ARTIKEL

The Zoo

Dr. Longbeard & Marja | 25 januari 2005

Om dus toch een algemene indruk op te doen zijn we genoodzaakt donderdag in “the Zoo” zoals het Las Vegas conventiecentrum ook wel wordt genoemd te beginnen. Dit jaar vallen vooral de uitstallingen met alles  op het gebied van telefoneren via IP ( internet protocol) op. Voice over IP, VoIP, gaat een grote toekomst tegemoet en biedt de nodige voordelen voor zowel vaste als mobiele toepassingen. Ook de camera telefoons zijn een hot item. Het zal steeds moeilijker worden een mobieltje zonder camera te krijgen. Voor 2005 verwacht men in Amerika een verkoop die de aantallen van de voorgaande twee jaar samen zal overschrijden.

CES 2005

Volgens veel van de overige leveranciers gaat het toch echt gebeuren; de pc als middelpunt van het huis. Muziek en hometheater toepassingen zijn nu eenvoudig te gebruiken door de komst van Windows XP Media Center (WMC). De grote hal laat overal de bekende blauwe schermen zien waar een WMC pc zijn kunsten vertoont. Maar de huis-automatisering gaat verder nu  ook koffiezetter, magnetron, broodbakmachine en beveiliging allemaal ofwel  - draadloos - met elkaar zijn verbonden of anders ten minste met de nodige computerchips zijn uitgerust.
 
Ook HDTV is ruim vertegenwoordigd. Toshiba verwacht eind volgend jaar de lancering van de eerste HD DVD speler/recorder. Dus veel grote en nog grotere schermen op de beursvloer met het toch wel fraaie HDTV beeld. Was vorig jaar vooral Finding Nemo de meest vertoonde film bij demonstraties, dit jaar is er niet echt een hit film aan te wijzen.

CES 2005

Verder lopend over de beurs wordt de enorme verscheidenheid aan massage cq tv stoelen een beetje lachwekkend. Hiervoor geldt hoe groter en lelijker hoe beter. Veel bezoekers laten zich de kans niet ontlopen op een snelle massagebeurt in zo’n stoel. En wil je van je hometheater een ouderwets geheel maken met pluchen gordijnen dan kun je “het doek” automatisch laten opgaan.

CES 2005

Nog iets opmerkelijks is de “booth” waar ze de mini DVD aanprijzen. Jazeker, er kan een volledige korte film op een kleiner schijfje en je hebt dan ook maar een klein plastic spelertje nodig. Echt iets voor de kinderen en de DVD is ook voor een gewone speler te gebruiken. “Zit daar nu echt iemand op te wachten?” Volgens leverancier Warner in ieder geval wel de gameboy generatie en ze brengen zo’n 30 films uit in dit formaat dit jaar.

CES 2005

Als de South Hall is bezocht gaan we door een nat Vegas, ook daar is de natuur van streek, richting Alexis Park waar de high end audio en video is ondergebracht. Onderweg blijkt dat de hoeveelheid regen - en tijdens ons verblijf zelfs sneeuw - een onbekend fenomeen in Vegas is. De straten lopen vol en de goten over. Er is geen taxi meer te krijgen als het regent. Het verkeer in de stad verandert in een complete chaos. Maar er wordt met een typische Vegas manier op gereageerd; je kunt niet altijd geluk hebben.

CES 2005

Het Alexis Park complex is aan het veranderen, de nieuwe eigenaar renoveert het hele hotel en is begonnen met de het schilderen van de buitenkant, opknappen van het zwembad en receptie. Het zou echter gevolgen kunnen hebben voor de toekomst  van dit onderdeel van CES. De eigenaar krijgt een fixed price van de CES organisatie voor de huur van het complex. Hij kan meer verdienen aan de kamers door ze op de normale manier te verhuren. Hij denkt er dus over volgend jaar niet aan CES mee te doen. Dat wordt dan wennen voor de verstokte CES Alexis Park gangers.
 
In het vlak naast het Alexis Park gelegen St. Tropez hotel vindt de alternatieve T.H.E. Show plaats. Hoewel hier een andere organisatie achter zit zien de bezoekers het toch als een geheel en wordt er druk heen en weer gewandeld tussen de twee locaties.


EDITORS' CHOICE