REVIEWMarantz

Marantz Melody Movie M-ER803

René Smit | 01 februari 2012 | Marantz

Al diverse malen mocht ik Marantz apparatuur beoordelen voor HiFi.nl. Het betrof tot nu toe altijd een product uit de Premium lijn welke me telkens wisten te overtuigen met uitstekende prestaties en dito bouwkwaliteit.

Verder gebruik ik voor de surround weergave in mijn eigen referentie set al jaren probleemloos een Marantz SR5600 receiver. Met de betrouwbaarheid op langere termijn zit het blijkbaar ook wel snor. Naast deze full-size apparatuur heeft fabrikant Marantz ook de Melody lijn.

Deze serie bestaat uit drie types met ieder een specifieke opzet, iets wat terug te vinden is in de typeaanduiding. Zo is er een Melody Music, een Melody Media en, onderwerp van deze test, een Melody Movie. Het betreft een 2- kanaals all-in-one Blu-ray receiver.

De Melody apparatuur is een stuk kleiner dan de normale series en kent een fraaie life-style achtige vormgeving. Het wordt tijd om de doos open te maken en de Melody Movie aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Melody Movie M-ER803 in detail

Het is een verademing om na het recenseren van speakers en full-size apparatuur weer eens aan de slag te kunnen met iets van een meer bescheidener formaat. De complete receiver meet slechts 280x111x302millimeter en weegt vijf kilo. Uitgevoerd in zwart heeft de M-ER803 een sjieke uitstraling welke wordt versterkt door de mooie afgeronde hoeken van de kast en de fraaie hoogglans bovenplaat. Marantz heeft er voor gekozen het front strak en opgeruimd te houden. Een aantal knoppen en aansluitingen zit verborgen achter een scharnierende klep. Zo is er een hoofdtelefoonaansluiting, een aux ingang in de vorm van een minicinchaansluiting en een USB-poort geschikt voor een iPod.

Boven de klep is links de aan- uitschakelaar te vinden en rechts twee smalle langwerpige toetsen om het volume in te stellen. Centraal zit het display die al naar gelang de behoefte gedimd of volledig uitgeschakeld kan worden. Boven de display zit de disclade met links en rechts daarvan twee ronde knoppen met meerdere functies. De linker knop dient om een bron te kiezen, de set-up in te stellen en de tuner te bedienen. De rechterknop is bedoeld om de ingebouwde Blu-Ray speler te besturen. Uiteraard komt de M-ER803 compleet met een uitgebreide afstandsbediening die oplicht in het donker, handig bij het bekijken van films in een verduisterde kamer. Natuurlijk speelt de Marantz M-ER803 ook probleemloos Dvd’s en Cd’s af. De ingebouwde klok kan dienst doen als (sleep)timer en wekker, vooral handig wanneer het apparaat opgesteld staat in een slaapvertrek. Aan de achterzijde zijn diverse aansluitingen te vinden. Leuk detail is dat de aansluitingen enigszins verzonken zijn waardoor, je wanneer je het apparaat vanaf de zij- of bovenkant bekijkt, geen storende draden ziet lopen.

Dat Marantz de M-ER803 als een serieus product ziet met een prestatieniveau dat uitstijgt boven de goedkope all-in-one setjes blijkt bijvoorbeeld uit de aanwezigheid van stevige luidsprekerterminals. Geen plastic klemmetjes met veertjes waarin met moeite een draadje te frommelen is. Het netsnoer is afneembaar maar niet geaard, omruilen voor een beter exemplaar is dan ook niet zinvol. Verder is voorzien in een pre-out aansluiting geschikt voor een actieve subwoofer. Tevens zijn er twee sets analoge stereo ingangen aanwezig en een composiet video uitgang. Natuurlijk is er de HDMI uitgang en een Ethernet aansluiting. Deze laatste is echter uitsluitend geschikt voor BD-Live en niet voor andere toepassingen als bijvoorbeeld een software update of iets dergelijks. Om een radiosignaal te ontvangen is er een FM en AM antenne aansluiting aanwezig. Specifiek voor Marantz apparatuur is er ook een zogenaamde M-X Port op de M-ER803 te vinden. Deze dient om de optionele RX101 Bluetooth ontvanger aan te sluiten. Op die manier kan vanaf een willekeurig apparaat voorzien van Bluetooth draadloos muziek via de Melody receiver beluisterd worden. Om te zorgen dat de M-ER803 tijdens het gebruik niet te warm wordt is voorzien in een ventilator die tijdens de gebruiksperiode onhoorbaar zijn werk deed.

MERK

EDITORS' CHOICE