Society of Sound en Polyhymnia

Jochem Geerdink | 20 januari 2012 | Bowers & Wilkins

Luc van der Heyden van Bowers & Wilkins kende het Philharmonisches Streichquintett Berlin, zoals het officieel heet, al wat langer. “Toen ik het voor het eerst hoorde op een privéfeestje een jaar of zes geleden, was ik diep onder de indruk”, blikt de Belg terug. “Dit kwintet kan alles, het heeft het hoogste niveau op het gebied van sonoriteit en muzikaliteit. Sterker, het heeft String Quintet in E flat, Op.97 opnieuw gearrangeerd, mét het gebruik van een double bass en een single viola. Volgens kenners vereist dat niet alleen lef, maar klinkt het nu ook beter dan het origineel.”

Niet alleen muzikaal klinkt het beter dan ooit, ook technisch is de opname van het allerhoogste niveau. Precies zoals Society of Sound het graag ziet. “De opnames gingen in nauwe samenspraak met de leden van het kwintet”, vertelt Geijsen. “Ze waren verwonderd over de natuurlijke reproductie van hun instrumenten en de duidelijk hoorbare nuance in het geluid. Nooit eerder hoorden zij dat en ze waren er direct door gegrepen”, klinkt het met enige trots. Daarnaast werd er samengewerkt met PentaTone Classics, het label van PentaTone Music B.V. dat in 2001 opgericht is door drie voormalige werknemers van het vermaarde Philips Classics, één van de klassieke muziek labels van Universal. Opnieuw een belangrijke schakel in het totaalproject.

Needless to say dat Geijsen vereerd is met de samenwerking tussen Polyhymnia en Society of Sound. “Ik voel me hooglijk vereerd dat deze productie is toegetreden tot het selecte aantal opnames dat Society of Sound aanbiedt aan haar leden. Zowel de muzikanten als deze productie zijn van het allerhoogste niveau. Het streven naar perfectie sluit naadloos aan op de intenties van Bowers & Wilkins.”

De Nederlandse opnamespecialisten van Polyhymnia hopen dat de release van het album Dvořák String Quintet in G, Op.77 door het Berlin Philharmonic String Quintet, dat in januari beschikbaar komt via Society of Sound en hier door één van onze recensenten beschreven wordt, het startschot is van een langdurige samenwerking. Dat vertelde Jean-Marie Geijsen tijdens een bezoek dat HiFi.nl onlangs bracht aan het bedrijf in Baarn, waarvan binnenkort een sfeerimpressie op deze site te lezen is (het artikel is inmiddels hier te lezen, red.).

Leisure Society ((c) Paul Heartfield)

MERK

EDITORS' CHOICE