REVIEW

Ulver – Live In Concert: The Norwegian National Opera

Eric de Boer | 19 januari 2012

De bandnaam Ulver is al jaren een oude bekende in mijn muziekcollectie. Vanaf het begin van het bestaan van de Noorse band bleken de muzikanten in staat om een grote diversiteit en kwaliteit naar voren te brengen. Nu, krap vijftien jaar na het oprichten van de band, is er een nieuwe liveregistratie in High Definition kwaliteit verkrijgbaar van een stel rasartiesten.

Wie enkel naar metal luistert zal de band zeker nog kennen van hun door folklore geïnspireerde typische Noorse black metal uit het midden van de jaren negentig van de afgelopen eeuw. Tot 1998 boden de heren voornamelijk –overigens goede- gitaarwerken met bijpassende screams en blastbeats. De grote ommekeer – of evolutie – kwam in 1998, toen het album Themes From William Blake`s The Marriage Of Heaven And Hell, waarop Tore Ylwizaker de gelederen kwam versterken en vooral samen met frontman, componist, toetsenist en zanger Kristoffer Rygg (toen nog onder de naam Garm) een definitief nieuwe muzikale weg insloeg. De muziek van Ulver bestond van toen af uit een mix van industriële klanken, elektronische muziek, progressieve metal en avant-gardistische rock.

Ruim een decennium en drie eigen langspeelalbums later werd het gezelschap gevraagd om live op te treden tijdens het Noorse Literatuur Festival. Nu zou dit voor een band niet zozeer speciaal zijn, ware het niet dat de heren nog nooit met hun muziek buiten de veilige muren van de eigen Crystal Canyon Studios waren getreden. Dit beviel blijkbaar erg goed, want het succes van dit concert leidde tot een serie van concerten waaronder prestigieuze podia Londen, Parijs en Berlijn uitverkocht werden. In de zomer van 2010, op 31 juli om precies te zijn, keerde de band terug naar Oslo’s Norwegian National Opera om daar een groot concert ten beste te geven, dat nu op luxe Blu-ray/ dvd uitgebracht wordt. 

Ruim twee uren lang wordt de kijker getrakteerd op een bijna intieme belevenis van een band wiens muziek meer faam verdiend dan tot nu toe gebleken is. Ulver weet op het podium negentien tracks lang de kijker aan de spreekwoordelijke buis gekluisterd te houden en voert hem mee naar hun wonderlijke wereld van muziek. Het menu bevat geen extra’s, enkel de keuze om het concert te beleven met de optie ‘Witness’. En terecht, want wat kan je toevoegen aan een twee uur durend concert dat van zichzelf al een hoge mate van perfectie nastreeft? 

De aftrap (Moon Piece) begint met een hangende pop (of figurant die zich lang stil kan houden) in Dickenskledij met een open mond waaruit minutenlang bloed druipt. Om vervolgens te worden opgehesen en de aandacht op de bandleden en hun immense set te vestigen. Ulver (Noors voor wolven) bedient zich van veel percussie (inclusief juist toegepaste pauken naast het drumstel), gitaarwerk en veel, heel veel toetsen. De vocalen die op enkele tracks aanwezig zijn voegen echt wat toe maar zijn geen hoofdbestanddeel van het muzikale concept, eerder een goed ingepast onderdeel. 

Van het begin tot het einde grijpt de band het publiek –en daarmee ook de kijker, dankzij zes HD cameraopstellingen- met een geweldige mix van dark noise, ambient, psychedelische tonen, rock jazz, drone, symphonische klanken en zelfs darkwave. Om maar een paar van de vele invloeden te noemen die voorbij komen. Hieraan voegde Ulver, een ingetogen lichtshow passende videobeelden en zelfs ballet toe. Hoewel de beschikbare gebrande promotie-dvd niet ideaal is qua beeld- en geluidskwaliteit, maar ik verwacht van het uiteindelijke product waarop wel een meerkanaals mix staat genoeg kwaliteit om te kunnen plezieren. Daarbij levert kscope Ulver - Live in Concert : Norwegian National Opera in een 32-pagina tellend boekwerk met materiaal op zowel Blu-ray als dvd. En om maar even heel erg duidelijk te zijn: Highly Recommended!

Aanvullende info:
Label: Kscope Records
Verkrijgbaar in Nederland vanaf 6 februari 2012
Website


EDITORS' CHOICE