REVIEWLinn

Linn Sondek LP 12 Basik

Kilian Bakker | 21 juni 2007 | Linn

Een `Rosenut` (rood gelakt noten) LP 12 die als Basik Sondek was uitgerust werd door Jan persoonlijk afgeleverd. De Linn Sondek heeft altijd een goede verpakking gehad; een `double carton` doos met daarin twee grote styropor schelpen die van allerlei voorgevormde vakjes zijn voorzien. Een nieuwe Sondek platenspeler is een ware bouwdoos en de opbouw is echt iets wat door een ervaren vakman moet worden uitgevoerd (ondergetekende heeft 18 jaar ervaring met deze en andere Linn platenspelers).

De Sondek heet voluit Linn Sondek LP 12 Transcription Turntable, een mondvol. `LP 12` slaat op de originele taak van dit loopwerk: het afspelen van 33,3 toeren LP`s (die 12 Inch in diameter zijn). Met behulp van een bij de Basik voeding meegeleverde aluminium adapter-ring kan de diameter van de motorpoelie worden vergroot, zodat er ook naar 45 toeren vinyl kan worden geluisterd. Het éénpuntslager is letterlijk en figuurlijk waar het allemaal om draait bij dit loopwerk en Linn zorgt er dan ook voor, dat het loopvlak (een tot spiegel gepolijste plaat) perfect is. Het uit Mazak vervaardigde plateau weegt 4,2 kilo en is binnen een tolerantie van 0,025 mm afgewerkt. De motor is nog steeds de betrouwbare Airpax 24 polige synchroonmotor die via twee montageboutjes en twee stelschroefjes met de RVS topplaat is verbonden. Een vlakke Neoprene snaar die geheel vrij is van naden of diktevariaties verbindt de bijzonder fraai afgewerkte motorpolie (tolerantie: 0,01 mm) met het binnenplateau. De Linn Sondek LP 12 is ontworpen om ongevoelig te zijn voor akoestische terugkoppeling (de meeste platenspelers zijn alleen mechanisch ontkoppeld of zelfs dat niet). Ivor Tiefenbrun wilde verder een zeer stabiele rotatie.

Beide worden verkregen door de genoemde lager- een aandrijfconstructie en een ingenieus energieafvoersysteem waar de dunne non-magnetische RVS topplaat, de speciale conische veren, de gelaagde armboard en de uit massief hardhout vervaardigde kast deel van uitmaken. De Sondek is leverbaar in vijf hardhoutsoorten, te weten: Black Ash, American Cherry, Maple, Rosenut en Walnut. Hij meet 14 bij 44,5 bij 35,6 centimeter en weegt 10,4 kilo. Het Sondek loopwerk was door Jan van de originele Basik Board voorzien die (net als de Valhalla) in de kast wordt aangebracht. De Basik motoraansturing heeft een vrij compacte printplaat met acht (passieve) componenten en drie aansluitblokken voor de Lichtnetkabel, de motor en de aan/uit schakelaar.

Ondanks de -terecht- door Linn aanbevolen dealerinstallatie worden Linn Toonarmen en elementen altijd met gereedschap geleverd. Zo ook de Akito II, de in Schotland vervaardigde opvolger van de oude Japanse versie. De Akito II is in dezelfde powdercoating (wat een resonantiedempende werking heeft) afgewerkt als de laatste serie LK elektronica. Het contragewicht, de lagerzittingen en enkele andere onderdelen zijn bij de Akito II in messing of brons uitgevoerd en de lagers hebben een kleinere tolerantie. De Akito II wordt geleverd met een externe (DIN) toonarmkabel, armkopdraadjes en imbussleutels voor de afregeling van V.T.A. en de armlifthoogte. De Adikt is Linn`s nieuwe MM element en aan alles is te zien, dat er veel aandacht is besteed aan dit ontwerp.

De vormgeving doet van voren denken aan een naaldtip (heel wat aantrekkelijker dan dat van de K9,
het meest bekende oude Linn MM element wat was vernoemd naar de robot-hond van Dr. Who omdat hij daar sprekend op leek...).

Een opvallend ontwerpdetail zijn de twee nokjes die aan de bovenzijde uit de behuizing steken. Deze nokjes en de van schroefdraad voorziene behuizing maken de installatie van dit element tot een plezier. Wanneer het element tegen de armkop is gemonteerd hoeft hij alleen nog maar naar achteren te worden geschoven totdat de twee nokjes tegen het einde van de sleuven zitten. De boutjes aandraaien en voilá, gemonteerd. De naaldbeschermkap is degelijk uitgevoerd en blijft goed zitten. Zó goed, dat men het lipje aan de achterzijde even goed moet indrukken om het los te krijgen. Men houdt bij Linn van degelijk. En sober. En Haggis (Wikipedia: klik hier).

Ook de Adikt wordt compleet met armkopdraadjes, boutjes, een imbussleutel en een handleiding
geleverd. Zijn aluminium cantilever is voorzien van de Fritz Gyger II naaldtip en het naalddrukbereik loopt van 1.5 tot 2 gram. Hij weegt 7 gram en de uitgangspanning bedraagt 6.5 miliVolt. De Solid Base is in feite de bodemplaat van de Sondek.

Vroeger (meer dan 15 jaar geleden) bestond die plaat uit hardboard, de Solid Base is vervaardigd uit een kunststof vezelmateriaal en maakt via viltstrippen contact met de houten kast. Hij wordt geleverd met vier rubberen `donut` voetjes en enkele schroeven/ringen voor de montage.

(Tip: de garantieperiode van Linn duurt standaard 2 jaar maar wordt verlengt tot 5 jaar wanneer men zijn of haar apparatuur bij Linn registreert - www.Linn.co.uk.)

MERK

EDITORS' CHOICE