REVIEWT+A

T+A Music Receiver - Mag het ietsje meer zijn?

Max Delissen | 02 januari 2012 | T+A

T+A is een Duits audiomerk dat in Nederland al behoorlijk lang op de markt is, maar desondanks geen grote bekendheid geniet. En dat is onterecht.

Bij onze oosterburen krijgen de producten van Theorie + Anwendung uit Herford voortdurend lovende recensies vanwege hun uitstekende geluidskwaliteit, degelijke constructie, lange productcycli en hun mogelijkheid tot upgraden. De T+A Music Receiver die eerder dit jaar op de markt kwam verenigt het beste uit de T+A E-Serie in één apparaat.

Voor mijn zestiende verjaardag kreeg ik van mijn ouders een Zwitsers zakmes. Zo’n echte, met een bloedrood handvat en een zilveren kruisje erop. Er zat van alles op en aan. Een zaagje, een tandenstoker, een pincet, een schubbenkrabber, een kurkentrekker (handig voor een puber!) en natuurlijk een groot en een klein mesje. Waarom dit verhaal?

Het mes heb ik al lang niet meer, maar de herinnering kwam bovendrijven toen ik de zeer uitgebreide handleiding van de T+A Music Receiver doorbladerde. Dit ding kan zoveel dat ik me afvroeg of ik alle functies wel zou gebruiken als ik - op zoek naar een nieuwe stereoinstallatie - mijn uiteindelijke keuze op deze alleskunner zou laten vallen. Al die functies, sommige in zekere mate overlappend, is dat niet teveel van het goede, en gaat dat niet ten koste van de kwaliteit?

Om met die laatste vraag te beginnen: het antwoord daarop luidt ‘Nee’. Dat zal in de loop van deze recensie nader toegelicht worden, eerst maar eens uitpakken en installeren. De T+A Music Receiver is zeer degelijk gebouwd, maar legt niet het gewicht in de schaal dat ik had verwacht. Dat komt ten eerste omdat de ‘wangen’ die de zijkanten van de kast vormen niet van massief gegoten metaal zijn maar van kunststof. Dat scheelt gewicht, terwijl het door een slim spuitgiet-procédé net zo stijf is. Ten tweede omdat de versterker aan boord van de Music Receiver op hetzelfde principe gebaseerd is als die in de Power Plant geïntegreerde versterker uit dezelfde E-Serie. Dat betekent een zeer efficiënte Klasse-D versterker met een schakelende voeding. Hierdoor is geen enorme trafo nodig om toch een vermogen van 160 Watt aan 4 Ohm te kunnen leveren.

Aan de voorkant levert het herkenbare, aan Bauhaus herinnerende design van T+A een relatief rustig beeld op, ondanks het grote aantal - maar liefst 23 - knoppen. Ze zijn namelijk allemaal hetzelfde van vorm. De layout van al die knoppen is zo bedacht dat er een behoorlijk intuïtieve bediening mogelijk is. Het grote display in het midden en de direct daaronder geplaatste lade van de cd-speler vormen optisch een geheel. Knap gedaan. Aan de achterkant is het wat drukker.

Even bij de les blijven nu, want er volgt een lange lijst. Er zijn drie coaxiale digitale ingangen, twee optische, een RJ-45 netwerkaansluiting, een N-schroefaansluiting voor een WiFi-antenne, twee USB ingangen voor respectievelijk een externe harddisk en een iPod, een RS232 aansluiting, een bus voor de systeemafstandsbediening, een analoge FM antenne-aansluiting en een aansluiting voor een eigen afstandsbediening die met radiosignaal werkt zodat de Music Receiver ook in een dichte kast te bedienen is.

Maar we zijn er nog niet. Er is ook een Coaxiale digitale uitgang, twee Aux-ingangen op lijn-niveau, een tape in- en uitgang, een dubbele subwoofer-uitgang, een extra analoge stereo-uitgang om de Music Receiver op een multiroomsysteem aan te kunnen sluiten, een voorversterkeruitgang om eventueel een losse eindversterker mee aan te sturen, en een paar luidsprekerklemmen die banaanstekkers, spades en losse draad accepteren. Een tuimelschakelaar voor aan/uit en een IEC netentree maken het geheel compleet.

Hier ontdek ik een klein onhandigheidje van het kastontwerp. De aansluitingen aan de achterkant liggen namelijk een centimeter of vier verdiept, waarbij de deksel van het apparaat - dat wel helemaal naar achteren doorloopt - als een soort afdak boven alle aansluitingen zit. Dat heeft het voordeel dat het hele pluggengebeuren uit het zicht zit als de Music Receiver boven op een meubel wordt geplaatst, maar het nadeel ervan is dat je het apparaat bij voorkeur van achteren moet kunnen benaderen om alles aan te sluiten. Als je dat van de voorkant af wil doen, gebogen over het apparaat, is het een beetje moeilijk om kabels op de analoge aansluitingen aan te sluiten.

MERK

EDITORS' CHOICE