Review: Sennheiser Momentum In-ear


Jamie Biesemans | 14 maart 2016 | Sennheiser
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 15 september 2015

SAMENVATTING

Met zijn gewicht van 16 gram is de Momentum In-ear een oortelefoon die je uren kan dragen zonder dat ze echt opvallen. De pasvorm is vrij goed, al vonden we de recent geteste Focal Sphear en de (duurdere) Audio-Technica ATH-CKR10 op dat vlak net iets beter. Qua geluid liet de In-ear ons soms wat onberoerd, misschien om hij naar ons gevoel wat resolutie mist. Misschien daarom dat we de Momentum In-ear toch wat minder sterk vinden dan de on-ear en over-ears varianten. Dat zijn duidelijk toestellen van een hoger niveau. Tegelijkertijd is de Momemtum In-ear heel lager geprijsd en zeker niet slecht voor 100 euro.

PLUSPUNTEN

  • Prijs
  • Handig etuitje
  • Wirwarvrije en stille kabel
  • Redelijk draagcomfort
  • Gemakkelijk aan te drijven

MINPUNTEN

  • Buitenste driverbehuizing komt fragiel over
  • Remote mocht iets lager op de kabel
  • Mist wat resolutie

Bij Sennheiser schuilt onder de naam ‘Momentum’ een aantal hoofdtelefoons voor mensen die toch op zoek zijn naar iets beters voor onderweg. Maar hoe zit het dan met de veel goedkopere Momentum In-ear?

Eerder dit jaar ververste Sennheiser zijn Momentum-familie, onder meer door het uit te breiden met draadloze modellen. We namen eerder de Momentum M2 (de over-ears-versie) onder de loep, en waren best tevreden. Het bleek een vrij goede hoofdtelefoon voor zijn prijspunt (circa 300 euro). Even later ontving deze Momentum ook een EISA Award als hoofdtelefoon van het jaar, een award waar wij ook achter staan. 

Momentum is bij Sennheiser duidelijk bedoeld als een lijn voor meerwaardezoekers. De toestellen kosten iets meer, zijn goed afgewerkt en bieden betere kwaliteit. Dus waren we wel iets verbaasd als we onderaan de lijst van Momentum-producten een set in-ears tegenkwamen die net geen honderd euro kosten. Dat is nogal een kloof met de rest van de familie. 

Mooi etuitje
De Momentum In-ear arriveert in een compact, winkelrekvriendelijk doosje. Bij het aanschaffen moet je even oppassen, want er zijn twee versies. Omdat Apple en de rest van de smartphonebouwers niet akkoord raken over hoe een afstandsbediening op de kabel van een koptelefoon te implementeren, bestaat de In-ear in een Apple-compatibele editie en in een uitvoering voor Android-telefoons. Sennheiser verwijst uitdrukkelijk naar Samsung Galaxy-toestellen, maar de remote werkt ook op andere merken. 

In de doos vind je een handig etuitje met ritssluiting. Op dit prijspunt durft het wel eens tegenvallen met de accessoires, terwijl een goede etui het transporteren van je oortjes toch wat veiliger maakt. Sennheiser zorgt echter voor een stevig ding. Als je hem opent, ontdek je dat die stevigheid komt vanwege een kunststoffen vorm waarin de In-ears mooi genesteld zijn en waarrond je de kabel netjes kan oprollen. Bij normaal gebruik moet je deze vorm nooit verwijderen – dat gaat ook niet vlot – maar initieel ga je dat toch doen als je op zoek gaat naar de extra tips.

Zoals gebruikelijk zijn op de In-ears af-fabriek medium tips geïnstalleerd. Onderin het etuitje vind je tips in het formaat ‘extra small’, ‘small’ en ‘large’. Je kiest wat past bij jouw oren, waarbij het best kan dat je in één oor een andere afmeting nodig hebt dan in een ander. De vorm van een oorkanaal is immers iets heel persoonlijk, laten we ons vertellen. Het vervangen van een tip gaat heel snel en zonder geknoei, dankzij de slimme vorm van de geluidstunnel (het gedeelte dat in je oor schuift). Na enkele weken gebruik lijkt het gevaar dat de tips er per ongeluk afschuiven eerder klein. Snel kunnen aanbrengen staat hier niet gelijk met snel kwijtraken, wat helaas vaak het geval is. 

Sennheiser G-versie

Sennheiser bezorgde ons de G-versie (dus voor Android) van de In-ear, in het zwart. Nu weten we niet wat ze verstaan onder ‘zwart’ in het hoofdkwartier in Wedemark, maar de dominante kleur van een groot deel van de kabel en buitenbehuizing is donkerrood. Niet erg, maar de In-ear is door de duotone afwerking in zwart-rood niet enkel een onbedoelde hommage aan de anarchistische vlag, maar ook net iets minder opvallend dan je zou verwachten.



Los van de kleur, blijkt de kabel door zijn vorm en materiaal behoorlijk wirwar- vrij te zijn. Bij het wandelen brengt de kabel relatief weinig contactgeluid over naar de oortjes, iets dat heel afleidend kan zijn. Dit maakt de Momentum In- ear vrij geschikt om te gebruiken bij het joggen, al zijn ze niet specifiek daarvoor ontworpen.

De remote is een vrij groot exemplaar met drie knoppen (stiller, luider, en pauze) en een microfoon. De pauze-knop is heel multifunctioneel, want het dient ook op een oproep aan te nemen en te stoppen, en door tweemaal snel te drukken verspring je naar de volgende track. Met de remote is er niets mis en het is voldoende licht zodat hij niet aan je oor ‘trek’, alleen vinden we de afstand tussen het oortje en remote met 15 cm te klein. Hierdoor kan je de remote amper zien en moet je puur op de tast werken.

In-ears passen

Of een in-ears goed of slecht past is heel afhankelijk van je oren. Het is dus zoals gezegd een zeer persoonlijke ervaring en helaas een die je vooraf moeilijk kan testen. In ons geval konden we met de medium-tips de Momentum In-ear probleemloos aanbrengen. Dat het vrij vlot ging heeft te maken met dat smalle soundtunnel, waardoor je de oortjes gemakkelijker wat kan verdraaien en bewegen in je oor. De tips bleven bij intens gebruik vrij goed op hun plaats, al kwamen ze af en toe iets losser. De lichte kabel en remote, samen met het kabelbegeleidingsysteem, helpt om deze Momentum stabiel in je oren te houden.



Toen we de In-ears beluisterden met de laatste album van Britse folkpunker Frank Turner (Positive Songs for Negative People), via Tidal, vonden we het evenwicht tussen de bassen en de rest van de frequenties best aangenaam. De lage frequenties zijn wat aangedikt, maar niet overdreven. En ja, je kan de Momentum In-ear geen loepzuivere oortelefoon noemen – daarvoor is hij net een beetje te donker – maar hij levert een geluid dat je uren kan beluisteren. Wat we wel wat missen is net die sprankel die stemmen er uit laten springen. Pas bij een hogere volume vonden we Melody Gardots stem bij ‘Don’t Misunderstand’ echt meeslepend klinken, bijvoorbeeld. Details als de hi-hat en tamboerijn zijn echter wel aanwezig en ruimtelijk goed geplaatst.

Kortom, we zouden de Momentum In-ear als een veilige keuze omschrijven, een in- ears die de meeste genres prima neerzet. Toch ook opmerken dat de Momentum In-ears met een impedantie van 18 ohm en een efficiëntie van 118 dB zich zeer goed laten aandrijven door mobiele toestellen.

Conclusie

Met zijn gewicht van 16 gram is de Momentum In-ear een oortelefoon die je uren kan dragen zonder dat ze echt opvallen. De pasvorm is vrij goed, al vonden we de recent geteste Focal Sphear en de (duurdere) Audio-Technica ATH-CKR10 op dat vlak net iets beter. Qua geluid liet de In-ear ons soms wat onberoerd, misschien om hij naar ons gevoel wat resolutie mist. Misschien daarom dat we de Momentum In-ear toch wat minder sterk vinden dan de on-ear en over-ears varianten. Dat zijn duidelijk toestellen van een hoger niveau. Tegelijkertijd is de Momemtum In-ear heel lager geprijsd en zeker niet slecht voor 100 euro.