REVIEWPure Digital

Compacte bouw

De Evoke-3 is compact gebouwd. Nog geen 30 cm breed, 22 cm hoog en 10 cm diep (zonder de bedieningsknoppen). Voor zo`n kleine radio is het gewicht behoorlijk hoog. Zo`n 2,5 kg schoon aan de haak. Die zet je dus lekker neer op tafel, daar ga je niet uren mee sjauwen. De handgreep is multifunctioneel, want deze wordt tevens gebruiks als snoozehandle. De snoozehandle zorgt ervoor dat je, wanneer de wekker `s morgens vroeg afgaat, je de radio uit kunt zetten door de handgreep aan te raken. Ook kun je het display op de voorkant van de radio ermee even laten oplichten. De kast is uitgevoerd in mooi sequoia hout, wat wel wat weg heeft van kersenhout, maar iets minder rood is.

De voorzijde is uitgevoerd in het zilver, voorzien van twee breedbandluidsprekers. In het midden is een groot display aangebracht, waarop duidelijk de noodzakelijke informatie wordt weergegeven. Als het apparaat is uitgeschakeld wordt de datum en tijd weergegeven. De helderheid van het display kan in 7 stappen worden aangepast. Onder het display zijn drie draai/drukknoppen aangebracht voor het volume, stationskeuze en pauzeren/spoelen. Onder deze drie knoppen zijn drukknopjes aangebracht voor diverse functies. Zo kun je met deze knoppen door de programmagids bladeren, het alarm instellen, het algemene instelmenu oproepen etc. Helemaal onderaan zit het slot voor de SD-kaart, en het oogje voor de afstandsbediening. Ja, deze draagbare radio wordt geleverd met een afstandsbediening!

De achterzijde van het apparaat zitten diverse aansluitingen. Allereerst een analoge in- en uitgang met mini-jack aansluiting. Handig voor het aansluiten van je iPod (of andere MP-3 speler) en het weergeven van radio over je hifi installatie. Daarnaast een aansluiting voor een hoofdtelefoon. Vervolgens twee digitale aansluitingen: een optische digitale uitgang en een USB-aansluiting. De digitale uitgang maakt het mogelijk om het geluid door te sluizen naar een apparaat met een digitale ingang, zoals een DAC of (surround) voorversterker met digitale ingang. Sluit je de USB-kabel aan, dan wordt de SD-kaart gezien als een extern geheugen, waardoor je dan eenvoudig met je PC muziek kan uitwisselen. Zo kun je opgenomen muziek naar je harde schijf kopieren of muziek naar de SD-kaart schrijven. Ook kun je via de USB-verbinding de interne software van het apparaat opwaarderen. Je hebt dan wel een internet-verbinding op je PC nodig.

Pure Digital Evoke-3

Voor de noodzakelijke stroomvoorziening is een adapteraansluiting aanwezig, die je gebruikt wanneer de radio op een vaste plek wordt opgesteld. Daarnaast kunnen er normale baterijen in, maar Pure Digital levert optioneel ook een oplaadbare batterij, genaamd ChargePak. Deze wordt opgeladen door de adapter aan te sluiten. Met een Chargepak kan het apparaat ca. 10 uur worden gebruikt. Het apparaat heeft een uitschuifbare verchroomde antenne, noodzakelijk voor zowel ontvangst van analoge als digitale radio.

In het instelmenu van de radio zit ook een toonregeling waarmee de lage en hoge tonen kunnen worden aangepast. De geluidskwaliteit van de luidsprekers in het apparaat is prima, verwacht uiteraard geen highend. Luisteren naar digitale radio is een genot. Geen spatje of ruisje in het signaal, wat het luisteren zeer prettig en ontspannen maakt. Het opnemen van muziek van de radio werkt probleemloos. Wanneer hoge kwaliteit wordt verlangd van de opname, dan zal je gebruik moeten maken van de digitale uitgang en een extern digitaal opnameapparaat. Op SD-kaart wordt altijd in 128 kbit mp-2 formaat opgenomen. Helaas kun je de bitrate niet verhogen.

Pure Digital brenge met de Evoke-3 een zeer veelzijdige en hoogwaardige digitale draagbare radio op de markt, waarmee je naast een radio een digitaal programmeerbaar opname-apparaat, een MP3-speler en een wekkerradio in huis haalt. Van harte aanbevolen!Prijzen:
Pure Digital Evoke-3: € 399
Charkepak oplaadbare batterij: € 59


Importeur voor Nederland:
Music Matters, www.music-matters.org

Website Pure Digital: www.pure.com

EDITORS' CHOICE