REVIEWClearaudio

Clearaudio Champion Basic

Jan de Jeu | 29 mei 2001 | Clearaudio

Champion

De standaard uitvoering van de Champion heeft een uit acryl vervaardigd enkelvoudig chassis en wordt geleverd inclusief de speciaal voor Clearaudio door Rega vervaardigde RB250 arm met stalen basis. De stalen, in Zwitserland vervaardigde, geruisloos lopende synchroonmotor wordt los van de basisplaat in een daarvoor bestemde uitsparing geplaatst. In de zwarte aan / uit knop zit een blauwe led die oplicht wanneer de motor in bedrijf is. De snaar die het plateau aandrijft kan op twee manieren om de motorpoelie worden gelegd. Het Ortofon OMT5 mm element en de Quint interconnect zijn standaard. Aflevering geschiedt inclusief twee handschoenen die moeten voorkomen dat het voor Clearaudio zo kenmerkende transparante dan wel zwarte acryl bij het opstellen bezoedeld wordt door vette vingers. Ook het voor het opstellen onontbeerlijke, handige waterpasje en de van doorzichtig plastic vervaardigde stabilizer horen bij de standaard uitvoering. Wat verder opvalt is dat zowel het plateau, als de snaar (uit 1 stuk) en de spindel die in de Champion gebruikt worden, ook gebruikt worden in de duurdere draaitafels. Waarschijnlijk heeft dit alles te maken met de"top-down" benadering van Clearaudio; eerst is er de ultieme draaitafel ontwikkeld, pas later zijn de hightech oplossingen toegepast in de "budget"componenten. De meeste fabrikanten werken eerder vanuit het "bottom-up" principe. Voor de Champion zijn meerdere upgrades mogelijk zoals bijvoorbeeld een dubbel chassis.

Sixstream interconnect Het zwarte exemplaar dat Johan Bezem bij mij thuis neerzet heeft aanvankelijk als extra het Sigma moving coil element ( pernambuco hout waaruit ook strijkstokken voor violen vervaardigd worden en 24 karaats gouden spoelen ) van fl. 2095,-. Na een aantal dagen wordt dit vervangen door het Aurum-alpha mk II moving magnet element waar een prijskaartje van fl. 459,- aan hangt. De aluminium cantilever van het 10 gram wegende element steekt een flink eind uit en maakt daarmee een kwetsbare indruk. Daarnaast is de standaardkabel vervangen door het met Clearaudio mpc banana plugs afgemonteerde, tweevoudig afgeschermde, Teflon geïsoleerde Sixstream interconnect hetgeen nog eens fl. 362,- aan de prijs toevoegt. Ook het van Stainless steel vervaardigde contragewicht is slechts tegen meerprijs beschikbaar. Een stofkap is wel te leveren maar moet fl. 569,- kosten.

Wanneer ik aan Duits design denk dan dringt zich als eerste het Bauhaus bij mij op. Nog steeds heb ik twee exemplaren van de in het begin van de twintiger jaren door Marcel Breuer ontworpen Wasily fauteuil in mijn woonkamer staan. Een tijdloos ontwerp. Op audiogebied waren er natuurlijk de bekende Braun componenten met hun fraaie ontwerp. Ook de Champion heeft een hoge design factor. Met name van de zwarte variant ben ik zeer gecharmeerd. De combinatie van de op drie "frosted", in hoogte verstelbare, spikes rustende, 19 mm dikke, zwart glanzende acryl basis met het, 18 mm dikke, doffe "frosted" plateau en de donkere strakke Rega arm met stainless steel accenten is een lust voor het oog. Geplaatst op de glazen plaat van de wandbeugel van Standesign lijkt de sculptuur te zweven boven mijn USM Haller audiomeubel.

 


EDITORS' CHOICE