VAD `05: HT verslag 1


Patrick van den Bergh | 26 oktober 2005

Zaterdag 22 Oktober 2005. Wanneer ik ’s morgens vroeg op sta en naar buiten kijk, ‘lachen’ de grijze wolken en regendruppels mij ‘vrolijk’ toe. Normaliter is een dergelijke weersomstandigheid voor velen een goede reden om weer terug in het warme bed te kruipen maar op een dag als vandaag deert het totaal niet.

Een weekend vol audiovisueel plezier staat voor de deur van de Hifi liefhebber, en als klap op de vuurpijl viert de VAD dit jaar tevens haar tweevoudig lustrum. Niet alleen worden de bezoekers getrakteerd op verschillende noviteiten en leuke demonstraties, ook worden ze nog eens in de watten gelegd door de diverse importeurs en dealers. Bent u een van die gelukkigen die met een mooie prijs weer terug naar huis is gegaan?

Wanneer ik in de auto stap om de reis naar Veldhoven te starten, lijkt het een uitstekend weekend te worden vol gezelligheid en genoeg nieuwe indrukken van wat de industrie allemaal voor ons in petto heeft. Ondanks de afwezigheid van importeurs zoals Audiac, More Music en Dynamic Solutions heeft de VAD ook dit jaar weer genoeg te bieden om de stereo en multichannel liefhebber te boeien. Een grote diversiteit lopende van High-end tot instapproducten, stereo en home cinema, oud vertrouwd analoog en digitaal. En natuurlijk niet te vergeten het grote aanbod aan software! Kortom een groot aanbod om diverse doelgroepen te bedienen van een gezellig weekend vol audiovisueel plezier. En gezien de afgeladen volle parkeerplaats toen ik eenmaal arriveerde, heeft de VAD zich ook ditmaal weer op een groot bezoekersaantal mogen verheugen.


B&W Loudspeakers Nederland B.V

Wederom vaste prik in de tuinzaal, B&W Loudspeakers Nederland. Recentelijk heeft B&W de Nautilus 800 serie vernieuwd met de 800 serie. Een serie verbeteringen met technieken uit de voormalige Prestige Signature serie zijn doorgevoerd in het onderste gedeelte van de 800 serie, waarmee de Nautilus 805, 804 en 803 respectievelijk vervangen zijn door de 805S, 804S en 803S. De 803 is tevens verkrijgbaar met een diamanten dome tweeter die ook terug te vinden is in de 802D, 801D en 800D. Welke daarmee weer direct een einde heeft gemaakt aan de Signature 800 uit de voormalig Prestige serie. Het predikaat Prestige is met de huidige line-up nog enkel voorbehouden aan het model Nautilus, het bekende slakkenhuismodel dat dit jaar wederom onder de glazen stulp te bewonderen was. Wat zou het toch mooi zijn om dit model luidspreker eens uitgebreid in een meerkanaals opstelling gedemonstreerd te krijgen in de Tuinzaal.

De bekende multichannel demonstratie werd dit jaar wederom verzorgd door onder andere de heer J.M Geijsen van Polyhymnia. De opstelling bestond uit een viertal 801D luidsprekers die allen werden gevoed door een Classé Delta mono eindversterker met een slordige 400W aan 8 Ohm. De Delta serie van Classé is met zijn gebogen frontplaat absoluut een lust voor het oog, een stijlvol uiterlijk dat gepaard gaat met een audiofiele geluidsweergave. Als centerluidspreker maakte men gebruik van de nieuwe HTM1D, oftewel de ‘Hummer’. Een, 93 kilo wegende, draak van een centerluidspreker, die het gat uit de vorige Nautilus 800 serie moet gaan opvullen. Een Classé Delta surround processor, DVD-speler en Cardas bekabeling fungeerde als basis voor de Home Theater demonstratie waarbij het beeld door een JVC D-ILA projector werd verzorgt. Voor de muzikale meerkanaals demonstratie werd gebruikt gemaakt van een EMM Labs loopwerk.

