ARTIKEL

Mixen maar!


Guido de Kanter | 29 juli 2004

Klik hier voor een vergrote afbeeldingiTunesUit de bestandslijst (de “Muziekbibliotheek”) kunnen we zelf afspeellijsten aanmaken. Zo ontstaan algauw groepen favorieten met kleurrijke namen als Diner, Auto 2 of Schatje. Deze lijsten kunnen vervolgens op CD gebrand worden voor gebruik op toepasselijke plaatsen. U moet er daarbij wel op letten dat de CD’s van goede kwaliteit zijn (aanbeveling Sony, Philips of TDK) en dat u ze op een niet al te hoge snelheid brandt: oudere CD-spelers of apparaten met een slechte foutcorrectie hebben vaak moeite met gebrande CD’s. Aan de andere kant kunnen veel moderne CD-branders niet langzamer “fikken” dan op 4x-speed, en dat is dan ook precies de snelheid die ik altijd aanhoud. Op mijn referentie in dit opzicht, een oude Philips CD 304 die eigenlijk nodig een revisie behoeft, is het altijd goed gegaan.

Een andere grappige mogelijkheid is om de afspeellijsten als MP3-CD te bakken. Steeds meer autoradio’s, Discmans en DVD-spelers hebben de mogelijkheid om zulke CD’s af te spelen (mijn andere Philips, de  DVD 963, is er één van), waarbij er tot ruim veertien uur muziek past op een CD-R. Let er daarbij overigens op dat de meeste spelers niet overweg kunnen met AAC; u bent echt aangewezen op MP3. Gelukkig past er in 320-kwaliteit nog altijd bijna zes uur op een CD.

iTunes

En daarmee komen we haast als vanzelf bij een andere mogelijkheid om muziek mee te nemen: de Apple iPod. Over deze muziekspeler heb ik een uitvoerige special geschreven.

Apple iPod M3-speler2iPodbezitters die een muziekcollectie op de harde schijf hebben die kleiner is dan de capaciteit van de iPod, hebben het het makkelijkst: zij hoeven geen keuze te maken bij het overzetten. iPod aansluiten, en hij wordt dadelijk gesynchroniseerd. Mensen met meer muziek moeten op de computer speellijsten aanmaken en ook die worden gesynchroniseerd bij het aansluiten. Dat synchroniseren gaat razendsnel: dankzij de razendsnelle FireWire- (of USB 2) aansluiting op de iPod kan de computer tot twee tracks per seconde overbrengen. Tenslotte is het mogelijk om de iPod “handmatig” te beheren. iTunes functioneert dan als een soort “verkenner” voor de bestanden op de ’Pod. Voor iPodbezitters is het beheer met iTunes zeer eenvoudig.

In iTunes 4.9 werd ondersteuning toegevoegd voor Podcasting, een nieuwe, steeds populairder wordende vorm van radio. Ook hier vindt u op Hifi.nl de nodige informatie over.

Eén van de mooiste functies hebben we voor het laatst bewaard: het delen van muziek. Als uw computer deel uitmaakt van een netwerkje, kunt u uw muziek (of een deel daarvan) beschikbaar stellen aan andere gebruikers van het netwerk. De auteur van dit artikel woont in een groot studentencomplex met ultra-breedband en daar zijn altijd tien of meer mensen met hun collectie online. Zo wordt het heel makkelijk om nieuwe muziek te ontdekken. Maar ook op netwerken van bescheidener omvang kan het plezierig zijn om muziek te delen: als aanmoediging voor uw kinderen bijvoorbeeld om naar verantwoorde muziek te luisteren, of om te zien welke muziek hèn bezighoudt.

iTunesEen nieuwe “deel”-functie is gekomen met iTunes versie 4.6, waarmee we bepaalde apparaten op het netwerk kunnen dwingen een bepaalde afspeellijst af te draaien. Dat bepaalde netwerkapparaat luistert naar de naam Airport Express (ook van Apple), waarvan de volledige functionaliteit buiten het bereik van dit artikel valt. Ik volsta ermee te zeggen dat het een wit "stekker" betreft, die alles weg heeft van een stroomadapter. Onder andere geeft hij een draadloos, digitaal geluidssignaal vanuit de computer door naar de geluidsinstallatie. Vereist is daarbij wél dat uw computer beschikt over draadloze netwerkmogelijkheden, maar zo’n voorziening kost geen klap meer tegenwoordig. Uit het mini-jackje in de Airport Express komt stereo-analoog of optische S/PDIF, dus in dat laatste geval is de mogelijke kwaliteit nagenoeg onbeperkt (als hij wordt aangesloten op een goede DAC). Voordelig hieraan is, dat u niet een lelijke computer in de huiskamer hoeft te zetten om toch te kunnen genieten van de muzikale schatkist op uw harde schijf. Ook de Airport Express zullen we in de toekomst nader bespreken.

Gemiddeld elke twee à drie maanden brengt Apple een nieuwe update uit. De nieuwste versie is momenteel 5.0.1 (september 2005). Er zijn verbeteringen aangebracht aan het uiterlijk, speellijsten zijn flexibeler te beheren, en PC-gebruikers kunnen eindelijk hun gegevens in Outlook naar de iPod brengen (ipodbezitters met een Mac konden al langer hun agenda en adressenboek raadplegen op hun muziekspeler).

EDITORS' CHOICE