ARTIKEL

Doordachte upgrades

Bert Dekker | 12 februari 2009 | Fotografie Bert Dekker

Nu is de definitie van kwaliteit voor iedereen weer anders. Roger heeft een uitgesproken mening over geluidskwaliteit en dat is zeker terug te zien in de componentkeuze. Hij is zeker niet over één nacht ijs gegaan bij het samenstellen van zijn set. Een beetje geluk dat hem is toegevallen heeft ook nog eens bijgedragen aan het uiteindelijke resultaat. Het voert te ver om uitvoerig stil te staan bij zijn gehele audiogeschiedenis. Hoe dan ook, elke upgrade heeft doordacht plaatsgevonden hetgeen heeft geleid tot de set die vanmiddag centraal staat. Diverse componenten die ik tijdens een bezoek aan Roger een paar jaar geleden heb gezien zijn inmiddels vervangen. Veel componenten van zijn “oude” set doen echter nog steeds dienst, wel of niet ge-upgrade. Voor mij een indicatie dat Roger heel behoedzaam, via de weg van de geleidelijkheid, heel overwogen zijn upgradepad uitstippelt. Ik ben zeker benieuwd hoe zijn set klinkt vergeleken met een paar jaar geleden.

Luisterbezoek Roger

De componenten van Roger staan op een stevig metalen rek met hardstenen plateaus. Ongewenste resonanties treden hier niet op, iets waar het loopwerk en de platenspeler zeker blij mee zijn. Ongewenste resonanties zijn ook geen issue bij de uiterst fraaie set Sonus Faber Guarneri Homage luidsprekers die Roger voor een heel scherpe prijs van een particulier heeft kunnen overnemen.
Roger: “Het zijn dan weliswaar monitoren, maar dankzij het flinke gewicht van het totale systeem (luidspreker, stand en hardstenen plateau wegen maar liefst 90 kilo) krijgt het geluid veel meer body dan dat je op grond van de afmetingen zou kunnen verwachten. Gewicht is sowieso een belangrijke factor zeker als het luidsprekers betreft. Voor de grap hebben we eens mijn oude B&W Nautilus 804 luidsprekers ingeklemd zodat daarmee een behoorlijk gewicht werd gesimuleerd. De B&W ging daardoor veel preciezer en “full-bodied” klinken!

Luisterbezoek Roger

Vanmiddag luisteren we naar de Bryston versterker die aangestuurd wordt door de Ayre K-3-RP voorversterker. Af en toe wordt de Bryston eindversterker vervangen door een imposante zelfbouw versterker die volgens Roger beter klinkt dan de Bryston. Het aansluiten ervan gaat echter gepaard met een aantal hindernissen, vandaar dat hij niet zo vaak dienst doet in zijn set.

Het is al een jaar of twee of drie geleden dat ik voor het laatst bij Roger ben geweest. Ik kan ik de typische “sound” echter nog wel herinneren. Ik was destijds al onder de indruk van het muziek die werd weergegeven door zijn B&W Nautilus 804 luidsprekers, zijn AVM Cd-speler (die thans als loopwerk dient) zijn Ayre voorversterker en Bryston eindversterker die nog steeds dienst doen. Ik herinner me een sound zoals ik die destijds niet verwachtte van de Nautilus. In plaats van een ietwat warme gloed die de sound van de 803 kenmerken was er toen in de set van Roger niets van te merken. Het systeem had een stevige grip op de Nautilus en voor het eerst had ik het gevoel hier een setje Nautilus te horen spelen naar beste kunnen. Snel, levendig, precies.


EDITORS' CHOICE