Ten opzichte van het vorig jaar heeft men de ruimte voor de demonstraties duidelijk verkleind, het merendeel van de Tuinzaal was voor een statische presentatie van een aantal nieuwe en verder bekende producten. Mijns inzien een niet geheel gelukkig gekozen concept want de fysieke luidsprekeropstelling was beduidend minder dan die van het afgelopen jaar. Neem hierbij nog het gegeven dat de vele bezoekers gewoon voor de surroundluidsprekers gaan staan tijdens de presentatie, om een glimp en snelle indruk te kunnen opdoen van de nieuwe 801D luidsprekers, en een teleurstellend eindresultaat is bereikt (tijdens de dealerdag op maandag was de demonstratie, doordat er minder bezoekers waren om het geluidsbeeld te verstoren, wel van uitstekende kwaliteit - red.) Mijns inzien is de ware kracht van een degelijke surroundweergave dit jaar niet getoond. Klankmatig viel de 801D op met zijn verdere verfijning ten opzichte van de Nautilus 801 luidspreker zonder die typische B&W signatuur uit het oog te verliezen.

Verder waren de nieuwe producten zoals bijvoorbeeld de Mini Theatre serie luidsprekers te zien. Een opvallende verschijning vond ik de nieuwe XT serie luidsprekers bestaande uit de XT4 vloerstaander, de XT2 stand-mounted luidspreker met een fraaie voet, de XTC center en PV1 subwoofer. Fraai ogende luidsprekers in een aluminium behuizing die mede door de vorm uiterst stijf is. Dit soort luidsprekers doen het mijns inzien erg goed in een interieur waarin vorm en kwaliteit hand in hand dienen te gaan. Er stond een opstelling met Classé apparatuur speelklaar maar door de Home Theater en muziekdemonstraties op de 801D luidspreker, heb ik de XT luidspreker helaas niet kunnen beluisteren.

AND Benelux BV & Marantz

Marantz

Als fervent Home Theater liefhebber ben ik natuurlijk altijd nieuwsgierig naar de nieuwe AV-producten van merken als Marantz en NAD. Geen uitgebreide demonstraties maar enkel te bezichtigen. Dit mag de pret echter niet drukken, en aangezien de ruime ervaring met de AV-receivers van bijvoorbeeld Marantz is een statische presentatie voor mij persoonlijk ook wel genoeg. Ik kan mij echter goed voorstellen dat veel aanwezigen hier totaal anders over denken en de geïnteresseerden wel degelijk liever een demonstratie krijgen voorgeschoteld van bereikbare set-ups.

Marantz Benelux toonde haar compleet nieuw programma aan AV-apparatuur uit de Range serie. Startende met de goedkoopste uit de serie, de SR4600 AV-receiver samen met de DV4360 DVD-speler, tot en met de ‘top-of-the-bill’, de SR9600 AV-receiver samen met de DV9600 alles-speler. Voor de veeleisende Home Theater of meerkanaals muziekliefhebber ‘on budget’ zijn juist dit soort top AV-receivers uitermate interessant. Er wordt een degelijke kwaliteit geboden op zowel geluidstechnisch vlak alsook de ondersteuning van de allerlaatste formaten compleet met een akoestische Room-Calibration dat de laatste tijd enorm aan populariteit wint. En dit alles tegen, relatief, betaalbare prijzen waarmee dit soort producten vaak een uiterst sterke concurrentie vormt voor het instapsegment van gescheiden voor- en eindversterkers van andere merken.


AND Benelux BV

AND Benelux presenteerde de nieuwe Masters Serie van NAD. Het gerucht van de nieuwe surround voorversterker en 7-kanaals eindversterker van NAD circuleert al enige tijd op het internet en diverse Home Theater fora, maar nu werden ze dan officieel gepresenteerd in Nederland. De M15 pre/pro is THX Ultra II gecertificeerd en heeft alle moderne formaten en surround-matrixen aan boord. De M25 is een 7-kanaals eindversterker welke een slordige 160W aan 8 Ohm (all channels driven!) kan leveren. Dit alles verpakt in een uiterst stijlvolle behuizing en tegen scherpe prijzen zet NAD naar mijn mening weer terug op de AV-markt. Het programma wordt verder ingevuld met een M55 universele speler en uiteraard een dual-mono geïntegreerde versterker, de M3. Want NAD blijft, naast meerkanaals, een hoogwaardige stereoweergave nog steeds hoog in het vaandel dragen. Stiekem had ik deze surroundset toch graag eens gehoord.


