REVIEWMarantz

Marantz 8003 Series

Marantz heeft afgelopen jaar breed ingezet op vernieuwing en aanvulling van het programma. Daar zijn spectaculaire noviteiten bij zoals de AV8003/MM8003 top-of-the-line multichannel set, maar niet in de laatste plaats de ook hier aanwezige BD8002 Blu-ray machine. Aan de top van de range valt dan de SA- 7S1 referentiespeler op, samen met de bijbehorende voor- en eindversterker. Een tikje bescheidener zijn de PM8003 en de SA8003, passende in `the Range`. Daarin vinden we heel betaalbare componenten, uitgevoerd in de bekende nieuwe huisstijl van het merk. Vooral de sacd-compatibiliteit van de SA8003 wekt verwachtingen.

Het ene moment staat er een set van Soulution, een Pluto draaitafel en een bijbehorend referentie weergavesysteem en een weekje later is de luisterruimte weer helemaal leeg om plaats te bieden aan allerlei nieuwe Marantz componenten. In principe is de luisterruimte niet voorzien van een vast audiosysteem. Voor een recensent is zoiets ongewenst. Zo’n systeem gaat dan als een soort maatstaf dienen, waar al het andere mee wordt vergeleken.

Dat werkt niet, omdat je al begint met een vooroordeel ten aanzien van de te recenseren apparatuur. Dat is in feite niet eerlijk ten opzichte van de fabrikant, importeur en consument. De referentie waarmee je vergelijkt moet tussen je oren zitten. Nou hebben we op psychologisch niveau allemaal een gefilterde waarneming van de werkelijkheid (dus niet helemaal objectief), maar voor een geoefend luisteraar is die minder storend dan de invloed die uitgaat van een vast systeem waar je constant mee vergelijkt. Voor elke test worden dan ook bijbehorende componenten gezocht, waar het te testen object zo optimaal mogelijk mee kan presteren.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE