Te koop Xanadu DS14 MG

558 x bekeken | geplaatst op 16 september 2022

€ 650,-kenmerken

Merk Xanadu
Categorie Luidsprekersets
Type DS14 MG
Serienummer
Conditie Als nieuw
Bouwjaar
Geplaatst op 16-09-2022

Beschrijving


Wegens verhuizing te koop
Nieuwe generatie van de bekende DS14. De kast is iets gewijzigd, de basluidspreker is een modern ontwerp met aluminium membraam en de tweeter een 25 mm metal dome die de concurrentie van soft-domes aankan of zelfs overtreft.
Aluminium was niet zo gebruikelijk als conus materiaal hoewel meester Jordan ze al gebruikte in de jaren 60, de beroemde Jordan Watts modules, membranen opgehangen in zeemleer, maar dat terzijde. Aluminium heeft een aantal erg goede eigenschappen maar je moet er wel mee om kunnen gaan.
Naast de alu versie was er een Polypropyleen versie beschikbaar en de meest exclusieve uitvoering de DS 14MG werd voorzien van een magnesium cone driver, nog mooiere componenten etc.
In de loop der jaren zijn er een aantal uitvoeringen van de DS14 verschenen, DS14,14-3,14alu,14MG
Het succes is mede te danken aan de relatief kleine behuizing en de door Xanadu in eigen huis ontwikkelde Xanadu Hybride Tube. Een uniek concept dat uitsluitend onder bepaalde condities de gewenste voordelen oplevert. De Hybride tube is een soort akoestische transformator, net als een trafo of een hoornluidspreker. De afstemming is uiterst kritisch en elke set wordt voor levering aan een uitgebreid testprogramma onderworpen. Is alles volgens onze eisen, zal het systeem vele jaren foutloos functioneren, getuige de grote groep gebruikers die nog aan de 1e generatie DS14-en veel plezier beleven. Een overstap naar de nieuwe generatie is voor deze mensen een uiterst zinvolle opwaardering en behouden het fraaie open karakter, de ongekleurde basweergave en probleemloze integratie in de woonkamer.
Een AW14 MG is ontworpen voor woonkamertoepassing op normale tot best wel luide weergave. Het is een luidspreker die alle soorten van muziek goed weergeeft met een ongelooflijke transparantie wat nu eenmaal Xanadu-eigen is. De basweergave van een Xanadu Hybride tube is rijk en vol van definitie maar zal nooit boemen of dreunen. Voor hardrock op live sterkte is een 14 serie niet bedoeld, hoewel op pittig luistervolume menige rockfan de oren spitst. Een DS14 is breed inzetbaar en mits met beleid gebruikt, zeker toepasbaar in de betere home-cinema systemen. Geniet dan van het haast 3D geluid.
De klantenkring van Xanadu telt opvallend veel liefhebbers die weten hoe live-muziek in een concertzaal klinkt en waarderen de neutraliteit van de Xanadu luidsprekers en genoemde AW14. Verwacht geen concertzaal weergave in uw woonkamer maar een verschaling daarvan. Als de verhoudingen kloppen ervaren we dat als realistische weergave. Xanadu laat zich dan ook nooit verleiden om sets een “kleurtje” mee te geven als extra veel laag, MID of hoog om even op te vallen.
Wat zijn de verschillen?
Gebruikelijk voor Xanadu is dat zij van een bepaald model vaak 2 tot wel 3 uitvoeringen leveren. Soms is het net even een karakterverschil tussen 2 nagenoeg identiek geprijsde systemen, meerwaarde door toevoeging van nog meer puntjes op de i. Dat kan door gebruik te maken van nog betere componenten en drivers DS14 MG als voorbeeld. Ze zijn altijd van hoog niveau alleen de ene met net iets meer natuurlijke openheid en vanzelfsprekendheid dan de andere en uiteraard een aangepaste prijskaart. Die meerwaarde wordt hoorbaar als ook de aansturende apparaten en met name het bronmateriaal op orde zijn en niet te vergeten de akoestische omstandigheden.

Weergave en opstelling:
De Xanadu AW modellen laten zich relatief gemakkelijk opstellen in een normale akoestische omgeving. Omdat de basweergave geen enkele overdrijving kent en vrij is van gedreun en geboem, mag ze zelfs wat dichter bij een wand worden geplaatst. Stuur de AW14 altijd aan met goede versterkers en bronmateriaal, kabels in een prijsklasse welke verantwoord en zinvol is. Vrijstaand geeft een wat opener en dieper podium maar de laagweergave hangt meestal af van de positie ten opzichte van de achterwand etc.
Buizenversterkers? Jazeker, geen probleem omdat net als bij elke Xanadu de luidspreker de versterker vriendelijk belast. Dat wil zeggen dat geen enkel goed ontworpen versterker het moeilijk heeft aan de luidspreker. Impedantiecorrectie voor buizen is niet nodig bij deze versies omdat de belasting al nagenoeg constant is.
Afm. 90 x 17 x 29 45 Hz..22kHz. 6 Ohm ca 86 dB/W/m

Zijn te beluisteren op een Cyrus set.
EDITORS' CHOICE