REVIEWSoulution

Soulution 720 Voorversterker, 710 Power Amp en 740 CD-speler

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 januari 2009 | Fotografie Ruud Jonker (gastartikel) | Soulution

De komst van de Soulution elektronica vormt weer een megaproject. Eerder werden componenten uit deze elektronicalijn beluisterd op een buitenlandse locatie en ook tijdens de laatste Highend in München. Je vraagt je soms af welke beweegredenen fabrikanten nog hebben om met iets nieuws te komen. Nieuw is meestal anders en niet altijd beter. Als je vervolgens gaat luisteren, komt de prestatie niet eens in de buurt van wat een Marantz 8b of Model 9 zo`n dertig jaar geleden al kon. De overvolle hifi markt zou gebaat zijn met het verdwijnen van een behoorlijk deel van de kabels, elektronica en luidsprekers, want de meeste hiervan hebben geen enkele toegevoegde waarde. Soulution valt in ieder geval op door de uiterst moderne- en strakke vormgeving, door de enorme afmetingen, door het gewicht van de apparaten, door het recessie-onvriendelijke prijskaartje en door de enorme hoeveelheid elektronische componenten die zich in iedere unit bevindt. Genoeg om je in de folder al te onderscheiden van de `beestenbende`.

In de luisterruimte staan de 720 voorversterker (met phono-ingang), de 710 power amp en de 740 cd-speler. Soulution kent een belangrijke rol toe aan de voorversterker. Deze bestaat, ondanks de symmetrische ingangen, uit een asymmetrisch circuit, omdat daar minder componenten voor nodig zijn. Het audio-signaalpad is sowieso erg beperkt met betrekking tot het aantal componenten. Beide kanalen zijn opgebouwd op volledig gescheiden boards en dit draagt bij aan een betere signaal/ ruisverhouding.

De beide versterkers (L & R) worden wel gevoed uit één powersupply. Deze heeft echter een uitgangsweerstand van nul, ongeacht de belasting. Deze ongevoeligheid voor de belasting maakt dat de voeding alleen dient als stroombron voor de beide kanalen. Ook houdt de voeding altijd exact dezelfde uitgangsspanning, ongeacht hoeveel stroom de versterkers leveren. De eindtrap van de voorversterker verzorgt de spanningsversterking.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE