REVIEWSony

De HD beleving

Tijdens deze test is gebruik gemaakt van een Sony KDL-40X2000 LCD scherm met een beelddiagonaal van 101,6cm welke speciaal door Sony beschikbaar werd gesteld. De KDL-40X2000 is een zogehete Full-HD scherm en dus in staat om de volledige beeldresolutie van 1080 beeldlijnen weer te geven. Hiermee is dit LCD toestel natuurlijk een ideale partner om de HD-kwaliteiten van de Playstation 3 te gaan beleven. Eenmaal aangesloten met een HDMI kabel verloopt de installatie van de Playstation soepel, de unit herkent de beeldresolutie van de weergever automatisch en stelt zich hier zonder enig probleem op in.

Met een stapel games in High Definition formaat valt de nieuwsgierigheid nauwelijks meer te bedwingen en al snel ben ik dan ook aan het ‘gamen’ geslagen. Met een arsenaal aan wapens trek ik ten strijde tegen de Chimera en probeer daarmee mijn steentje bij te dragen om de wereld van een ondergang te behoeden. Het is verassend om te moeten constateren hoe verslavend ‘gamen’ eigenlijk kan zijn waarbij ik zeker weet dat de fun-factor niet enkel door het High Definition gegeven wordt veroorzaakt. Op grafisch vlak had het spel ‘Restistance Fall of Men’ slechts een resolutie van 720P en waren de graphics nog niet eens zo overweldigend. Een kwaal welke wel vaker wil voorkomen bij de eerste serie games voor een nieuwe console, ook de softwareontwikkelaars zullen nog hun eigen weg moeten vinden met de compleet nieuwe engine waarop games kunnen draaien.

PlayStation3

Andere, meegeleverde spellen welke wel een beeldresolutie van 1080p ondersteunden, lieten al meer van de grafische kwaliteiten van de PS3 zien hoewel ik mij niet nog geheel aan de indruk kan onttrekken dat dit pas een tipje van de ijsberg is. Toekomstige games zullen ongetwijfeld steeds meer de daadwerkelijke kracht van de console zullen gaan benutten, iets wat ook het geval is geweest bij de vorige versies van de Playstation of de concurrerende gaming consoles. Dit neemt echter niet weg dat de amusementwaarde op dit moment en met de huidige games al enorm hoog is. Beeldweergave in een hogere resolutie dan standaard definitie en een 5.1 surroundmix nemen de speler mee in een interactieve fantasiewereld, het is alsof je de hoofdrol speelt in een Hollywood blockbuster en zelf de touwtjes in handen hebt om het verhaal te laten eindigen zoals je het wilt. De hoge opslagcapaciteit van de Blu-ray schijf stelt softwareontwikkelaars in staat om op audiovisueel vlak zo veel meer te bieden dan het geval was bij de voorganger, de Playstation 2, waar nog gebruik werd gemaakt van het DVD medium.

Maar de PS3 biedt, zoals al eerder vermeldt, meer dan enkel spelbeleving. Veel van de populariteit bij Home Theater enthousiastelingen dankt de PS3 natuurlijk aan het feit dat het een Blu-ray loopwerk bevat en daarmee in staat is om High Definition films te tonen. De grote vraag blijft natuurlijk in hoeverre een gaming console, of in dit geval beter gezegd multimedia-apparaat, kan meekomen met de dedicated Blu-ray spelers? Vaak is toch gebleken dat multiformat spelers op allerlei aspecten moeten inboeten ten opzichte van de betere spelers die enkel voor een enkele taak ontworpen zijn. Ik kan u echter verzekeren dat de kwaliteiten van Blu-ray playback op de PS3 allerminst tegenvallen, sterker nog de PS3 is op dit moment zelfs een van de betere Blu-ray spelers op de markt! MPEG-2, MPEG-4 AVC en de SPMTE VC-1 videoformaten worden ondersteund door de regiobeveiligde PS3 Blu-ray drive. De hogere bronresolutie van een High Definition medium, in dit geval dus de Blu-ray schijf, biedt op alle beeldaspecten een flinke verbetering wanneer we het afzetten tegen het standaard definitie formaat zoals we dat kennen van het medium DVD. Veel van de uiteindelijk getoonde kwaliteit hangt natuurlijk ook sterk af van de transfer van de film, maar de beste DVD-transfer komt bij lange na niet in de buurt van de betere HD transfers. Met Blu-ray films zet de PS3 een enorm gedetailleerd en kleurrijk, met diepe saturatie, en dynamisch plaatje neer.

PlayStation3

“Casino Royale”, niet te verwarren met de in 1987 uitgebrachte James Bond persiflage, laat duidelijk zien waartoe High Definition in staat is. De, in het MPEG-4 AVC formaat gecomprimeerde, Blu-ray schijf zet een nagenoeg artifactvrij beeld neer waarin het detailniveau behoorlijk hoog ligt. De regio 2 DVD release was al niet slecht te noemen maar de PS3 laat met deze Blu-ray schijf zien dat het nog zoveel beter kan. Dankzij een degelijke contrastverhouding en de hoge mate van detaillering komen beelden haast echt tot leven. Er is sprake van een goede dieptewerking in de beeldweergave, iets wat tijdens de snelle actiescene’s op de hoogwerkers vrijwel aan het begin van deze film goed naar voren komt. Een scherm zoals de KDL-40X2000 profiteert enorm van de hoge bronresolutie en de kijker profiteert vervolgens van de beeldweergave op een groter scherm waardoor films meer een belevenis worden in plaats van simpelweg een kijkervaring.

EDITORS' CHOICE