Backes & Müller Sigma SL-15


Joop van Nugteren | 09 december 2004 | Backes & Müller

Toen mij een aantal weken geleden gevraagd werd of ik interesse zou hebben om een paar Backes & Müller Sigma’s te willen recenseren had ik eerlijk gezegd geen flauw idee wat voor product de luisterruimte in gedragen zou worden. De naam klonk mij Duits in de oren en vaag herinnerde ik mij opmerkingen van een collega die over B&M speakers sprak. Meer niet, dus met een blanco lei bleef ik wachten tot de Sigma SL15 in de kamer stond te pronken. En hoe, de naam Backes & Müller gaat niet meer weg uit mijn hoofd.


Sigma SL15


De ranke één meter hoge trapeziumvormige Sigma SL15 is in 2002 in Nederland geïntroduceerd. De makers hebben zich ten doel gesteld een luidspreker te ontwikkelen die zich aan iedere ruimte aanpast. Een ingenieus systeem meet tijdens de basweergave de tegendruk van de woofer die aan de zijkant van de speakerkast gemonteerd is. De terugkomende reflex past het uitgestuurde vermogen van de versterker aan op de ruimte waarin de speaker is geplaatst. Aan de voorkant van de kast vinden we in een 6 mm dik aluminium front een ringradiator tweeter en een vijf inch grote middentoner. Op de achterzijde van de speaker zien we gemonteerde versterkers. Met boven de koelribben drie draairegelaars die naar eigen smaak kunnen worden ingesteld voor hoog, midden en laag. Onder de koelribben bevinden zich twee schakelaars, één voor power en één voor stand-by.

Indien de speaker gedurende een aantal minuten geen signaal van de cd/voorversterker ontvangt dan schakelt hij automatisch uit en doven de blauwe LED’s aan de voorzijde. Inputs voor zowel gebalanceerde als voor cinch verbindingen maken het uiterlijk af. Een klein minpuntje van de Sigma’s zijn de nogal fel brandende LED’s. De importeur vertelde mij desgevraagd dat er optioneel een dimmer voor de lampjes leverbaar is. Vind je de standaard kleuren zilvergrijs of zwart niet in je interieur passen? Geen probleem, de speakerkast kan door de fabrikant in iedere gewenste Ral kleur worden gespoten. Voor het samenstellen van een High-End 5.1 surround opstelling kent B&M de Surround Line, die bestaat uit vier van die sprankelende jongens, bijgestaan door een actieve subwoofer en een center CR9.

Gaan we iets dieper in op de techniek dan heeft de Sigma SL15 heel wat te bieden voor de prijs van 2899 euro per stuk. Een 3-weg actief systeem met door sensoren gecontroleerde stroomtoevoer naar de 10 inch woofer. In totaal vinden we per kast 300 watt bij 4 ohm. Het vermogen wordt naar de drie units verdeeld, 60 watt naar de 1 inch Ring radiator tweeter, 60 watt naar de 5 inch middentoner en het resterende vermogen, waar aanspraak op gemaakt kan worden, van 180 watt blijft voor de woofer gereserveerd. Na demontage van de koelplaat achter de speaker is het eerste dat opvalt de zeer zware ringkern trafo, verbonden met de V-MOS-FET versterker techniek, vergezelt met het actieve filternetwerk met tijdcorrectie.


Opstelling


De foto geeft een indruk van de normale luisterruimte. De rechter speaker staat ongeveer twee meter van de zijmuur met als obstakel een open haard. De linker speaker heeft het iets moeilijker, want die staat maar 60 cm van de zijmuur. Voor de aansluiting zijn per speaker twee kabels nodig. Een netsnoer om de versterker in de Sigma te voeden en een signaalkabel, waarbij gekozen mag worden uit een gebalanceerde kabel of een coax. Ik koos bewust voor gebalanceerd omdat de kabel vrij lang moet zijn en ik met gebalanceerde verbindingen goede ervaring heb. De twee tuimelschakelaars worden ingeschakeld, een voor de stand-by en de andere voor automatische uitschakeling van de versterker.

Een groen lampje laat zien dat de versterker in verbinding staat met het lichtnet. Nadat de play-knop van de CD-speler is ingedrukt, zijn er een aantal relais hoorbaar, gevolgd door het oplichten van de blauwe LED’s aan de voorzijde van de speakers waarna het signaal hoorbaar wordt. De drie knopjes achter op de speakers voor laag/midden/hoog komen voor de linker speaker goed van pas. Ondanks dat de basunit zelf een corrigerende functie heeft moet de volumeknop van de bas van 50 naar 30 procent uitsturing worden teruggedraaid.

