Waterfall Audio lanceert Niagara XT-serie van glazen luidsprekers

De Franse luidsprekerfabrikant Waterdall Audio heeft de Niagara XT serie al aangekondigd op de ISE 2024, maar op dat moment waren nog weinig details over de nieuwe luidsprekers bekend. De drie leden van de Niagara XT reeks zijn inmiddels bijna voor levering gereed en de fabrikant heeft foto’s en technische informatie gepubliceerd. Kies uit drie hoogwaardige luidsprekers met een glazen behuizing en hoorntweeters in hout of glas.

Waterfall Audio Niagara XT

De Niagara XT serie van Waterfall Audio bestaat uit drie vloerstaande luidsprekers genaamd XT1, XT2 en XT3. De luidsprekers vallen op door hun glazen behuizing. Omdat je door de behuizing heen kunt kijken, lijken de vloerstaande luidsprekers minder ruimte in te nemen en op de gaan in het interieur.

De luidsprekerbehuizingen zijn gemaakt van transparant platina veiligheidsglas met een dikte van zes millimeter voor de XT1 en tien millimeter voor de XT2 en XT3. De drivers zijn afkomstig van de Franse fabrikant Atohm, Met de transparante behuizing lijken de midden/bas drivers in de lucht te zweven. In de massieve CNC-gefreesde geborstelde taps toelopende aluminium basis is een naar beneden gerichte passieve radiator met een diameter van 21 centimeter geplaatst voor ondersteuning van de lager frequenties. De aluminium luidsprekerbasis uit de XT-serie is bekleed met luxueus, met de hand gestikt nappaleer, bekend om zijn gladde nerf, zachtheid en duurzaamheid.

De luidsprekers zijn voorzien van hoorntweeters, waarbij de tweeters van de XT1 en XT2 een houten behuizing hebben. De tweeter van de XT3 is in een glazen behuizing geplaatst. De houten tweetersecties zijn verkrijgbaar in alternatieve houtafwerkingen, waaronder walnoot. Er wordt een verscheidenheid aan kleuren, texturen en nerven aangeboden. Het hout wordt voor elke luidspreker afzonderlijk geselecteerd, gecombineerd en op elkaar afgestemd.

De drivers van alledrie modellen zijn gerangschikt in een 2,5-weg configuratie. De tweeter is een Atohm SD20X die een diameter heeft van 20 millimeter. De XT1 heeft twee middentoners/woofers van Atohm met een diameter van 150 millimeter van het type LD150. de XT2 en XT3 hebben twee stuks LD180 aan boord en die hebben een diameter van 180 millimeter. De passieve radiator is voor alle modellen gelijk, d.w.z. een UFR210 van Atohm.

De drivers zijn uitgerust met de door Waterfall Audio zelfontwikkelde Jetstream-dempingstechnologie. Dit maximaliseert volgens de ontwerpers de prestaties en ondersteunt de mechanische ontkoppeling van de middenbasdriver van de glasstructuur. Jetstream zorgt voor diepere en snellere bassen, samen met een vloeiendere respons in het midden- en hoge tonenbereik, samen met geoptimaliseerde warmteafvoer en controle van de achtergolf op de conus.

Waterfall Audio geeft een frequentiebereik op van 42 Hz tot 28 kHz voor de XT1 en 35 Hz tot 28 kHz voor de XT2 en XT3 (in alle gevallen op niveau -3 dB). Het kleinste model weegt 20 kilogram en de grootste weegt 44 kilogram.

Volgens de website van Waterfall Audio zijn de luidsprekers binnenkort voor levering beschikbaar. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE