Luisteren

De CD Pop Pop van Rickie Lee Jones ging in de lade van de 340C om de track `Dat Dere` te beluisteren. De geplukte bas werd op soepele wijze en met een `full body` weergegeven waarbij de greepwisselingen goed waren te volgen. Het gorgelende kindergelach wat op deze track hoorbaar is klonk heel aanstekelijk door dit 1000 Euro systeem en Rickie Lee Jone`s stem werd mooi los afgebeeld en klonk lekker relaxed en rond.

WharfedaleDe percussie werd gearticuleerd en ruimtelijk weergegeven. De saxofoon kwam op plastische en rollende wijze naar voren terwijl de gitaar op subtiele wijze maar met volle toon werd weergegeven. Het geheel klonk vloeiend en ontspannen en kreeg een iets donkere toonbalans mee maar dat vergrootte juist het praktisch smeuïge karakter van deze muziek.

Van de Windham Hill CD The Fine Art Of Music werd Philip Aaberg`s track `Dolphins` gedraaid. De bezetting van twee gitaren, een viool, een double bass en mandoline werd op harmonieuze wijze neergezet met een uitstekende verhouding tussen een rijk timbre en een goede gearticuleerdheid. Het laag werd met een rijke en iets warme klank neergezet. Tijdens de break kwam de baspartij zowel sonoor als soepel naar voren en werd de viool groot afgebeeld. De hese klank van de viool kwam goed uit de verf. Het geheel werd met een mooi ruimtelijk en coherent stereobeeld neergezet wat in de breedte meer ruimte bood dan in de diepte.

Van Luka Bloom`s CD Riverside werd de dynamische gitaar-plus-percussie track `Over The Moon` gedraaid om het systeem qua impulsiviteit aan de tand te voelen. De intro kwam meteen knallend over waarbij het gitaarspel van Luka Bloom (zijn echte naam is Barry Moore) elastisch en dynamisch naar voren kwam.

De trommelslagen werden met een goede focus maar wat compact afgebeeld. Op dit album zingt de heer Bloom met temperament en dat kan bij minder goede systemen te fel overkomen maar werd hier op heldere en vrij pittige wijze weergegeven, zonder een hard randje of nadruk op de `siblillance`. De weergave van deze track was vooral ritmisch gezien erg sterk, het kenmerk van een rasechte Britse set.

Cambridge 340 C

Om helemaal in de juiste sfeer te komen werd er daarna geluisterd naar de bijzondere track `I Believe In You` van de Engelse groep Talk Talk. De hi-hats werden met een mooie metaalruis weergegeven terwijl de rimshots heel ruimtelijk en solide werden afgebeeld. De piano klonk lekker `laidback` waarbij het subtiele toetsenspel goed gedefinieerd werd weergegeven. De dromerige en melancholieke stem van Mark Hollis werd met een sterke presence en duidelijke articulatie weergegeven zodat zelfs de bijna gemompelde woorden verstaanbaar bleven. Het orgel werd groot en breed afgebeeld en kwam soepel en met volle toon naar voren. Het koor werd met een beperkte diepte afgebeeld maar klonk opvallend vloeiend en coherent.

Cambridge 340 C

Van Kelly Joe Phelps` CD Lead Me On werd de akoestische blues-track `Marking Stone Blues` beluisterd. Het akoestische bottleneck gitaarspel werd groot afgebeeld waarbij de slide-uithalen met een pakkende `bite` werden weergegeven. De stompen op de klankkast werden met een goede impulsiviteit en `gebald` neergezet. Zijn hese stem werd op een open en directe wijze geprojecteerd en werd goed gearticuleerd weergegeven (wie dat album kent weet dat dat niet vanzelfsprekend is). Midden in deze track zijn een paar flink percussief gespeelde `bursts` hoorbaar die op levendige en plastische wijze overkwamen. Het unieke voortrollende gitaarspel van Kelly Joe Phelps kwam met zeggingskracht en gemak naar voren en zo hoort het.


Conclusie

Dit systeem wist steeds op een soepele wijze met het gedraaide muziekmateriaal om te gaan maar het meest opvallende pluspunt was toch wel de uitstekende tonale weergave en ritmische coherentie waarmee elke CD werd weergegeven. De weergave neeg naar een ronde en tonaal iets donkere presentatie maar dat versterkte tegelijkertijd de vloeiendheid waarmee het systeem muziek presenteerde en dat is toch zeker te prefereren boven een te felle of dunne klank. Dit systeem combineert een stijlvol uiterlijk en goede ergonomie met een zowel levendige als vanzelfsprekende weergave. Zelfs in hogere prijsklassen is dat een hele prestatie.


Importeurs
Importeur Cambridge Audio: Dimex / 070-4042647
Importeur Wharfedale: Transtec / 010-4147055
Importeur QED: Latham Audio / 013-5082411


Prijzen
Cambridge 340C: 365 Euro
Cambridge 340A: 365 Euro 
Wharfedale Diamond 9.1: 225 Euro (per paar)
QED Qunex 1 (1 meterset): 35 Euro
QED Original (per meter): 4,60 Euro
QED Airloc 4mm plug (per stuk): 7,26 Euro

EDITORS' CHOICE