Luisteren

De akoestiek van mijn kamer is lang niet optimaal door een schuin oplopend plafond dat op twee meter hoog begint en doorloopt tot ongeveer 5 meter. Dat geeft meestal een vertekend geluidsbeeld. Om de stemmen een beetje in het midden te krijgen moet bijna altijd de balansknop worden gehanteerd . Telkens als ik mijn set, of een deel daarvan, verplaats naar de home cinema ruimte ben ik mij daarvan bewust. De home cinema is een rechthoekige ruimte met evenwijdig lopende wanden. De bespeelde instrumenten zijn daar individueel beter te horen en de stemmen lijken vaster op hun plaats te staan. Alleen al om die reden zijn twee verschillende ruimtes gebruikt om de Sigma’s uit te proberen.

De Sigma’s onderscheiden zich meteen door een zeer gedetailleerd midden hoog en een super strak laag. Heel verrassend zijn de stemmen, die rotsvast op hun plaats staan, het geluidsbeeld is groot. Groter zelfs dan die van mijn eigen referentieset. De ruimte van de opname wordt loepzuiver weergegeven en ik laat me iedere keer weer verrassen door de helderheid en het oplossend vermogen. De dijk van een stem van Mercedes Sosa op haar CD "30 Anos" klonk werkelijk geweldig. Heel duidelijk te horen is dat het een opname betreft die gemaakt is in verschillende ruimtes. Wanneer er iets niet helemaal in orde is met de opname, of dat hij in meerdere ruimtes gemaakt is, steekt de Sigma dat niet onder stoelen of banken. Ook heel verwarmend en emotie opwekkend is het koor van het nummer "The tide is turning" van de Roger Waters CD "Flickering Flame". Geweldig, wat een mooi en met zorg opgenomen stuk muziek. Daarbij vergat ik even dat deze golf van warmte en emotie gewoon maar uit een stel speakers komt. Vervolgens liet ik mij verassen door een CD van Julio Iglesias en daarna van Kari Bremnes van haar Engelstalige opname "Norwegian mood". Iedere keer weer viel mij op hoe geweldig gedetailleerd deze speakers zijn.

Ten opzichte van de B&W 802N mis ik bij zware baspartijen, (zware orgel partijen) net dat laatste stukje fundamenteel laag. Al is het geen eerlijk vergelijk, Nautilus in combinatie met de Mark Levinson 335; toch doen de Sigma’s niet veel onder voor de eigen set.
Let wel, de Sigma’s zijn een slordige 18.000 euro goedkoper! Hier gaat de formule weer op, voor een kleine verbetering betaal je een veelvoud aan euro’s.

Na een kleine ingreep zijn de Sigma’s verhuisd naar mijn home studiootje van 9 x 3,70 en 2 meter hoog. Daar werden de Sigma’s aangesloten op de Arcam / Harman Kardon.
Geluisterd werd naar de Roger Waters DVD, "The Wall Live in Berlin". Een mega-show met top artiesten als Cyndi Lauper, Bryan Adams, Van Morrissen en vele anderen. Op deze DVD is, van huis uit, de geluidmix is zo ingesteld dat de sound meer uit de centerspeaker en frontspeakers komt, het publiek is meer hoorbaar vanuit de rear speakers.

Bij het laatste nummer, "The tide is turning", kreeg ik kippenvel, nog nooit heb ik dit nummer zo mooi en realistisch in mijn studiootje gehoord.


Duidelijk is ook te horen hoe belangrijk de akoestiek is in een ruimte die symmetrisch is en een redelijk goede demping heeft. De speakers passen zich keurig aan en klonken alsof deze daar al jaren stonden. Ook hier een mooi open midden, een strak laag en wederom een gedetailleerd open hoog, waar de normaal aanwezige Linn speakers duidelijk achterblijven.

In tegenstelling tot de meeste andere Duitse speakerontwerpen, die ik vaak nogal overdreven in het laag vind klinken, onderscheiden deze speakers zich en krikken het imago behoorlijk op.


Conclusie


Indien je op zoek bent naar een speaker met High-End allure, is de Sigma SL 15 voor rond de 2600 euro per stuk zeker het overwegen waard. Het geluid is qua detail, spreiding en mooi strak gecontroleerd laag zeer de moeite waard. Een aanrader om zelf kennis te gaan maken met dit bescheiden ogende ontwerp. Ben je in bezit van een CD of DVD speler met variabele uitgang dan is dat voldoende om je favoriete muziek ten gehore te brengen. In iedere speakerkast zit immers een versterker van hoog niveau ingebouwd. Een goede interlink is voldoende. Ook een groot voordeel is dat je dan geen dure speakerkabels nodig hebt.


Prijs:

Backes & Müller SL-15: 2899 euro per stuk

Distributeur:
Bissiness
Borgercompagnie 194
9631 TM Borgercompagnie
Tel: 06 52 421324
Fax: 0598 634981
E-mail info@bissiness.nl
Web www.bissiness.nl

Gebruikte Hardware: 

Home Cinema BenQ 650 projector Beamax Scherm Harman Kardon DVD 25 speler Arcam AVR200 receiver Infinity en Linn speakers Rel Q200E sub woofer Bekabeling Sharkwire (koper)

Luister ruimte

Mark Levinson 335/380S/390S combinatie B&W 802 N luidsprekers Interlinks puur zilver van Sharkwire