil komt dan ook netjes op zijn definitieve plaats.

Ter versteviging is de zuil aan de onder en bovenzijde vastgeschroefd. Die schroeven zie je later toch niet. Voordat nu de rest van de kast wordt opgebouwd moeten er gaten worden geboord om de kabel later vanuit de kast in de voet te kunnen laten lopen. In de voet wordt een gat geboord om de kolom later te kunnen vullen met zand. Deels voor het uiterlijk en deels om voet en kast extra stevig te verbinden is er nog een dun rondhout aangebracht en vastgeschroefd. Dat rondhout is uitsluitend gevernist.

EDITORS' CHOICE