Dali luidsprekers: de weergave staat voorop


Marnix Bosman | 09 juni 2013 | DALI

Denemarken bezit al vele jaren een vruchtbare bodem voor luidsprekerbouwers, getuige de toonaangevende merken die er vandaan komen. Het merk Dali is nog betrekkelijk jong, maar heeft desondanks een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt.

De naam Dali heeft niets van doen met de beroemde Spaanse schilder Salvador Dali maar is een afkorting voor Danish Audiophile Loudspeaker Industries. De internationale historie van Dali start in 1993, maar de werkelijke start van de luidsprekerfabriek was tien jaar daarvoor. Reeds in 1983 legde Peter Lyngdorf, de drijvende kracht achter moederbedrijf Audio Nord, namelijk al de basis voor de luidsprekerfabriek. Audio Nord is onder andere eigenaar van de winkelketen Hi-Fi Klubben. Vanuit deze keten ontstond begin jaren ’80 de vraag naar een aantal modellen die de inkopers niet bij de reguliere fabrikanten kon vinden. 

Omdat Audio Nord op dat moment al betrokken was bij de Europese fabricage van een Amerikaans luidsprekermerk werd besloten een nieuw Deens merk op te zetten om het pakket in de Hi-Fi Klubben winkels aan te vullen. Dit initiatief bleek echter zo succesvol dat Dali vanaf 1990 ook buiten Denemarken werd geïntroduceerd. Na de start in Duitsland volgde al snel de rest van Europa waarna er ook in Amerika en de rest van de wereld distributiekantoren verschenen. In Nederland wordt de distributie verzorgd door Audio Nord Distribution (AND) Benelux dat ook vertegenwoordiger is van andere Audio Nord merken als Argon, NAD en Scandyna (bekend van de Pod luidsprekers).



Deens product
Sinds 1986 is de fabriek van Dali gevestigd in het plaatsje Nørager waar alle modellen worden ontworpen en het grootste deel ook wordt gefabriceerd. Dali is één van de weinigen die zowel de kasten als de luidsprekerunits in eigen beheer fabriceert. Alleen de budget modellen uit de Zensor-lijn komen uit China, waar ze in een eigen Dali fabriek worden geassembleerd.



Dali kiest bewust voor deze, inmiddels vrij unieke aanpak omdat alleen op deze manier de hoogst mogelijke kwaliteit kan worden gerealiseerd. Een bijzonder aspect aan de Dali aanpak is het ontbreken van lange lopende banden. Iedere luidspreker wordt bij Dali door één werknemer geassembleerd en elke luidspreker wordt zowel elektrisch akoestisch getest voordat hij de fabriek verlaat. Als bevestiging van deze aanpak zet de Dali-medewerker die de betreffende luidspreker heeft gebouwd zijn handtekening op de achterkant van de kast. Een subtiel, maar niet te onderschatten detail voor iedere Dali luidspreker.


Wie goed kijkt, ziet de handtekening op de achterkant van de Ikon MK52

Ontwerpfilosofie
Het leveringspakket van Dali beslaat een breed gamma met luidsprekers voor ieder budget. Ondanks de verschillen hanteert Dali over de hele linie een vergelijkbare ontwerpbenadering. Dali streeft naar luidsprekers met een natuurgetrouwe weergave zonder vervorming of onnatuurlijk bijgeluiden. Om dat te bereiken hecht Dali veel waarde aan een zeer constante impedantie. Het voordeel hiervan is dat een versterker geen moeilijke belasting krijgt en zich zo kan concentreren om een zo lineair mogelijke versterking. Een ander aspect is het creëren van een luidspreker met een coherent gedrag in het tijdsdomein en een brede afstraling. Deze factoren dragen bij aan een natuurgetrouw en realistisch geluidsbeeld met een hoge precisie. Een brede afstraling zorgt er bovendien voor dat men overal in de kamer van een vergelijkbare geluidskwaliteit kan genieten.

Eigen innovaties

Om de hierboven beschreven doelen te bereiken, besteedt Dali veel aandacht aan het kastontwerp dat, afhankelijk van de serie, van hoogwaardig MDF of zelfs aluminium (Fazon serie) is. Alles begint echter bij de luidsprekerunits die allemaal door Dali zelf worden ontwikkeld en gefabriceerd. De hybride tweeter, die in de Ikon, Mentor, Helicon en Epicon series worden toegepast, is daarbij een kenmerkend onderdeel. Deze tweeter bestaat in feite uit een combinatie van een bandtweeter en een dome tweeter in één unit. Dali gebruikt deze constructie om de specifieke voordelen van beide technieken te combineren. Sterke eigenschappen van een dome tweeter zijn bijvoorbeeld het hoge dynamische bereik en de lage resonantiefrequentie. Een bandtweeter is erg goed in het tophoog en staat bekend om zijn lage vervorming, geweldige definitie en brede afstraling in het horizontale vlak.

Ook de woofers hebben specifieke Dali eigenschappen. Het membraan is gemaakt van een pulp van papier dat is versterkt met kleine houtvezels die duidelijk zichtbaar in het membraan zijn verwerkt. Dali gebruikt deze techniek om zeer lichtgewicht membranen te creëren die tegelijkertijd echter een hoge stijfheid hebben. Door het lage gewicht zijn de membranen eenvoudig in beweging te brengen waardoor een realistische weergave met weinig vervorming mogelijk is. De nieuwste Dali innovatie is de SMC woofer in de Epicon serie. Deze nieuwe driver is voorzien van een speciaal magnetisch materiaal dat een hogere lineariteit geeft doordat de magnetische wervelstromen en het magnetische hysteresis gedrag wordt gereduceerd. Op de nieuwe techniek is patent aangevraagd en hij zal naar alle waarschijnlijkheid op den duur ook in de goedkopere series terug te vinden zijn.


De nieuwe dali Epicon

Breed assortiment
Het assortiment van Dali biedt voor elke situatie, toepassing en budget een oplossing en begint bij de Zensor lijn, de budget serie van Dali. De term budget zegt iets over de prijs maar zeker niet over de kwaliteit die past in de stijl van Dali. De Lektor lijn is iets breder en biedt naast monitor en vloerstaande modellen ook een center en subwoofer voor het creëren van een surroundsysteem.

De Ikon serie is de eerste lijn die gebruik maakt van de unieke hybride tweeter met zijn unieke eigenschappen. De iets duurdere Mentor serie biedt onder andere een hogere kwaliteit op het gebied van de gebruikte materialen en valt op door de ronde vormen van het front waardoor diffractie verschijnselen geen kans krijgen.


HiFi.nl recenseerde ook de Dali Mentor 8 

Bij de Helicon serie zijn die ronde vormen nog sterker en zijn ook de zijkanten afgerond waardoor interne staande golven worden voorkomen. Ook De Helicon serie maakt gebruik van de hybride tweeter en de met houtvezels versterkte woofers. De buitenzijde van de kast is tot slot voorzien van een fraaie afwerking met hoogglans fineer. Die fraaie afwerking en ronde vormen zie je ook terug in de begin 2012 geïntroduceerde Epicon luidspreker. Nieuw in deze serie is het Linear Drive Magnet System met de nieuwe SMC woofers.


Lars Worre, algemeen directeur van Dali, tijden de presentatie van de Dali Epcion (PHOTO40)

Degene die op zoek is naar een combinatie van vorm en functie kan terecht bij de Fazon serie. Deze luidsprekerserie maakt gebruik van volledig uit aluminium gegoten behuizingen. Door deze opbouw kunnen fraaie ronde vormen worden gecreëerd en de modellen zijn leverbaar in hoogglans wit, zwart of rood. Wil je juist een onopvallende luidspreker dan is de Phantom serie de beste keuze met verschillende luidsprekers voor inbouw in plafond of wand.

Dali is duidelijk niet zomaar een luidsprekerfabrikant maar een merk met visie en is continu bezig om de mogelijkheden van de gebruikte materialen en technieken naar een hoger plan te tillen. Sinds de oprichting in 1983 is Dali gegroeid van een kleine subdivisie van een Deense winkelketen naar een vooraanstaande luidsprekerfabrikant met wereldwijde aantrekkingskracht en is het merk niet meer weg te denken binnen de huidige luidsprekermarkt.

Aanvullende informatie:
AND Benelux
Websites : www.andbenelux.com / www.dali.nl
Special Page