Top 7 hardware recensies 2017


Rob Nijman | 29 juli 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl

Ook vandaag weer een zomers overzicht: de top 7 van best gelezen hardware recensies op HiFi.nl, gebaseerd op de eerste 7 maanden van 2017!

Op de volgende pagina's vind je 7 uitgebreide testen, uiteenlopend van luidsprekers en (streaming) accessoires tot onder meer onderstaande versterkercombinatie.  

Nummer 7: Mola Mola Kaluga en Makua

Op de 7de positie van best gelezen reviews van het lopende kalenderjaar vinden we de imposante versterkers van Mola Mola, een merk dat volgens Ruud Jonker 'een behoorlijk deel van alle elektronica simpelweg het nakijken geeft'. De Mola Mola Makua is een analoge voorversterker met een maximale transparantie, de Kaluga een (mono-)eindversterker die beschikt over het NC1200 klasse-D module (Ncore) en een schakelende voeding.

"De extreem gefocusseerde, plastische, natuurlijke, diepe, brede en zich ver naar links en rechts uitbreidende soundstage maakt een enorme indruk. Vergelijkbaar met de prestaties die de systemen rondom YG en TAD hier neerzetten." LEES DE HELE REVIEW HIER

Nummer 6: Q-Acoustics Concept 500

Eind vorig jaar ontdekten we bij Q Acoustics in het Britse Woking iets wat we niet meteen hadden verwacht van het brede, budgetgevoelige merk: een high-end speaker. Jamie Biesemans ging er een paar maanden geleden mee aan de slag. Of beter gezegd, hij heeft ze inmiddels al een paar keer aan de tand kunnen voelen.

"We hebben de Concept 500 driemaal uitgebreid kunnen beluisteren. Een eerste maal was in het Zuid-Engelse Woking, bij de presentatie van de speaker. Eerlijk gezegd maakte de Concept 500 toen niet een sterke indruk, een gevolg van een slecht aangeklede luisterruimte. We waren daarom niet weinig verbaasd toen we enkele weken later op de introductie van Marantz PM10 en SA10 de Concept 500 in de luisterkamer van Ken Ishiwata de pannen van het dak hoorden spelen."

"De Q Acoustics-speaker, die in Woking nog niet helemaal af was, toonde zich opeens heel gecontroleerd en strak, evenwichtig en met goede imaging. Ishiwata was er duidelijk ook gelukkig mee. De laatste zeer uitgebreide luistersessie was onder eigen controle in de Duitse kantoren van Fink, spelend met eigen en bekend bronmateriaal dat vanaf een Mac Mini werd gespeeld. Om kennis te maken met de luisterruimte, kregen we eerst nog een anderhalf uur durende introductie met demo’s gegeven door Karl-Heinz Fink."

LEES DE GEHELE REVIEW HIER.

Nummer 5: OPPO Sonica DAC

Met de nieuwe Sonica DAC vult Oppo niet alleen de wens in om een audiofiel opgebouwde D/A-Converter op de markt te brengen. Dankzij de geïntegreerde streamingfunctie met multi-room mogelijkheden is deze veelzijdige DAC een logische aanvulling op de eerder geïntroduceerde Sonica speaker van hetzelfde merk. De vriendelijke prijsstelling en beloofde high-end aspiraties vroegen natuurlijk om een recensie, waarvan akte.

De Oppo Sonica DAC herbergt prima specificaties. De output van de DAC in stereomodus herbergt een groot frequentiebereik, een totale harmonische vervorming van minder dan -115dB, een kanaalscheiding van meer dan 120dB en dito waardes voor signaal-ruisverhouding en het dynamische bereik. De DAC kan overweg met high resolution PCM-signalen tot 32 bit/ 768 kHz en DSD64-bestanden via DLNA-servers of één van de USB-inputs. Wie DSD512 wil streamen kan gebruikmaken van de asynchrone USB B-ingang in combinatie met een PC of Mac. Natuurlijk worden vrijwel alle populaire bestandsformaten probleemloos ondersteund, zoals FLAC, WAV of Apple Lossless.

LEES DE GEHELE REVIEW HIER.

Nummer 4: Arcam rPlay

Arcam is op de beursvloer van CES altijd goed voor tenminste één introductie in de R-Serie. Het merk weet er ieder jaar wel een nieuw model te presenteren, waaronder de rBlink. In 2017 staan de schijnwerpers op de Arcam rPlay, bedoeld om hi-res streaming en multiroom-skills aan ieder bestaand systeem toe te voegen. Jamie ging er een maandje na de show in Las Vegas al mee aan de slag.

De rPlay van Arcam biedt zich aan als een oplossing voor een probleem waar wel meer mensen mee zitten: ooit kocht je een muzieksysteem waar je nu nog altijd heel gelukkig mee bent, maar tegelijkertijd merk je dat het apparaat niet meekan met de nieuwste streamingtrends. Ondersteuning voor Tidal ontbreekt bijvoorbeeld, of hi-resbestanden weigeren af te spelen. Een toestel als de rPlay laat je toe om je hifi-systeem te behouden en gewoon door middel van een extern kastje heel wat streamingopties toe te voegen.

LEES DE HELE REVIEW HIER.

Nummer 3: Xavia Orfeo

De Orfeo is het resultaat van 25 jaar ervaring van ontwerper Roberto Barletta. Deze 2-weg luidspreker valt in de Epica serie – een topmodel van Xavian dus. Gemaakt van massief walnotenhout en zo’n 17 kg per stuk, dus plaatsing op een boekenplank kan nog wel een probleem vormen. Dit fundament resulteert overigens wel in een zeer stijve kast die weinig last heeft van resonantie. Het geluid klinkt volgens Xavian natuurlijk en dynamisch en door toepassing van het Fase Zero-principe heeft deze monitor een goed fasegedrag.

De potentiële problemen van tweewegsystemen heeft Xavian aangepakt door een faseneutrale opbouw, door eigen weergevers van zeer hoge kwaliteit te bouwen en een behuizing te maken van heel dik walnotenhout. Maar is dat genoeg? De luistertest zal het uitwijzen.

LEES DE HELE REVIEW HIER.

Nummer 2: KEF LS50 Wireless

De LS50 is een van de beste boekenplankspeakers die je kunt aanschaffen, zelfs vergeleken met heel wat duurdere luidsprekers. Weinig mensen zullen dat betwisten. Misschien dat je niet houdt van de specifieke KEF-klank, maar dat is dan weer persoonlijke voorkeur. Dat ze echt goed presteren zal niet niemand ontkennen. Inmiddels is de LS50 vijf jaar oud, en toch komen ze weer op HiFi.nl aan bod. Dat heeft één reden: KEF besloot dat het tijd was om een actieve versie van de LS50 uit te brengen, dus een editie met een ingebouwde versterker.

KEF-ambassadeur John Coorg met de LS50 in de Wisseloord Studio's

Uit de review: "De LS50 Wireless lijkt sterk op de LS50 en bevat dezelfde drivertechnologie – maar klinkt hij ook hetzelfde? Ja en neen. De voordelen van de Uni-Q-driver is meteen weer merkbaar: helder, crisp, detailrijk, en over de hele midrange en hoge frequenties mooi geïntegreerd."

LEES DE HELE REVIEW HIER.

Nummer 1: Mission LX1 en LX5

Kan je ook een goede luidspreker krijgen voor een prikje? Verbazend genoeg is het antwoord steeds vaker: “Ja”. De LX-reeks van Mission bewijst dat je niet per se een maandloon moet opofferen om iets degelijks te krijgen.

De goedkoopste LX-speakers zijn 129 euro per stuk, het duurste model kost 699 euro. Ze zitten dus in wat veel hifi-liefhebbers het budgetsegment zouden noemen, al kan het uiteraard nog goedkoper als je echt geen zin hebt in een goede klank of degelijke afwerking. De LX-speakers zijn duidelijk wel al ‘betere’ budgetproducten: over de geluidstechnische aspecten is nagedacht en ook de afwerking mag er zijn. Op Homecinemagazine.nl bekijken we een surroundopstelling op basis van de Mission LX-speakers. Die test lees je hier. Op HiFi.nl kijken we naar wat er gebeurt als je de Mission LX-speakers gebruikt puur voor stereoweergave en muziek, en dat met het goedkoopste (LX1) en het duurste model (LX5) in de reeks.

LEES DE HELE REVIEW HIER.