Epson & Hitachi

Epson Benelux

Een gedurfde demoruimte van Epson Benelux. In plaats van een heuse Home Theater demonstratie te geven met hun nieuwe, te verwachten verkoopkanon, TW600 LCD projector, werd er gekozen voor een vrij sobere aanpak in zowel beeld als geluid. Doel van deze keuze was de promotie van hun ‘all-in-one solution’ de TWD1. Een bijna vierkante doos dat zowel een LCD projector alsook een DVD-speler compleet met versterker en twee luidsprekers huisvest. De LCD projector heeft een, voor deze tijd, lage resolutie van slechts 854*480 pixels en is daarmee niet in staat om de volledige PAL-resolutie weer te geven. De interne DVD-speler met 10 watt versterker en luidsprekers zijn afkomstig van JVC en dit wordt ook niet onder stoelen of banken geschoven. Naast Epson staat namelijk ook gewoon de merknaam JVC op de projector afgebeeld.

Er werden diverse beelden geprojecteerd en zowel beeldtechnisch als geluidstechnisch viel er natuurlijk genoeg op aan te merken. Dit gebeurde dan ook door de diverse bezoekers en vanuit de meningen die ik her en der hoorde, werd deze aanpak van Epson totaal niet begrepen. Gezien de doelgroep voor wie dit soort producten bedoelt is, begrijp ik de aanpak echter volkomen en durf ik zelfs te stellen dat ik er ergens wel van gecharmeerd was. Duidelijk werd niet gekozen voor de wat meer eisende Home Cinema liefhebber maar juist voor die mensen die zo af en toe, lekker gemakkelijk even een filmpje of andere content op groot formaat willen bekijken. Zonder zich verder druk te maken om allerlei beeld- en geluidstechnische zaken. De doelgroep waar Epson met dit product naar streeft heeft geen hoogwaardige weergave van beeld en geluid voor ogen, is niet geïnteresseerd in een volledige surroundopstelling in de woonkamer maar kiest juist voor het gemak en toch het plezier dat het grote beeld de kijker kan bieden. De TW600 LCD projector zal nog genoeg aandacht gaan krijgen via andere kanalen en bereikt zijn doelgroep vast en zeker, maar de TWD1 heeft nu de kans gekregen om zich te laten zien aan haar eigen publiek.


Hitachi BFS

Ook duidelijk opererend voor een bepaalde doelgroep, maar hierin wel een stuk minder bescheiden dan Epson, was BFS (Big Flat Screens) met hun Hitachi LCD-projectoren. Een enthousiaste vertegenwoordiger presenteerde de drie pakketen die ze in hun programma hebben. Oplopend in kwaliteit behelst elk pakket een totaalaanbod van LCD-projector, een BFS scherm en bekabeling, variërend in prijs van een kleine 1500 euro tot een kleine 2500 euro.

Het goedkoopste pakket bestaat naast het BFS scherm en de benodigde bekabeling uit een Hitachi Illumina LCD projector, de PJ-LC7. Een compacte projector met SVGA resolutie. Kiest men het middelste pakket dan koopt men de Hitachi PJTX100 LCD projector met een resolutie van 1280*720. Het duurste pakket bestaat uit de Hitachi PJTX200 LCD projector, met dezelfde resolutie als de PJTX100 maar met als voordelen een hogere contrastverhouding en de nieuwe 3LCD technologie, welke voor een aannemelijke verbetering zorgen in de uiteindelijke beeldkwaliteit. De laatste twee projectoren bezitten tevens een digitale, HDCP compatible, video-ingang en zijn daarmee HD-ready. Hoe nietszeggend deze term in mijn ogen ook is, wordt er toch volop mee gestunt door de vele aanbieders van beeldweergevers.


foto: Jiri Büller

Het BFS scherm is een scherm bestaande uit een High Contrast doek met een zwart, contrastverhogend kader in een aluminium profiel. Uiterst stijlvol en zeer gemakkelijk integreerbaar in elke huiskamer. En dit is dan ook de markt waar men zich met de drie pakketen absoluut op richt, want alhoewel de beeldkwaliteit nog best redelijk te noemen was zal menig videofiel zich toch tenenkrommend in deze demonstratieruimte bewogen moeten hebben. De gemaakte claims zullen voor het gros van het aanwezige publiek zeker voldoende of bewezen zijn maar eenieder die ooit een degelijke projectie in een geheel verduisterde ruimte heeft gezien, weet beter.

Maar net zoals bij Epson het geval was, is hier duidelijk sprake van een bepaalde doelgroep waarop gericht werd. Mensen die, in tegenstelling tot de TWD1 van Epson, net wel wat meer eisen stellen aan het geprojecteerde beeld maar het niet nodig achtten (of willen) om de ruimte volledig te verduisteren en voor absolute kwaliteit in weergave te gaan. Geheel in dit perspectief vond ik de demonstratie dan ook verder meer dan prima.