REVIEW

The Alan Parsons Project – The Turn Of A Friendly Card (LP)

Eric de Boer | 06 januari 2012

Het onder platenliefhebbers felbegeerde album The Turn Of A Friendly Card is opnieuw uitgegeven op hoogwaardig vinyl. Een aanstekelijke plaat van de Britse progrockband waarvan vele nummers nu nog favoriet zijn bij een groot publiek. En terecht, want de muziek is tijdloos en erg goed geproduceerd.

Music On Vinyl brengt het vijfde album van de band uit in een enkelvoudige hoes met een kartonnen binnenhoes. Zoals vrijwel elk album van The Alan Parsons Project is het album opgebouwd uit een muzikale intro dat overvloeit in een gezongen track (May Be A Price To Pay) en is er sprake van een conceptalbum. The Turn Of A Friendly Card gaat zes tracks lang over gokken en de invloed van deze bezigheid op de menselijke psyche. De band wordt begeleid door het Münchener Kammerorchester onder leiding van Sandor Farcas. Verder treffen we op deze plaat de eerste volledig door Eric Woolfson gezongen track in de vorm van het wat softe nummer Time. Ook de op Alan Parsons platen obligaat aanwezige muzikale track is aanwezig in de vorm van het nummer The Gold Bug.

De b-kant bestaat eigenlijk uit één enkele titeltrack die is verdeeld in vijf delen. Het meest bekend zijn natuurlijk The Turn Of A Friendly Card (part I) zelf en niet te vergeten het erg sterke Snake Eyes, onvergetelijk gezongen door Chris Rainbow. Deze werd door platenmaatschappij EMI samen met bassist David Patton aan het project ‘uitgeleend’. Wat ook typisch is voor platen van The Alan Parsons Project is het eindigen van het album met een rustige track. De afsluiter van de b-kant, in de vorm van het tweede deel van de titeltrack, is passend en voltooid het conceptalbum erg goed. De herpersing door Music On Vinyl biedt overigens genoeg kwaliteit om muziek- en hifi-liefhebbers kippenvel te bezorgen. Er heerst een grote dynamiek en een goede platenspeler zal met dit album zeker uit de voeten kunnen. De spreiding, lagen en tonale effecten van het album komen met deze uitgave in ieder geval een stuk beter uit de verf dan op de originele persing die ik reeds in mijn bezit had. En hoe fijn is het dat referentiemateriaal ook nog eens heel erg prettig in het gehoor ligt…

Aanvullende informatie: 
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 40:32 minuten
Website


EDITORS' CHOICE