(gezien op het Internet)
Digitaal tijdperk vereist soepeler contracten
Het wordt voor auteurs en componisten gemakkelijker om licenties te verstrekken in alle dertig naties binnen het Europees Economisch Gebied (EEA). Daarmee verdwijnt een grote barrière voor digitale muziekdiensten die in Europa willen starten.
De versoepeling geldt alleen voor materiaal dat wordt verspreid via internet, satelliet of de kabel. De internationale koepel van auteursorganisaties Cisac heeft hiertoe voorstellen gedaan bij de Europese Commissie. Die roept auteurs en componisten nu op om tot 9 juli hun mening te geven over de voorstellen. Als de marktconsultatie positief uitvalt, zal de Europese Commissie de voorstellen overnemen en verplicht stellen.
Cisac is niet uit eigen beweging met dit initiatief gekomen. In januari vorig jaar stuurde de Europese Commissie een officiële verklaring van bezwaar naar de organisatie en de aangesloten auteursrechtenorganisaties. Dat gebeurde naar aanleiding van klachten van muziekdienst Music Choice en RTL.
Volgens de EC wordt de concurrentie in sommige gevallen gehinderd door het modelcontract van Cisac. Dit gaat uit van een traditioneel model, waarin per land wordt onderhandeld over individuele auteursrechten. Auteurs kunnen hun rechten enkel aan hun eigen nationale auteursrechtenorganisatie overdragen. En commerciële gebruikers kunnen alleen bij die organisaties hun enkel in dat land geldende licenties verkrijgen.
Als het gaat om het uitzenden van muziek in bijvoorbeeld een bar of nachtclub, vormen die regels niet zo`n probleem. Maar wel bij de moderne grensoverschrijdende exploitatie van muziek via internet, satelliet of kabelnetwerken. Het model is bijvoorbeeld erg hinderlijk voor de lancering van digitale muziekwinkels en andere diensten in Europa. Daarom heeft de Europese Commissie CISAC opgedragen om soepeler regels te bedenken voor deze nieuwe vorm van copyrightexploitatie.
Het plan is nu om de lidmaatschap- en territoriumbeperkingen losser te maken voor internet-, satelliet- en kabeltransmissie, zodat het makkelijker wordt om rechten ook te laten gelden in andere Europese landen. Multiterritoriale licenties worden dan mogelijk en auteurs en uitgevers zijn vrij om te bewegen tussen de verschillende auteursrechtenorganisaties.